Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Είμαστε όλοι μάρτυρες για το ποιος είναι η αιτία των αναταραχών στα Ιεροσόλυμα.

Η θλιβερή τάση μετατροπής της Ιερουσαλήμ σε Χεβρώνα είναι γεγονός. Ριζοσπαστικές ομάδες Εβραίων εποίκων κατακτούν περιοχές ιδιαίτερης πολιτιστικής σημασίας, ανοίγοντας τον δρόμο για περισσότερη βία και αναταραχές, όπως αυτές που ξέσπασαν πρόσφατα ανάμεσα σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές και στην ισραηλινή αστυνομία στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.
Η Χεβρώνα, μια πόλη λίγο νότια από την Ιερουσαλήμ και τη Βηθλεέμ, μαστίζεται από φτώχεια, έλλειψη επενδύσεων, εγκληματικότητα, κατάρρευση των δημοτικών υπηρεσιών και απουσία οποιασδήποτε αναγνωρισμένης τοπικής ή εθνικής ηγεσίας. Είναι μια πόλη όπου η μεγάλη πλειοψηφία, οι Παλαιστίνιοι, βλέπει τους Ισραηλινούς εποίκους να δρουν ατιμώρητοι. Η εγκατάσταση ισραηλινών εποίκων στην καρδιά της παλαιάς πόλης της Χεβρώνας είναι πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Τάφος των Πατριαρχών, (θεωρούμενος ως τάφος του Αβραάμ), που βρίσκεται στο τζαμί αλ Ιμπραϊμί, προστέθηκε στον κατάλογο των προστατευόμενων εβραϊκών μνημείων, δείχνοντας πόσο το Ισραήλ προβάλλει την εξουσία του στο μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος.

Οπως και στη Χεβρώνα, οι έποικοι που καταλαμβάνουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ έχουν γίνει αποδεκτοί στην κεντρική πολιτική σκηνή του Ισραήλ, ελέγχουν σημαντικούς θεσμούς και τοποθεσίες της πόλης, υποστηρίζονται από τα υψηλότερα κλιμάκια της ισραηλινής κρατικής μηχανής, της δικαιοσύνης και του στρατού και βρίσκουν πλούσιους εξωτερικούς χρηματοδότες στις ΗΠΑ και αλλού.

Σε κάποιες ζώνες της Ιερουσαλήμ απαγορεύεται να πατήσει Παλαιστίνιος και κάποιοι εμπορικοί δρόμοι έχουν κλείσει μετά τις παρενοχλήσεις από τους εποίκους. Στην Ιερουσαλήμ, αυτό δεν έχει συμβεί στην έκταση που έχει συμβεί στη Χεβρώνα, αλλά τα σημάδια δείχνουν ότι προς τα εκεί πηγαίνουν τα πράγματα. Η πρόσφατη έκθεση «Ιερουσαλήμ, το κόστος της αποτυχίας» που συνέταξε το ίδρυμα Chatham House, υποστηρίζει ότι αν συνεχιστεί η παρούσα τάση, μεγάλο μέρος του παλαιστινιακού πληθυσμού θα εκτοπιστεί από τα κεντρικά κομμάτια της ανατολικής Ιερουσαλήμ και ότι για τα επόμενα δύο ώς πέντε χρόνια, η ισραηλινή κυβέρνηση θα βρίσκεται σε αρκετά ισχυρή θέση, ώστε να συνεχίσει ανενόχλητη τη «χεβρωνοποίηση».

Υπάρχουν δύο αστερίσκοι σε αυτήν την πρόγνωση. Ο πρώτος αφορά τη δράση του Ισλαμικού Κινήματος, μιας ομάδας παλαιστινίων μουσουλμάνων, που ζουν στο βόρειο Ισραήλ και προσπαθούν να μεταφέρουν Παλαιστινίους μουσουλμάνους από άλλα σημεία του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ. Οταν και αν η ομάδα μετατραπεί σε δύναμη ικανή να απειλήσει την ισραηλινή ηγεμονία στην παλαιά Iερουσαλήμ, μπορεί να αντιμετωπιστεί με σκληρότερα μέτρα.

Το δεύτερο ενδεχόμενο αφορά το πιθανό ξέσπασμα ανεξέλεγκτης βίας αν οι ισραηλινοί παραβιάσουν τα μουσουλμανικά δικαιώματα στο ιερό τέμενος του Χαράμ ελ Σαρίφ.

Οι προτάσεις που διατύπωσαν πρόσφατα οι επικεφαλής των αποστολών της Ε.Ε. στην περιοχή επιβεβαιώνουν τον παράνομο χαρακτήρα της ισραηλινής πολιτικής. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την εγκατάσταση εκπροσώπου της PLO στην ανατολική Ιερουσαλήμ και την απαγόρευση εξαγωγών από ισραηλινούς εποικισμούς προς την Ε.Ε.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να πείσει το Ισραήλ ότι είναι μεγάλη αντίφαση να υποστηρίζει την επάνοδο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και ταυτόχρονα να στηρίζει στις ομάδες των εποίκων.

Tου Mick Dumper / The Guardian
 
news.kathimerini.gr