Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Γκεστάπο η Γερμανία για ολόκληρη την Ευρώπη...δύσκολα να κρύψουν το παρελθόν

Το σκάνδαλο κατασκοπείας αγγίζει τη Μέρκελ
Ένα θρίλερ κατασκοπείας απλώνεται τις τελευταίες ώρες πάνω από τη Γηραιά ήπειρο, έπειτα από το δημοσίευμα της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, το οποίο εμπλέκει τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών σε παρακολουθήσεις υψηλόβαθμων Ευρωπαίων αξιωματούχων, για λογαριασμό της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας.
 
«Ποιος αποκρύπτει και τι στο σκάνδαλο της BND;», διερωτάται η Bild, τοποθετώντας τη φωτογραφία της καγκελαρίου στην κορυφή του κάδρου των ευθυνών
Μέχρι στιγμής, η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται ότι καταφέρνει -για άλλη μια φορά- να βρίσκεται στο απυρόβλητο, μια άποψη, ωστόσο, που δε συμμερίζεται η συντηρητική εφημερίδα Die Welt, η οποία αναφέρει ότι «η υπόθεση της BND κλιμακώνεται και φτάνει την καγκελαρία».
 
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Bild χαρακτηρίζει ως «υποκριτική» τη δήλωση της καγκελαρίου το 2014, μετά τις αποκαλύψεις ότι η NSA παρακολουθούσε ένα από τα κινητά της τηλέφωνα, σύμφωνα με την οποία «δεν γίνεται να κατασκοπεύεις τους φίλους σου».
 
«Στην καλύτερη περίπτωση, η καγκελάριος δεν θα ήθελε να ξέρει αυτό που η NSA μηχανευόταν στο γερμανικό έδαφος -στην προκειμένη περίπτωση την κατασκοπεία των "φίλων" μας στην Ευρώπη», προσθέτει η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία γερμανική εφημερίδα.
 
«Ποιος αποκρύπτει και τι στο σκάνδαλο της BND;», διερωτάται η Bild, τοποθετώντας τη φωτογραφία της καγκελαρίου στην κορυφή του κάδρου των ευθυνών. «Χθες παρέμεινε ξανά βουβή», προσθέτει.
 
«Η BND βοήθησε την NSA να διενεργήσει πολιτική κατασκοπεία», αναφέρει το δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung, διευκρινίζοντας ότι υποκλοπές συνομιλιών «υψηλόβαθμων αξιωματούχων του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, του προεδρικού μεγάρου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγιναν από τον σταθμό υποκλοπών στο Μπαντ Άιμπλινγκ, της Βαυαρίας».
 
«Καρδιά του προβλήματος είναι η πολιτική κατασκοπεία»
 
Εξάλλου, οι αποκαλύψεις περί κατασκοπείας από το 2008 ευρωπαϊκών εταιρειών από τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών για λογαριασμό της NSA έχουν προκαλέσει, από την αρχή της εβδομάδας, την αμηχανία της κυβέρνησης της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία εμφανιζόταν ανέκαθεν ως θύμα των Αμερικανών συμμάχων της.
 
Στην περίπτωση της παρακολούθησης εταιρειών, βιομηχανική κατασκοπεία διενεργήθηκε «σε μεμονωμένες περιπτώσεις», υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα, η οποία διευκρινίζει ότι οι ΗΠΑ αναζητούσαν εκείνη την εποχή «πληροφορίες για παράνομες εξαγωγές».
 
Στον αντίποδα, όπως επισημαίνει η Suddeutsche Zeitung, «η καρδιά του προβλήματος είναι η πολιτική κατασκοπεία σε βάρος των Ευρωπαίων γειτόνων μας και θεσμών της ΕΕ».
 

«Στο απυρόβλητο η Μέρκελ»... προσώρας
 
Ο συνεργάτης της Άνγκελας Μέρκελ και νυν υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος ήταν εκείνη την εποχή προσωπάρχης της καγκελαρίας και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να αγνοούσε τις ενέργειες της BND, προτίθεται να δώσει εξηγήσεις την ερχόμενη εβδομάδα ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής του γερμανικού κοινοβουλίου, η οποία έχει επιφορτιστεί να ρίξει φως στις πρακτικές της αμερικανικής υπηρεσίας.
 
Στενός συνεργάτης της Μέρκελ στο κάδρο των ευθυνών, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου
«Η περίπτωση του Ντε Μεζιέρ πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου με τις προτεραιότητες της καγκελαρίου. Διαφορετικά η υπόθεση θα την πλησιάσει κι άλλο», επισημαίνει η Handelsblatt. Ωστόσο, μολονότι ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν συνέπειες για το μέλλον του Ντε Μεζιέρ, η καγκελάριος δείχνει να βρίσκεται στο απυρόβλητο.
 
«Η κα Μέρκελ θα απειλείτο μόνον στην περίπτωση που η ηγεσία του CDU αισθανόταν ότι θα μπορούσε να μην κερδίσει τις εκλογές του 2017, πράγμα που δεν ισχύει σήμερα», σημειώνει ο Γκέρο Νόιγκεμπαουερ, πολιτειολόγος στο Freie Universitat του Βερολίνου.
 
