Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Βρέθηκε ομαδικός τάφος στον Άγιο Γεώργιο αλλά ο Αττίλας παραμένει ατιμώρητος

Οκτώ-εννέα αγνοούμενους αναζητούν στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας. Εκτελέστηκαν και θάφτηκαν σε αυλή σπιτιού. Ίσως εκτελέστηκε και ανήλικη.
ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΕπιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) εξασφάλισε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες σε αυλή σπιτιού στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας βρίσκονται θαμμένοι 8-9 αγνοούμενοι ή δολοφονηθέντες της περιόδου της τουρκικής εισβολής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για πολίτες οι οποίοι δεν εγκατέλειψαν τα σπίτια τους όταν άρχισε η τουρκική εισβολή. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Ελληνοκύπριοι αυτοί εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τους Τούρκους και θάφτηκαν σε ομαδικό τάφο. Ανάμεσα στους εκτελεσθέντες περιλαμβάνονται και ηλικιωμένοι, ενώ πληροφορίες φέρουν τους Τούρκους να δολοφόνησαν και μία ανήλικη.

Ο χώρος στον οποίο θάφτηκαν οι Ελληνοκύπριοι βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη θάλασσα.Στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας συνελήφθησαν από τους Τούρκους πενήντα Ελληνοκύπριοι εκ των οποίων οι πέντε πολίτες κάτοικοι Αγίου Γεωργίου. Δεν αποκλείεται κάποιοι από τους εκτελεσθέντες που βρίσκονται στον ομαδικό τάφο να μην κατάγονται από τον Άγιο Γεώργιο ή να ήταν στρατιώτες και να δηλώθηκαν ως πολίτες.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν μετά την τουρκική εισβολή κάποιοι από τους εκτελσθέντες είναι δυνατό να δηλώθηκαν ως δολοφονηθέντες από τους Τούρκους, οι οποίοι φέρονται να μην ήθελαν ζωντανούς στα πόδια τους.Στο μεταξύ, συνεργεία της ΔΕΑ εξακολουθούν να αναζητούν οστά Ελληνοκυπρίων και στον Πενταδάκτυλο.Όπως έγραψε ήδη ο «Φ» βρέθηκαν οστά που πιστεύεται ότι ανήκουν σε δέκα καταδρομείς, οι οποίοι έπεσαν μαχόμενοι κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής χωρίς να ταφούν ποτέ. Τα οστά βρέθηκαν σε βουνοκορφές.

Παράλληλα, σε πηγάδι χωριού της Μεσαορίας βρέθηκαν πρόσφατα οστά που ανήκουν σε δύο άτομα. Πιστεύεται ότι πρόκειται για πολίτες, οι οποίοι δολοφονήθηκαν και πετάχτηκαν στο πηγάδι.Η ΔΕΑ δραστηριοποιείται και στις ελεύθερες περιοχές αναζητώντας Τουρκοκύπριους αγνοούμενους. Μέχρι σήμερα, έχουν εκταφεί τα λείψανα 596 περίπου ατόμων από διάφορους χώρους ταφής σε ολόκληρο το νησί.

Μέσω της διαδικασίας που ακολουθείται, έχουν αναγνωριστεί 196 λείψανα ατόμων εντός του πλαισίου του προγράμματος της ΔΕΑ (145 Ελληνοκύπριοι και 51 Τουρκοκύπριοι).

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