Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

S-300 και βολή

Μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και η βολή αποδοχής του αντιαεροπορικού συστήματος S-300PMU-1 αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Μέχρι στιγμής εκκρεμεί η Follow-on-Support/FOS, δηλαδή η σύμβαση υποστήριξης, αλλά Ρώσοι τεχνικοί ήδη επιθεωρούν τα συστήματα και ειδικά τα τέσσερα βλήματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στη βολή αποδοχής. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών στη Βουλή επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα τόσο του defencenet.gr, όσο και της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ για «απόφαση ενεργοποίησης του συστήματος με τη πραγματοποίηση βολής αποδοχής εντός του 2010».
Οι Ρώσοι τεχνικοί έχουν επικεντρωθεί στην επιθεώρηση των τεσσάρων βλημάτων – όπως προαναφέραμε που αποσφραγίστηκαν μετά από 12 χρόνια που βρίσκονταν μέσα στα κιβώτιά τους, αλλά και στο σύστημα κατεύθυνσης των βλημάτων.
 Σε ότι αφορά την βολή αυτή θα γίνει ή στην Ρωσία ή στην Βουλγαρία, αφού το βλήμα απαιτεί περισσότερο χρόνο απ’ότι επιτάσσουν τα ΝΑΤΟϊκά στάνταρντ για να αυτοκαταστραφεί αν κάτι δεν πάει καλά (8’’ έναντι 1,5’’ που ζητεί το ΝΑΤΟ), οπότε η δοκιμή δεν μπορεί να γίνει στο Πεδίο Βολής Κρήτης.
Αυτή η πρώτη βολή θα γίνει σε συνεργασία Πολεμικής Αεροπορίας και της Στρατηγικής Αεράμυνας της Ρωσίας, αφού οι Έλληνες δεν είναι ακόμα εξοικειωμένοι με τις διαδικασίες βολής του συστήματος. Οι Ρώσοι έχουν προτείνει το σύνολο της τακτικής εκπαίδευσης που απαιτεί βολές να γίνουν στη Ρωσία με την επίβλεψή τους.

Σε ότι αφορά την FOS, που αναμένεται να υπογραφεί (ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν κατά την επίσκεψη του Ε.Βενιζέλου στην Μόσχα στις 29-31/03) αυτή θα περιλαμβάνει αρχικά επιθεώρηση και εν συνεχεία αντικατάσταση των 96 ή μάλλον των 92 βλημάτων αφού τα τέσσερα θα χρησιμοποιηθούν στη βολή αποδοχής. Εδώ υπάρχει το ενδεχόμενο να αντικατασταθούν τα βλήματα με πιο εξελιγμένα, όπως κάποια της οκογένειας που χρησιμοποιεί το σύστημα S-400 Favorit.

Το σημαντικό είναι ότι έχουν προβλεφθεί τα σχετικά κονδύλια της FOS και έχουν περάσει στο ΕΜΠΑΕ από την Πολεμική Αεροπορία.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr