Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

7,9 R Σαν... 800 βόμβες Χιροσίμας!

Πάνω από 2.500 νεκροί από τον τρομακτικό σεισμό που έπληξε το Νεπάλ και τις γειτονικές του χώρες
Χαρακτηρίστηκε ο χειρότερος και πλέον φονικός σεισμός των τελευταίων 81 ετών, με τους σεισμολόγους του Ινστιτούτου Γεωφυσικών Ερευνών της Ινδίας να συγκρίνουν την έντασή του με τον αντίκτυπο που θα είχαν 800 ατομικές βόμβες σαν της Χιροσίμα!
Ο σεισμός που έπληξε το Σάββατο το Νεπάλ, εκεί όπου συναντώνται οι τεκτονικές πλάκες της Ευρασίας και της Ινδίας, περιγράφεται ως «τυπικός σεισμός των Ιμαλαΐων». Ομως, το εστιακό βάθος των μόλις 31 χιλιομέτρων, η μεγάλη ένταση των 7,9 Ρίχτερ, οι αντίστοιχα ισχυροί μετασεισμοί (έως και 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ), που έσπειραν τον απόλυτο πανικό, και ασφαλώς η αδυναμία των γερασμένων και φθηνών οικοδομικών κατασκευών από τούβλα στην πολυπληθή και φτωχή χώρα του Νεπάλ να αντέξουν τα απανωτά χτυπήματα του Εγκέλαδου ανέβαζαν συνεχώς τον αριθμό των θυμάτων.

4.629 τραυματίες
Αργά χθες βράδυ οι νεκροί υπολογίζονταν σε πάνω από 2.500 άτομα, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται 18 ορειβάτες στο Εβερεστ -όπου ο σεισμός προκάλεσε γιγάντιες χιονοστιβάδες- και 74 θύματα σε γειτονικές χώρες, όπως στην Ινδία και στο Θιβέτ. Οι τραυματίες υπερέβαιναν χθες τους 4.629, σύμφωνα με τις Αρχές.

Οσο οι έρευνες συνεχίζονται στα ερείπια των πόλεων για τυχόν επιζώντες, διασώστες καταφθάνουν από όλο τον κόσμο για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης, εντοπισμού αγνοουμένων, ανάσυρσης νεκρών αλλά και στην ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης -πια- χώρας. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Νορβηγία και η Αυστραλία δεσμεύονταν να παράσχουν οικονομική βοήθεια. Ο Ερυθρός Σταυρός, η Oxfam και οι Γιατροί του Κόσμου, μεταξύ άλλων, στέλνουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και ενισχύσεις στις δυνάμεις τους που βρίσκονται ήδη στο Νεπάλ, επισημαίνοντας ότι η πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές παραμένει δύσκολη. Δυνάμεις έρευνας και διάσωσης αποστέλλονται επίσης από Ινδία, Πακιστάν, Σρι Λάνκα, Κίνα, Ισπανία, Ισραήλ, Γαλλία και Βρετανία.

Τα νοσοκομεία στήνονται σε σκηνές στους γεμάτους συντρίμμια δρόμους του Κατμαντού, από τον φόβο της πλήρους κατάρρευσης των κτιρίων όπου στεγάζονταν τα νοσοκομεία μέχρι την εκδήλωση του σεισμού. Σκηνές στήνονται και για τη στέγαση των κατοίκων, με εκατοντάδες χιλιάδες να έχουν μείνει άστεγοι εξαιτίας του σεισμού.
Για τη μεταφορά τραυματιών από τις κατασκηνωτικές βάσεις του Εβερεστ χρησιμοποιήθηκαν ελικόπτερα. Παρ' όλα αυτά ο απεγκλωβισμός των 1.000 συνολικά ορειβατών που βρίσκονται στην περιοχή -εκ των οποίων 400 είναι ξένοι, κατά τις εκτιμήσεις του υπουργείου Τουρισμού, ενώ συνολικά 100 βρίσκονται μακριά από τις βάσεις- εξελίσσεται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς.

Οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί και είναι ιδιαίτερα δύσκολες η επικοινωνία με αποκλεισμένα άτομα και η εξακρίβωση του ακριβούς αριθμού των εγκλωβισμένων και των αγνοουμένων. Οι ξένοι στη χώρα δεν μπορούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, καθώς ο διάδρομος απογείωσης στο αεροδρόμιο του Κατμαντού έχει καταστραφεί. Καταστροφές έχει υποστεί και το δίκτυο ύδρευσης σε ολόκληρη τη χώρα.
Κατέρρευσε και ιστορικό μνημείο
«Η πλατεία Ντέρμπαρ δεν υπάρχει πια» έγραψε ένας Νεπαλέζος στο twitter, όπως δεν υπάρχει πια ο ύψους 50 μέτρων πύργος Νταράαρα, με τα 213 σκαλοπάτια, που οδηγούσαν σε μπαλκόνι που πρόσφερε θέα στο ολοσχερώς κατεστραμμένο πλέον ιστορικό κέντρο του Κατμαντού. Τα δύο μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO ήταν σύμβολα του μοναδικού συμπλέγματος, όπου συνυπήρχαν ο ινδουισμός, ο βουδισμός και ο ταντρισμός. Ο πύργος, που οικοδομήθηκε ως στρατιωτικό παρατηρητήριο το 1832, φιλοξενούσε ιερό αφιερωμένο στον θεό Σίβα. Υστερα από τον καταστροφικό σεισμό του 1934, ανοικοδομήθηκε και πάλι. Στα ερείπιά του εκτιμάται ότι παρέμεναν θαμμένοι πάνω από 50 άνθρωποι, σύμφωνα με μαρτυρία Γάλλου φωτογράφου, που παρακολούθησε τους διασώστες να ανασύρουν τουλάχιστον 10 σορούς.
Ο Εγκέλαδος έθαψε 18 στα χιόνια του Εβερεστ

Σκοτώθηκε και ερευνητής της Google στις βουνοκορφές των Ιμαλαΐων! Μαρτυρίες -σοκ όσων επέζησαν στα ερείπια του Κατμαντού

Ο Απρίλιος ανέκαθεν θεωρούνταν ως ο ιδανικός μήνας για αναρρίχηση στο Εβερεστ, καθώς τότε επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες και η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα καθαρή. Γι' αυτό επέλεξε την εποχή αυτήν για να ταξιδέψει εκεί ο 33χρονος Νταν Φρέντινμπουργκ, γνωστός και ως «εξερευνητής της Google», το στέλεχος της εταιρίας που φωτογράφιζε τις ψηλότερες βουνοκορφές του κόσμου για την εφαρμογή χαρτών Google Maps. Ηταν ένα από τα συνολικά 18 άτομα που έχασαν τη ζωή τους, όταν γιγάντιες χιονοστιβάδες -τις οποίες προκάλεσε ο ισχυρότατος σεισμός στο Νεπάλ- καταπλάκωσαν τις σκηνές στα στρατόπεδα βάσης, απ' όπου ξεκινούν οι αποστολές αναρρίχησης.

Η ίδια η Google έχει αναπτύξει ιστοσελίδα ανεύρεσης αγνοουμένων, καθώς οι συγγενείς των ξένων κυρίως αγνοουμένων προσπαθούν, λίγα 24ωρα μετά τον σεισμό, να εντοπίσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημάδια ζωής των ανθρώπων τους που συμμετείχαν στις αποστολές αναρρίχησης. Το διαδίκτυο, εκτός από εκκλήσεις για βοήθεια και συνδρομή σε αίμα και νοσοκομειακό υλικό για τους χιλιάδες τραυματίες, έχει γεμίσει από τις συγκλονιστικές μαρτυρίες όσων επέζησαν της τραγωδίας.
Αγκαλιά με τον φίλο του

Οπως αυτή του Νεπαλέζου που ανασύρθηκε αγκαλιά με τον νεκρό φίλο του, αφού έμειναν θαμμένοι 24 ώρες στα συντρίμμια του σπιτιού τους. Την ίδια στιγμή, ο Μπιμ Κατρί, μάγειρας μιας αποστολής ορειβατών, περιγράφει πώς προσπαθούσε με τα χέρια να σκάψει και να απεγκλωβιστεί από τον «τοίχο χιονιού» που τον καταπλάκωσε, ενώ μαγείρευε, μη μπορώντας να αναπνεύσει. Μια 43χρονη ορειβάτισσα, η Πέμπα, γράφει ότι ήταν ξαπλωμένη, όταν το χιόνι χτύπησε τη σκηνή της και την παρέσυρε 200 μέτρα μακριά. Οταν ανέκτησε τις αισθήσεις της, βρισκόταν πια μέσα σε μια σκηνή όπου είχαν συγκεντρώσει τους τραυματίες. Ενα ζευγάρι 28χρονων νεονύμφων, η Αλεξ και ο Σαμ Σαπέτ, περιγράφουν τον πανικό τους, όταν άρχισε να τρέμει το έδαφος και η χιονοστιβάδα κατευθυνόταν προς τα πάνω τους, την ίδια στιγμή που η χιονοθύελλα δεν τους επέτρεπε να σταθούν στα πόδια τους. Θυμούνται μόνο τον αρχηγό της αποστολής να ουρλιάζει πανικόβλητος: «Βγείτε από τις σκηνές και κρατήστε γερά στα χέρια τα τσεκούρια σας»...
Και κλιμάκιο του ΔΝΤ στο πληγωμένο Νεπάλ

