Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Πούτιν:Με πακτωλό χρημάτων σε ΜΜΕ απαντά στη «δυτική προπαγάνδα»

H Ρωσία θα διαθέσει 645 εκατ. ευρώ το 2015 στον Τύπο και στα ΜΜΕ για "να προωθήσει τις ιδέες, την  πολιτική  και τις δραστηριότητες της" και να απαντήσει 
στην "δυτική αντιρωσικη προπαγάνδα"
η οποία έχει λάβει διαστάσεις με την κρίση στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμιρ Πούτιν μιλώντας την Τρίτη 28 Απριλίου σε think tank, στη Μοσχα.
 
Εννοείται, πρόσθεσε, "θα πρέπει να είναι ορατό πού πηγαίνουν τα χρήματα. Η πληροφόρηση πρέπει να είναι από κάθε πλευρά καθαρή όσο το δυνατόν".
 
Το ρωσικό κεντρικό τηλεοπτικό δίκτυο RT εκπέμπει στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ισπανικά προγράμματα σε συνεχή ροή όλο το 24 ωρο, έχει 2.000 εργαζόμενους και ανταποκριτες-συνεργατες σε 16 χώρες.

Κατά κάποιον τρόπο το Κρεμλίνο άπαντα στην απόφαση της ΕΕ, τον Μάρτιο, να δημιουργήσει "ένα νέο κύτταρο επικοινωνίας και να συντάξει ένα πρόγραμμα δράσης" με στόχο την διάδοση σε όλη την Ευρώπη και στη Ρωσία της ευρωπαικής πολιτικής σχετικά με την  Ουκρανία. Το πρόγραμμα και οι στόχοι του θα υποβληθούν στο ευρωπαϊκό συμβούλιο του Ιουνίου.

Την περασμένη Δευτέρα η Εσθονία οργάνωσε στις Βρυξέλλες σύσκεψη των τριών κυριοτέρων θεσμών της ΕΕ με θέμα την "απόκρουση" της ρώσικης "προπαγανδιστικής παραπληροφόρησης". Οι  σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι αποφασίστηκε να γίνει ευρεία χρήση των "κοινωνικών ηλεκτρονικών μέσων" ώστε χωρίς "πολιτικούς φραστικούς καλλωπισμούς να προωθηθεί η πολιτική της ΕΕ ιδιαίτερα στον χώρο της πρώην  Σοβιετικής Ένωσης". Έγινε προσπάθεια να τονιστεί ότι "δεν πρόκειται για αντι-προπαγάνδα". Διατυπωθήκαν όμως ερωτηματικά για το "πόσο αποδοτικό θα είναι" ένα πρόγραμμα για το οποίο δεν πρόκειται να διατεθούν περισσότερο από 10 εκατ. ευρώ.

Μια ομάδα δέκα κρατών, μεταξύ των οποίων οι τρεις χώρες της Βαλτικής, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Βρετανία έχουν ζητήσει από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκερ να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο και αυτοχρηματοδοτούμενο τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό "κύτταρο μετάδοσης σε ρωσική γλώσσα".
tovima.gr