 
Με... χιούμορ απαντά η Ευρώπη
 
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η αντιπολίτευση κατηγορεί τη γερμανική κυβέρνηση ότι δήλωνε ψευδώς ότι δεν γνωρίζει τίποτε για οποιαδήποτε οικονομική κατασκοπεία από την NSA, σε γραπτή απάντηση που έδωσε στις 14 Απριλίου στην κοινοβουλευτική ομάδα του αριστερού κόμματος Ντι Λίνκε.
 
«Απορρίπτω κατηγορηματικά τη δήλωση ότι η κυβέρνηση δεν είπε την αλήθεια», ήταν η απάντηση του Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπροσώπου της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ σε τακτική συνέντευξη Τύπου.
 
Παράλληλα, αντιδρώντας στις πληροφορίες της Suddeutsche Zeitung ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι αναμένει από τις γερμανικές Αρχές να ξεδιαλύνουν την υπόθεση.
 
«Δεν ξέρω τι συνέβη. Αυτό θα πρέπει να διευθετηθεί από τις γερμανικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των κοινοβουλευτικών, και θα δούμε», δήλωσε ο Γιούνκερ ενώπιον εκπροσώπων του Τύπου.
 
«Εναπόκειται στις γερμανικές Αρχές να ασχοληθούν με το θέμα αυτό και φαντάζομαι ότι θα το κάνουν. Μια μέρα, σε μια σύνοδο του σώματος των Επιτρόπων, είπα ότι μας χρειάζεται μια μυστική υπηρεσία καθώς οι πράκτορες είναι παντού», σημείωσε εξάλλου αστειευόμενος ο Γιούνκερ, σπεύδοντας αμέσως να προσθέσει: «Δεν ξέρω αν δραστηριοποιούνται εδώ Γερμανοί πράκτορες, δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο σχόλιο να κάνω».
 
 
«Γνωρίζω από προσωπική εμπειρία ότι είναι πολύ δύσκολο να τους κρατήσεις υπό έλεγχο. Αυτό δεν είναι μόνον ένα φαινόμενο του Λουξεμβούργου», δήλωσε και πάλι αστειευόμενος ο πρώην πρωθυπουργός του Μεγάλου Δουκάτου, ο οποίος έχασε τις εκλογές το 2013 έπειτα από σκάνδαλο για την υπηρεσία πληροφοριών του Λουξεμβούργου, η οποία είχε διαπράξει σοβαρές παρατυπίες, κατασκοπεύοντας σε μεγάλη κλίμακα τον πληθυσμό και ένα μέρος της πολιτικής τάξης.
 
Με χιούμορ επέλεξε να απαντήσει και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: «Θα απογοητευόμασταν για τον ρόλο μας στον κόσμο αν δεν προσελκύαμε την προσοχή των άλλων».
 
Ωστόσο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας περιορίστηκε στη δήλωση ότι το υπουργείο «βρίσκεται σε στενή επαφή με τους Γερμανούς εταίρους του για το ζήτημα αυτό», ενώ η γερμανική καγκελαρία αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
 
Προσφεύγει στη δικαιοσύνη η Airbus
 
Οι νέες κατηγορίες περί πολιτικής κατασκοπείας έρχονται να προστεθούν σε αυτές περί διενέργειας κατασκοπείας από το 2005 σε βάρος της EADS (νυν Airbus) και της Eurocopter (σήμερα Airbus Helicopters) από τη γερμανική BND για λογαριασμό της αμερικανικής NSA.

Εξάλλου, την πρόθεσή της να προσφύγει στη δικαιοσύνη αποκάλυψε την Πέμπτη η ευρωπαϊκή εταιρεία Airbus, η οποία ζήτησε πληροφορίες από το Βερολίνο, μετά τις αποκαλύψεις του γερμανικού Τύπου για τη διενέργεια κατασκοπείας σε βάρος της από την BND για λογαριασμό της NSA.
 
Διαβεβαιώνοντας ότι «δεν θέλει να πάρει μέρος σε εικασίες όσον αφορά στις κατηγορίες», εκπρόσωπος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Airbus «ανησυχούσε, καθώς υπήρχαν συγκεκριμένες υποψίες για βιομηχανική κατασκοπεία» και ότι ο όμιλος «ζήτησε πληροφορίες από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας» και «τώρα θα προσφύγει κατ' αγνώστων με την υποψία της βιομηχανικής κατασκοπείας».
 
Σημειώνεται ότι η Γερμανία είχε συγκλονισθεί το καλοκαίρι του 2013 από τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην συμβούλου της NSA, σύμφωνα με τις οποίες η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών είχε θέσει σε λειτουργία επί πολλά χρόνια ένα ευρύ σύστημα παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνομιλιών και των επικοινωνιών μέσω του Ίντερνετ Γερμανών, ακόμη και του τηλεφώνου της καγκελαρίου.