Σαν έτοιμο από... καιρό, παρενέβη το Σαββατοκύριακο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) με διάθεση να βοηθήσει (εντόκως, βέβαια) το βαριά πληγωμένο από τον Εγκέλαδο Νεπάλ. Πιο συγκεκριμένα, η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι το ΔΝΤ και οι μηχανισμοί του είναι πανέτοιμοι να εκτιμήσουν το ταχύτερο τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Νεπάλ μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 2.300 ανθρώπων. «Ενα κλιμάκιο του ΔΝΤ είναι έτοιμο να επισκεφθεί το Νεπάλ το συντομότερο δυνατό, ώστε να βοηθήσει την κυβέρνηση της χώρας να αποτιμήσει τη μακροοικονομική κατάσταση και να προσδιορίσει της χρηματοδοτικές ανάγκες» ανέφερε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ στη σχετική ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα. Πρόσθεσε δε ότι το Ταμείο συντονίζεται με την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης και άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς «για να αποτιμηθούν οι συνέπειες αυτής της φυσικής καταστροφής στη χώρα και να καθοριστεί πώς μπορούμε να βοηθήσουμε με τον καλύτερο τρόπο».

Αν και η χώρα προβλέπεται να χρειαστεί άμεσα χρηματοδοτική βοήθεια από το εξωτερικό, προκειμένου να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες της μετά το φονικό χτύπημα του -ισχυρότερου από το 1934- σεισμού, οι όροι με τους οποίους συνηθίζει να δανείζει κεφάλαια το ΔΝΤ (παρά τις... ευκολίες που κάνει σε τέτοιες περιπτώσεις) ήδη προκαλούν συζητήσεις. Αλλωστε, ανάλογη δανειακή βοήθεια είχε δώσει το Ταμείο και στην Αϊτή όταν ο Εγκέλαδος χτύπησε και εκεί με μανία (η σεισμική δόνηση υπολογίστηκε στους 7,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ), ισοπεδώνοντας το 2010 και το Πορτ-ο-Πρενς.
8,1 Ρίχτερ με 10.500 νεκρούς το 1934!
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το Νεπάλ χτυπήθηκε με τέτοια μανία από τον Εγκέλαδο. Το ημερολόγιο έγραφε 15 Ιανουαρίου 1934, όταν μια σεισμική δόνηση εντάσεων 8,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο τις ανατολικές περιοχές της χώρας, ισοπέδωσε τα πάντα, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 10.500 ανθρώπων.
Και κατά την τελευταία δεκαετία όμως φονικοί σεισμοί έχουν προκαλέσει απίστευτες καταστροφές και τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων σε κάθε γωνιά του πλανήτη:
* 26 Δεκεμβρίου 2004 - Περισσότεροι από 220.000 άνθρωποι σκοτώνονται σε τουλάχιστον 10 χώρες του Ινδικού Ωκεανού, περιλαμβανομένων 170.000 στην Ινδονησία, μετά τον σεισμό των 9,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στα ανοιχτά της Σουμάτρα (Ινδονησία), τον οποίο ακολούθησε το καταστροφικό τσουνάμι.
* 8 Οκτωβρίου 2005 - Πακιστάν και Ινδία: Τουλάχιστον 75.000 νεκροί από τον σεισμό 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή του Κασμίρ.
* 12 Μαΐου 2008 - Κίνα: 87.000 νεκρούς μετρά η χώρα, κυρίως στην επαρχία Σετσουάν, από τον σεισμό των 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
* 12 Ιανουαρίου 2010 - Αϊτή: Περισσότεροι από 200.000 νεκροί στον σεισμό των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που ισοπέδωσε ένα μεγάλο τμήμα του Πορτ Ο Πρενς.
* 11 Μαρτίου 2011 - Ιαπωνία: Σχεδόν 19.000 νεκροί μετά τον σεισμό μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το τσουνάμι που ακολούθησε, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές και το σοβαρό ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.
Επιστήμονες: Περιμέναμε ότι το θηρίο θα ξυπνούσε
«Εφιάλτη εν αναμονή» χαρακτήρισε τον φονικό σεισμό του Νεπάλ σεισμολόγος του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και μέλος της ομάδας Σεισμοί Χωρίς Σύνορα, που βοηθά τις ασιατικές πόλεις να προετοιμαστούν για τέτοιου είδους καταστροφές. «Γεωλογικά, αυτό που συνέβη ήταν ακριβώς αυτό που πιστεύαμε ότι θα συνέβαινε» δήλωσε ο Τζέιμς Τζάκσον από την καρδιά της πρωτεύουσας του Νεπάλ, εκεί όπου, κατά τραγική ειρωνεία, μία εβδομάδα νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει συνάντηση 50 κορυφαίοι σεισμολόγοι από όλο τον κόσμο, για να συζητήσουν πώς η πόλη του Κατμαντού θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στο ενδεχόμενο μιας μεγάλης πιθανής φυσικής καταστροφής. «Περπατούσα ακριβώς στην περιοχή όπου έγινε ο σεισμός και σκέφτηκα ότι η συγκεκριμένη περιοχή όδευε προς την καταστροφή» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Οι σεισμολόγοι είδαν τις προβλέψεις τους να γίνονται πραγματικότητα μέσα σε λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή τους στο Κατμαντού, εκεί όπου στις 12 Απριλίου η οργάνωση Geohazards International, που μελετά τον κίνδυνο σεισμού παγκοσμίως, παρουσίασε επικαιροποιημένη αναφορά σχετικά με τους κινδύνους της σεισμικής δραστηριότητας στην κοιλάδα του Κατμαντού.
Πρόβλεψη επικείμενου μεγάλου σεισμού στην περιοχή είχε κάνει και η ομάδα του ερευνητικού κέντρου CEA της Γαλλίας, με επικεφαλής τον Λόρεν Μπόλινγκερ, η οποία εξέφρασε την ανησυχία αυτή στο πλαίσιο της ίδιας συνάντησης στο Κατμαντού. Επειτα από μελέτες που πραγματοποίησαν σε όλο το μήκος του ρήγματος το οποίο διατρέχει τη χώρα, διαπίστωσαν ότι οι σεισμοί που έχει δώσει το 1255 και το 1344 ακολουθούσαν συγκεκριμένο μοτίβο ντόμινο, που υποδείκνυε σώρευση ενέργειας στο σημείο όπου τελικά εκδηλώθηκε ο σεισμός.
Λέκκας:Το «ντόμινο» δεν θα επηρεάσει την Ελλάδα
Σαν έτοιμο από... καιρό, παρενέβη το Σαββατοκύριακο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) με διάθεση να βοηθήσει (εντόκως, βέβαια) το βαριά πληγωμένο από τον Εγκέλαδο Νεπάλ. Πιο συγκεκριμένα, η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι το ΔΝΤ και οι μηχανισμοί του είναι πανέτοιμοι να εκτιμήσουν το ταχύτερο τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Νεπάλ μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 2.300 ανθρώπων. «Ενα κλιμάκιο του ΔΝΤ είναι έτοιμο να επισκεφθεί το Νεπάλ το συντομότερο δυνατό, ώστε να βοηθήσει την κυβέρνηση της χώρας να αποτιμήσει τη μακροοικονομική κατάσταση και να προσδιορίσει της χρηματοδοτικές ανάγκες» ανέφερε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ στη σχετική ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα. Πρόσθεσε δε ότι το Ταμείο συντονίζεται με την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης και άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς «για να αποτιμηθούν οι συνέπειες αυτής της φυσικής καταστροφής στη χώρα και να καθοριστεί πώς μπορούμε να βοηθήσουμε με τον καλύτερο τρόπο».

