Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Πανούσης: Τα Εξάρχεια ελέγχονται από μαφίες και μισθωμένους μπαχαλάκηδες

Για τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών στα Εξάρχεια είπε ότι «τα Εξάρχεια ελέγχονται από μαφίες. Πολλοί μπαχαλάκηδες είναι μισθωμένοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Απαντήσεις σε όλα τα θέματα που έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης σε συνέντευξή του στο Βήμα fm.
Για την κατάληψη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών είπε ότι συζήτησε το θέμα με τον πρωθυπουργό «έκανα μια συζήτηση δυο, τρεις φορές με τον πρωθυπουργό. Ανταλλάξαμε απόψεις, διαμορφώσαμε ένα πλαίσιο ενεργειών, αλλά έχω την αίσθηση πως ο πρωθυπουργός δεν είναι πολύ μακριά από τις απόψεις μου. Νομίζω ότι πάρα πολύ γρήγορα, ίσως και εντός της εβδομάδος, θα εμφανιστεί το άλλο πρόσωπο».
Είναι ελάχιστοι αυτοί που υποστήριξαν την επέμβαση των ΜΑΤ στο Πανεπιστήμιο, είπε ο υπουργός τονίζοντας ότι «δεν κάνεις εύκολα αυτή την κίνηση. Πρέπει να λήξει σήμερα ή αύριο αυτή η ιστορία, αλλά κυρίως πρέπει να μην ξαναγίνει. Γιατί η μηδενική ανοχή δεν οδήγησε πουθενά. Πρέπει να επιστρέψουμε σ’ ένα μοντέλο που θα λέει ότι υπάρχει ένα κοινωνικό ακαδημαϊκό συμβόλαιο, δηλαδή να πάει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου και να ανοίξει το υπόγειο, όπου υπάρχουν τα πολεμοφόδια, τα ΜΑΤ θα πάνε; Ας έρθει ο πρύτανης και να πει «υπάρχει κάτι στο υπόγειο, να πάτε να το ανοίξετε». Πρέπει να υπάρξει μια ομοφωνία στη διαχείριση και τη στάθμιση ανάμεσα στις πρυτανικές αρχές, τις εισαγγελικές και τις αστυνομικές, μια συζήτηση στάθμισης».
Ο κ, Πανούσης απάντησε για το θέμα των διαδηλώσεων στις Σκουριές όπου έχει προκαλέσει και ερωτήσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση της αστυνομίας.  «Έχουμε ένα πρόβλημα, το οποίο έχει μια βάση επενδυτική, μια απόφαση δηλαδή εάν θα πρέπει να κλείσει, να ανοίξει, να διαφοροποιηθεί και αντί να συζητηθεί αυτό σε επίπεδο υπεύθυνων, υπουργών κλπ, μπαίνει το τι θα κάνει η Αστυνομία. Προφανώς η Αστυνομία θα προσπαθήσει να μην συγκρουστούν, αλλά έτσι λύνεται το πρόβλημα των Σκουριών; Διότι μερικοί βουλευτές κάνουν ακόμα αντιπολίτευση στον εαυτό τους, δηλαδή καταγγέλλουν τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, που είναι στην κυβέρνησή τους, διότι δεν ελέγχει την Αστυνομία. Δηλαδή τον πολιτικό προϊστάμενο της κυβέρνησης τους. Τον καταγγέλλουν, διότι λένε πως η Αστυνομία πήρε μέτρα υπέρ των εργαζομένων. Οι εικόνες πάντως δεν έδειξαν αυτό. Εν πάση περιπτώσει, αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το λύσει η Πολιτεία. Η Αστυνομία θα κοιτάξει να μην υπάρξουν φθορές και θύματα» είπε ο υπουργός.
Αίσθηση προκαλεί η άποψη του υπουργού για τις «μαφίες» όπως είπε που ελέγχουν τα Εξάρχεια. «Μακάρι να ήταν οργισμένοι νέοι που ήθελαν να εκτονωθούν. Δεν είναι όμως έτσι, είναι πολύ μπερδεμένο. Να δείτε ποιος ελέγχει τα Εξάρχεια, γι’ αυτό λέω πως είναι και πολιτικό και κοινωνικό το ζήτημα. Ποιος ελέγχει τα Εξάρχεια; Τα Εξάρχεια ελέγχονται από μαφίες. Ξέρετε ότι μισθώνουν μπαχαλάκηδες; Πολλοί μπαχαλάκηδες είναι μισθωμένοι, μπορεί κάποιος να μισθώσει μπαχαλάκηδες, για να κάνει επεισόδια στα γήπεδα, να κάνει επεισόδια ανταγωνιστικά σε μια επιχείρηση. Η Αστυνομία ξέρει δέκα πράγματα, δεν είναι δηλαδή οργισμένοι νέοι, είναι περίεργο μείγμα εκεί μέσα» είπε ο υπουργός.
Ο Γιάννης Πανούσης επανέλαβε τη θέση του ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πρέπει να αυτονομηθεί  «πιστεύω πως πρέπει να αυτονομηθεί τελείως. Θα πρέπει κάποια στιγμή αυτό το μοντέλο των 10 υπουργών με από κάτω αναπληρωτές να αλλάξει, είναι δυσλειτουργικό». Τέλος σχετικά με τα σενάρια παραίτησής του τόνισε ότι «υπάρχει ένα ψυχικό-ανθρώπινο μέρος και ένα πολιτικό μέρος. Στο πολιτικό μέρος ουδείς μ’ έχει πιέσει από την κυβέρνηση, από τον πρωθυπουργό, να παραιτηθώ. Κάποια στιγμή νιώθεις πως είσαι καθηγητής πανεπιστημίου. Δεν δίνω περιθώρια σε κάτι. Εγώ δέχθηκα την τιμητική πρόσκληση του πρωθυπουργού να αναλάβω ένα πόστο. Από εκεί και πέρα, η ζωή θα δείξει διάφορα πράγματα» κατέληξε ο υπουργός.