Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Έκλεβαν τα χρήματα του Ελληνικού λαού

Σε δίκη για κακούργημα ο πρώην συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, Αλεξ Ρόντος, για παράνομη χρηματοδότηση σε ΜΚΟ
Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπονται με βούλευμα οι οκτώ κατηγορούμενοι για την υπόθεση της παράνομης, σύμφωνα με τη δικογραφία, χρηματοδότησης της ΜΚΟ IMI, «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης».Ανάμεσά τους είναι και ο Αλεξ Ρόντος, πρώην συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου και στέλεχους του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ, μαζί του παραπέμπονται πρέσβεις και υπάλληλοι του ΥΠΕΞ.
Η υπόθεση αφορά χρηματοδότηση που είχε ανακοινωθεί ότι φθάνει τα 9 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία φέρεται να έλαβε το διάστημα 2002-2003, η ΜΚΟ «International Mine Initiative» από το Υπουργείο Εξωτερικών, επί υπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, για έργο αποναρκοθέτησης σε Βοσνία- Ερζεγοβίνη Ιράκ και Λίβανο.
Με βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών, διατάσσει την παραπομπή σε δίκη για την υπόθεση της επίδικης χρηματοδότησης, τον ιδρυτή και πρόεδρο της ΜΚΟ Κωνσταντίνο Τζεβελέκο, την σύζυγο του Μαρία-Αναστασία Μακρυνιώτη, τον τότε διευθυντή της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρο - Γεώργιο Ρόντο, τους τότε πρέσβεις Νικόλαο Τσαμαδό και Νικόλαο Μπάζα και τους συνταξιούχους υπαλλήλους του Υπουργείου Ευάγγελο Ρηγάκο, Αφροδίτη Κωστογιάννη - Κόκκορη και Γεωργία Λυμπέρη, που καλούνται να λογοδοτήσουν για το αδίκημα της απάτης από κοινού κατ' εξακολούθηση, με σκοπό να προσποριστούν παράνομο περιουσιακό όφελος, προκαλώντας ζημιά σε βάρος του Δημοσίου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.
Οι έξι κατηγορούμενοι, πλην του Κ. Τζεβελέκου και της συζύγου του Μαρίας Μακρυνιώτη, είναι επίσης αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της ψευδούς βεβαίωσης από κοινού και κατά μόνας κατ' εξακολούθηση, καθώς και της απιστίας στην υπηρεσία.
Ο ιδρυτής και πρόεδρος της ΜΚΟ, δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Τζεβελέκος αντιμετωπίζει κατηγορία για άμεση συνέργεια στις παραπάνω δύο πράξεις, ενώ βαρύνεται και με τις κατηγορίες της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα όπως και η σύζυγος του, αλλά και της οπλοκατοχής.
Τέλος ο πρέσβης Νικόλαος Μπάζας κατηγορείται επιπλέον και για πλαστογραφία μετά χρήσης κατ' εξακολούθηση.
Με το βούλευμα απαλλάσσονται όλοι οι κατηγορούμενοι για επιμέρους πράξεις που τελέστηκαν την περίοδο από το 2002 ως το 2004.
Στο κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί για την υπόθεση, αναφέρεται πως τα κονδύλια που διατέθηκαν στην ΜΚΟ περίοδο 2000-2004, χορηγήθηκαν χωρίς την τήρηση των προϋποθέσεων του νόμου, όπως οι εγκρίσεις των οικείων πρεσβειών, οι εκδόσεις εκθέσεων προόδου του έργου για τις εκταμιεύσεις ποσών κλπ, αλλά και χωρίς ουσιαστική οικονομική συμμετοχή της ίδιας της ΜΚΟ. κατά παράβαση της νομοθεσίας, καθώς δεν επρόκειτο για ανθρωπιστική βοήθεια ώστε να δικαιολογείται χρηματοδότηση έργου από το ΥΠΕΞ στο 100% του κόστους του .
Ο Αλεξ Ρόντος, άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου, απολογούμενος στην ανακρίτρια που χειρίστηκε την υπόθεση (για την οποία αφέθηκε ελεύθερος με την καταβολή χρηματικής εγγύησης 50 χιλιάδων ευρώ) μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι οι αποφάσεις για τη λειτουργία και το νομικό πλαίσιο των ΜΚΟ είχαν ληφθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, διότι συνδέονταν με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.
Ο κατηγορούμενος, που λογοδοτεί για ποσό περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ, αρνείται την κατηγορία που του αποδίδεται και υποστηρίζει ότι ο ρόλος του ως Γενικού Διευθυντή της υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών δεν περιελάμβανε τον έλεγχο της νομιμότητας των δικαιολογητικών για την έγκριση των χρηματοδοτήσεων.
Αμφισβητεί επίσης μέρος του υλικού για το οποίο ελέγχεται: Συγκεκριμένα ο κ. 
Ρόντος φέρεται να υποστηρίζει ότι έχει πλαστογραφηθεί η υπογραφή του και ότι μόνο δύο από τις υπό διερεύνηση βεβαιώσεις έγκρισης κονδυλίων χρηματοδότησης είναι υπογεγραμμένες από τον ίδιο, ενώ οι υπόλοιπες που φέρουν την υπογραφή του, δεν είναι δικές του.
Το Συμβούλιο, με το βούλευμά του, διατηρεί σε ισχύ την προσωρινή κράτηση του πρόεδρου της ΜΚΟ Κ. Τζεβελέκου που έχει ήδη συμπληρώσει 12 μήνες στην φυλακή και διατάσσει να μην μεταβληθούν οι περιοριστικοί όροι που έχουν επιβληθεί στους υπόλοιπους κατηγορούμενους.