Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Μηδενίζει την αιματοβαμμένη ιστορία των Ελλήνων

Μπουτάρης: «Με τους Τούρκους είμαστε αδέλφια και με τους Εβραίους είμαστε συνέταιροι»
«Υπάρχουν θερμοκέφαλοι που με φωνάζουν Τούρκο στο δρόμο», είπε ο Γιάννης Μπουτάρης,
στο πλαίσιο της χτεσινής συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του τουρκικού γραφείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Αθήνας, αναφερόμενος στις προσπάθειες που επιχειρεί από το 2011 για διεύρυνση της συνεργασίας ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και πόλεις της Τουρκίας.
«Με τους Τούρκους είμαστε αδέλφια και με τους Εβραίους είμαστε συνέταιροι», υποστήριξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και τόνισε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτή τη σχέση για το καλό και των δύο.
«Σκοπός μας είναι να τους απομονώσουμε αυτούς τους θερμοκέφαλους και να τους πείσουμε ότι η ιστορία δεν αλλάζει αντιθέτως πρέπει να μας δώσει μαθήματα ώστε να μην επαναληφθούν άσχημες καταστάσεις» υπογράμμισε ο κ. Μπουτάρης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προσπάθειες για άνοιγμα της Θεσσαλονίκης στην Τουρκία, δεν είχαν αποκλειστικό στόχο τον τουρισμό, «ο τουρισμός ήταν αποτέλεσμα των προσπαθειών», είπε ο κ. Μπουτάρης.
Με στόχο την αύξηση του τουριστικού ρεύματος στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι θα παλέψει για την ανάδειξη της οθωμανικής –και όχι μόνο- ταυτότητας της πόλης. «Υπάρχουν πολλά οθωμανικά μνημεία στην πόλη που ο κόσμος δεν τα ξέρει, δεν τα αντιλαμβάνεται», είπε ο κ. Μπουτάρης και συμπλήρωσε «προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε στους συμπολίτες μας την ταυτότητα, την ιστορία της πόλης».
Ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε στους Τούρκους, που έρχονται στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, όπως τα Γιαννιτσά, τα Γιάννενα κ.ά., οι οποίοι αναζητούν τα πατρικά τους σπίτια. «Με το ίδιο τρόπο που πηγαίνουμε και εμείς στον Πόντο, στην Καππαδοκία, στη Σμύρνη, αναζητώντας τα πατρικά σπίτια μας», είπε ο κ. Μπουτάρης.
Πηγή: thestival.gr
http://www.dimokratianews.gr/content/41967/mpoytaris-me-toys-toyrkoys-eimaste-adelfia-kai-me-toys-evraioys-eimaste-synetairoi