Ο απαισιόδοξος σοφός εξήγησε πώς θα επηρεαστεί η παγκόσμια οικονομία από το νέο κύμα δικτατοριών, που εμφανίστηκε πρόσφατα
Προειδοποίηση Roubini: Έρχεται η «τέλεια καταιγίδα» - Ο παράγων «Trump» και η εικόνα του παγκόσμιου οικονομικού ρίσκου
Προειδοποίηση Roubini: Έρχεται η «τέλεια καταιγίδα» - Ο παράγων «Trump» και η εικόνα του παγκόσμιου οικονομικού ρίσκου
Στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και τους άνευ προηγουμένου κινδύνους που θα υπάρξουν σε λίγα χρόνια, με κίνδυνο ως ανθρωπότητα να συντριβούμε, αναφέρθηκε για άλλη μία φορά με συνέντευξή του στην κορεατική Chosun Daily ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini.
Όπως είπε ο Dr Doom, αυτοί οι κίνδυνοι δεν είναι μόνο νομισματικοί και οικονομικοί αλλά και κοινωνικοί, πολιτικοί, γεωπολιτικοί, δημογραφικοί, περιβαλλοντικοί και τεχνολογικοί.
Τους αποκάλεσε δε «Megathreats», έναν όρο που εισήγαγε για πρώτη φορά σε ένα βιβλίο με το ίδιο όνομα, το 2022.
«Ζούμε σε έναν κόσμο όπου υπάρχουν οικονομικές όσο και μη οικονομικές απειλές, και όλες αυτές αλληλεπιδρούν, επομένως δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη μία ξεχωριστά από την άλλη».
Αυτές οι απειλές περιλαμβάνουν αυξανόμενο χρέος, γεωπολιτικές εντάσεις που οδηγούν σε θερμούς και ψυχρούς πολέμους, αποπαγκοσμιοποίηση, μεταβαλλόμενες δημογραφικές τάσεις λόγω χαμηλών ποσοστών γεννήσεων και γήρανσης, κλιματική αλλαγή, αποδολαριοποίηση, αυξανόμενη ανισότητα και τεράστια ανεργία που προκαλείται από την τεχνητή νοημοσύνη.
Αυτή η συρροή καταστροφών είναι η τέλεια συνταγή για τον στασιμοπληθωρισμό.
«Περνάμε σε μια περίοδο κοσμικού στασιμοπληθωρισμού, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πληθωρισμός θα είναι πάνω από τον στόχο και η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη».
Οι προειδοποιήσεις του κ. Roubini, αν και απαισιόδοξες, αξίζει να ληφθούν υπόψη. Όταν προειδοποίησε για παγκόσμια ύφεση μετά την ύφεση των ακινήτων στις ΗΠΑ το 2006, οι προβλέψεις του αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό.
Αλλά, όταν η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 έπληξε τον κόσμο, αναγγέλθηκε ως «απαισιόδοξος σοφός».
Donald Trump
Σύμφωνα με τον Roubini, κάποιες απειλές επίκεινται και κάποιες αργούν.
Ένας από τους πιο άμεσους κινδύνους έχει να κάνει με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
«Ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας πρόκειται να γίνει ψυχρότερος προϊόντος του χρόνου, επειδή ο στρατηγικός ανταγωνισμός επιδεινώνεται» είπε.
Εάν ο Donald Trump εκλεγεί πρόεδρος, οι πολιτικές απομονωτισμού είναι πιθανό να ενταθούν, αυξάνοντας τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες, πρόσθεσε.
«Ο Donald Trump είπε ότι, εάν γίνει πρόεδρος, θα επιβάλει δασμούς 10% σε όλες τις εισαγωγές των ΗΠΑ από συμμάχους όπως η Ευρώπη, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και έως και 60% σε κινεζικά προϊόντα.
Θέλει οι σύμμαχοι να ξοδεύουν περισσότερα για τη δική τους άμυνα».
Ο Trump μπορεί να χρησιμοποιήσει δασμούς και εμπορικούς περιορισμούς ως μοχλό.
Σύμφωνα με τον dr Doom, παρά τις προσπάθειες της Κίνας να διατηρήσει τους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 5%, η φετινή ανάπτυξη πιθανότατα θα παραμείνει στο εύρος του 4%.
«Η ανάπτυξη της Κίνας αποδυναμώνεται ως προς την τάση, αλλά φέτος σχεδιάζει να επιτύχει ετήσια ανάπτυξη 4,2%-4,5%» εξήγησε.
Όσο για την οικονομία των ΗΠΑ, ο Roubini είναι λίγο πιο αισιόδοξος.
«Η σκληρή προσγείωση είναι μια πιθανότητα για τις ΗΠΑ φέτος, αλλά είναι ένα σενάριο ουράς» είπε.
«Ένα σενάριο μη προσγείωσης για τις ΗΠΑ συνεπάγεται ότι η Federal Reserve δεν μειώνει καθόλου τα επιτόκια ή ίσως τα αυξήσει το επόμενο έτος.
Υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σημαίνει ότι το χρηματιστήριο θα υποχωρήσει, ότι το δολάριο είναι ισχυρότερο.
Σημαίνει ότι τα άλλα νομίσματα θα γίνουν πιο αδύναμα και το κόστος δανεισμού των αναδυόμενων χωρών θα αυξηθεί».
«Το βασικό σενάριό μου είναι η ήπια προσγείωση».