Αν και η χώρα προβλέπεται να χρειαστεί άμεσα χρηματοδοτική βοήθεια από το εξωτερικό, προκειμένου να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες της μετά το φονικό χτύπημα του -ισχυρότερου από το 1934- σεισμού, οι όροι με τους οποίους συνηθίζει να δανείζει κεφάλαια το ΔΝΤ (παρά τις... ευκολίες που κάνει σε τέτοιες περιπτώσεις) ήδη προκαλούν συζητήσεις. Αλλωστε, ανάλογη δανειακή βοήθεια είχε δώσει το Ταμείο και στην Αϊτή όταν ο Εγκέλαδος χτύπησε και εκεί με μανία (η σεισμική δόνηση υπολογίστηκε στους 7,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ), ισοπεδώνοντας το 2010 και το Πορτ-ο-Πρενς.
Σώθηκε Ελληνίδα
Στην πρωτεύουσα του Νεπάλ βρέθηκε την ώρα του φονικού σεισμού και μια 25χρονη από τη Σητεία της Κρήτης, η οποία επέζησε καθαρά από θαύμα. Η Κλειώ Ρουσσομουστακάκη κατάφερε να επικοινωνήσει μέσω διαδικτύου με τους γονείς της, οι οποίοι ανησυχούσαν για την κόρη τους, λίγες ώρες μετά την ισχυρή δόνηση που ισοπέδωσε την περιοχή. Η ίδια είναι καλά στην υγεία της, ωστόσο εκφράζει την αγωνία της καθώς αδυνατεί να επιστρέψει στο σπίτι της.