Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Μας συνδέει η ιστορία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Ρωσικής Εκκλησίας

Με τον πατριάρχη Κύριλλο συναντήθηκε ο Πάνος Καμμένος
Συνάντηση μιας ώρας με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλο είχε σήμερα το απόγευμα στη Μόσχα, ο ευρισκόμενος σε επίσημη επίσκεψη στη ρωσική πρωτεύουσα Υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος.
Για όσους αναρωτηθούν ίσως τον λόγο της επισκέψεως αυτής, εκτός του καθαρώς θρησκευτικού/διπλωματικού σκέλους θα πρέπει να γνωρίζουν μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα…«λεπτομέρεια».

Οι σχέσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Ρωσικής Εκκλησίας είναι στενότατες και έχουν τις ρίζες τους πίσω στα μέσα της δεκαετίας του ’90.
Τότε, μετά τη διάλυση της πάλαι ποτέ κραταιάς Σοβιετικής Ενώσεως και της αναδιοργανώσεως των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, προέκυψε το ζήτημα της δημιουργίας εκ του μηδενός της Θρησκευτικής Υπηρεσίας των Ρωσικών ΕΔ, ως ενός στοιχείου για την (ψυχολογική) ενίσχυση και στήριξη του προσωπικού.

Τότε λοιπόν η ηγεσία των Ρωσικών ΕΔ αποτάθηκε προς τον τότε Πατριάρχη πασών των Ρωσιών ζητώντας του έναν αριθμό κληρικών, οι οποίοι ακολούθως θα γίνονταν στρατιωτικοί ιερείς. Ακολούθως αποτάθηκαν προς την Ελλάδα (ομόδοξη που τότε είχε αρχίσει να παραλαμβάνει στρατιωτικό υλικό ρωσικής κατασκευής) προκειμένου να ζητήσουν τη βοήθεια για το «στήσιμο» της Υπηρεσίας. Όπερ και εγένετο.

Οι ιερείς αυτοί, αξιωματικοί πλέον των Ρωσικών ΕΔ, ήλθαν στην Ελλάδα και υπό την αιγίδα του Θρησκευτικού Σώματος του ΓΕΕΘΑ πέρασαν από ταχύρυθμη εκπαίδευση μερικών εβδομάδων και επιστρέφοντας στην πατρίδα τους αποτέλεσαν τον «πυρήνα» για την δημιουργία του Σώματος των Στρατιωτικών Ιερέων των Ρωσικών ΕΔ.

Πρέπει να τονιστεί ότι – ως τώρα – οι διάφοροι ΥΕΘΑ που ακολούθησαν για διάφορους λόγους, ελάχιστα είχαν ασχοληθεί με τον τομέα αυτό, που μπορεί να προσφέρει ΠΟΛΛΑ και σε ΠΟΛΛΟΥΣ τομείς.
Τακτική που φαίνεται πως μάλλον αλλάζει τώρα.
Λ.Σ.Μ.
parapolitika.gr