Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Πως η μαφία συνδέεται με τους κουκουλοφόρους. Τι αποκαλύπτει έρευνα της Κρατικής Ασφάλειας

Διασύνδεση του ποινικού κόσμου με ομάδες κουκουλοφόρων «βλέπουν» αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., ύστερα από την ανάλυση του προφίλ ατόμων που συνελήφθησαν σε πρόσφατα επεισόδια.
Αποκαλυπτική είναι και η έκθεση της Κρατικής Ασφάλειας που είχε γίνει το 2012 για τη σχέση των κουκουλοφόρων με τη μαφία των Εξαρχείων. Η τότε έρευνα γίνεται ξανά επίκαιρη. Ενδεικτικό είναι ότι ανάμεσα στα άτομα που συνελήφθησαν για τα επεισόδια που έγιναν πριν από δέκα ημέρες έξω από το Πολυτεχνείο βρίσκονται Αλβανοί διακινητές ναρκωτικών και πρόσωπα που περιγράφονται ως «περιθωριακά και σίγουρα άσχετα με τον αντιεξουσιαστικό χώρο».
Αναλύσεις έμπειρων στελεχών της Ασφάλειας αναφέρουν ότι «η μαφία των Εξαρχείων ευνοείται από τα επεισόδια για δύο λόγους. Ο ένας είναι ότι κατά τη διάρκεια των ταραχών βρίσκουν ευκαιρία και σπάνε καταστήματα στα οποία στη συνέχεια πουλάνε προστασία. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι τα μπάχαλα δημιουργούν καθεστώς ανομίας το οποίο εκμεταλλεύονται για να πουλάνε ναρκωτικά και να παρανομούν ανενόχλητοι».
Η πλατεία Εξαρχείων, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ελέγχεται σήμερα από κυκλώματα της νύχτας που θησαυρίζουν πουλώντας παραισθησιογόνες ουσίες. Και αυτό γιατί οι διακινητές γνωρίζουν ότι ποτέ δεν θα μεταβούν στο σημείο αστυνομικοί για να τους κάνουν έλεγχο, καθώς την τελευταία φορά που εμφανίστηκε περιπολικό περιμετρικά της πλατείας κάηκε από κουκουλοφόρους.
Τη διασύνδεση ανάμεσα στους κουκουλοφόρους και τη μαφία της περιοχής περιγράφει απόρρητη έκθεση της Κρατικής Ασφάλειας που έγινε το Φεβρουάριο 2012 με αφορμή εμπρησμούς καταστημάτων που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια επεισοδίων και περιγράφονται ως «στοχευμένοι και ύποπτοι».
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν αναλάβει τότε το σχηματισμό της έκθεσης αναφέρουν ότι «από το 2009 υπήρχε μία δεξαμενή περίπου 120 ατόμων που χρησιμοποιούσαν τις κουκούλες για να κάνουν άλλες… δουλειές. Χωρίζονταν σε ομάδες. Οι καθοδηγητές ήταν 4-5 και δεν ήταν από τα γνωστά ονόματα των Εξαρχείων αλλά ποινικοί μετρίου βεληνεκούς. Όταν τα άτομά τους έκαναν τα επεισόδια εκείνοι πήγαιναν για καφέ σε άσχετες περιοχές για να έχουν άλλοθι. Αρκετά από αυτά τα άτομα κάνουν κουμάντο στα Εξάρχεια μέχρι σήμερα».
Στην έκθεση της Κρατικής Ασφάλειας είχαν καταγραφεί συγκεκριμένα περιστατικά στο κέντρο της Αθήνας. Τα άτομα που εμφανίζονταν ως καταστροφείς μαγαζιών είχαν απασχολήσει στο παρελθόν πολλές φορές για επεισόδια. Το αποκορύφωμα της δράσης τους καταγράφηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2012 όταν κατά τη διάρκεια ταραχών σε πορεία διαδηλωτών κατά της ψήφισης μέτρων στη Βουλή κουκουλοφόροι βρήκαν την ευκαιρία να κάψουν μεγάλα μαγαζιά στην οδό Πανεπιστημίου, στη οδό Σταδίου και γύρω από τα Προπύλαια. Την ίδια ημέρα κάηκε ο ιστορικός κινηματογράφος «Αττικόν» που λειτουργούσε σε νεοκλασικό του 1914.
news247.gr