Ο Roubini αναμένει ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια δύο φορές φέτος, μία τον Σεπτέμβριο και «ίσως μία φορά τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο», ενώ ένα σενάριο ήπιας προσγείωσης υποδηλώνει ότι το δολάριο θα παραμείνει δυνητικά ισχυρό για το υπόλοιπο του έτους.
Παράλληλα, «το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ θα παραμείνει μεγάλο και η Fed θα μειώσει τα επιτόκια, επομένως θα υπάρχουν λιγότερα κίνητρα για επενδύσεις στις ΗΠΑ, αλλά συνολικά, για φέτος, δεν αναμένω ότι το trading πέριξ του δολαρίου θα κινηθεί πολύ».
Τεχνητή νοημοσύνη
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο-star, μια βραχυπρόθεσμη έως μεσοπρόθεσμη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η παγκόσμια οικονομία είναι η τεχνητή νοημοσύνη.
«Η τεχνητή νοημοσύνη θα προκαλέσει τεράστια τεχνολογική ανεργία» είπε ο Roubini.
«Εάν βρίσκεστε στο κορυφαίο 10% της κατανομής των εκπαιδευτικών δεξιοτήτων ή του ανθρώπινου κεφαλαίου, η τεχνολογία θα σας κάνει πιο παραγωγικούς, αλλά εάν είστε υπάλληλος ή εργάτης με χαμηλή έως μέτρια προστιθέμενη αξία, το εισόδημα και οι θέσεις εργασίας σας θα απειληθούν.
Τελικά, μπορεί να χρειαστούμε ένα καθολικό βασικό εισόδημα προς όλους για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.
Νομίζω ότι λιγότεροι άνθρωποι θα είναι κάτι καλός σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία θα καταστρέψει θέσεις εργασίας.
Έτσι, αντί να προσπαθούμε να αυξήσουμε τον αριθμό των παιδιών, θα μπορούσαμε να επικεντρωθούμε στην αύξηση της παραγωγικότητας».
Συνολικά, οι προοπτικές φαίνονται ζοφερές μακροπρόθεσμα και ίσως δεν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής στασιμότητα…
Σύμφωνα με τον Roubini, η επένδυση στην τεχνολογία είναι το πιθανό αντίδοτο.
«Το πιο σημαντικό θετικό σοκ θα προέλθει από την τεχνολογία επειδή, τις τελευταίες δεκαετίες, η υιοθέτησή της αύξησε την παραγωγικότητα ανάπτυξης και μείωσε το κόστος παραγωγής. Ήταν αποπληθωριστική.
Ωστόσο, τα κράτη θα πρέπει να επενδύσουν όχι μόνο στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και στη ρομποτική, τον αυτοματισμό, την πράσινη τεχνολογία και τις κατασκευές.
Η κατασκευή ημιαγωγών είναι επίσης σημαντικά…».
Δικτατορίες
Περαιτέρω, οι ανά τον κόσμο δικτατορίες ετέθησαν στο στόχαστρο του οικονομολόγου σταρ Nouriel Roubini κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνέντευξής του…
Ειδικότερα, όπως επεσήμανε ο κ. Roubini, τέσσερις ρεβιζιονιστικές δυνάμεις αμφισβητούν την οικονομική, νομισματική και χρηματοπιστωτική ασφάλεια, αλλά και το πολιτικό, γεωπολιτικό σύστημα που δημιούργησαν οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και οι σύμμαχοί τους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Σε αυτό το πλαίσιο, «πρέπει να επενδύσουμε στους ανθρώπους μας, στις οικονομίες μας.
Πιστεύω ότι, τελικά, το κλειδί για να κερδίσουν η δημοκρατία και ο δημοκρατικός καπιταλισμός είναι να μεταρρυθμίσουμε τις οικονομίες μας και το πολιτικό μας σύστημα για να τα καταστήσουμε ακόμη πιο δημοκρατικά.
Πρέπει να επενδύσουμε στους ανθρώπους μας, στις οικονομίες μας, έτσι ώστε οι τεχνολογίες, ο δυναμισμός, οι καινοτομίες μας να είναι καλύτερες από ό, τι σε άλλες χώρες, ώστε να μπορέσουμε να κερδίσουμε αυτόν τον ανταγωνισμό με τους αντιπάλους μας εάν είμαστε ενωμένοι, εάν δείξουμε συνοχή και εάν επενδύσουμε στο μέλλον μας» δήλωσε ο Nouriel Roubini, προσθέτοντας πώς βλέπει την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας στην παγκόσμια οικονομία.
«Οι κυβερνήσεις δαπανούν μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ τους για την άμυνα.
Οι ΗΠΑ ξοδεύουν περισσότερα, η Ρωσία, η Ουκρανία, το Ισραήλ, η Μέση Ανατολή, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Κορέα...
Όλοι ξοδεύουν περισσότερο από το ΑΕΠ τους για την άμυνα.
Αυτή η διαδικασία εκδηλώνεται σταδιακά προς το παρόν, με την έννοια ότι υπάρχουν δημοσιονομικά ελλείμματα, αλλά μπορούν να υποστηριχθούν από την αγορά με μια μικρή αύξηση των επιτοκίων.
Θα έλεγα ότι αυτά τα διαρθρωτικά ελλείμματα του προϋπολογισμού είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε προϊόντος, διαφορετικά θα γίνουν λιγότερο βιώσιμα και θα προκύψουν προβλήματα ακόμη και σε μεγάλες οικονομίες» εξήγησε ο οικονομολόγος.
www.bankingnews.gr