Δεν είναι η πρώτη που η Τουρκία προχωρεί σε έρευνες εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδος - Από το 1978 μέχρι σήμερα ο έπραξε 62 φορές - Σ\' αυτή την χρονική στιγμή, η Κυβέρνηση δεν έχει πολλά περιθώρια αντιδράσεως
Η επιδεξιότης μιας χώρας και, ιδιαιτέρως μιας μικρής χώρας όπως ή Ελλάς, είναι να επιλέγει τις στιγμές κατά τις οποίες θα διεκδίκηση αυτά που επιθυμεί να διασφαλίσει έναντι τής διεθνούς κοινότητος.
Εσκεμμένα δεν χρησιμοποιούμε τον όρο «δίκαια» ή «δικαιώματα»» διότι το να πιστεύει κανείς ότι στον στίβο των διεθνών σχέσεων υπάρχει «δικαιοσύνη» ή αδιάβλητα θεσμικά όργανα συνιστά τεράστια ανοησία.
Είναι όμως σημαντικό να τηρούνται το προσχήματα.
Όπως είναι σημαντικό, μια μικρή χώρα, να φροντίζει να εκμεταλλεύεται συγκυρίες και κυρίως τον χρόνο κατά τον όποιο τα συμφέροντα της ταυτίζονται με αυτά κάποιας μεγάλης δυνάμεως.
Διότι τότε θα έχει την υποστήριξη της εξασφαλισμένη.
Είναι δε γεγονός ότι οι συγκυρίες αυτές δεν κρατούν πολύ. Όποτε απαιτείται ευελιξία και ταχύτης.
Αυτά τα χαρακτηριστικά επιδεικνύει η Τουρκία διαχρονικώς. Και έτσι επιτυγχάνει τους διπλωματικούς της στόχους, δημιουργώντας μάλιστα την εντύπωση ότι είναι το «χαϊδεμένο παιδί» των μεγάλων δυνάμεων.
Είναι το «χαϊδεμένο παιδί» διότι εργάζεται μεθοδικά για να το επιτυχή. Όχι διότι οι μεγάλες δυνάμεις έχουν ειδικές προτιμήσεις.
Οι χρονικές συγκυρίες όμως δεν εξαρτώνται μόνον από την φορά πού μπορεί να έχουν τα ειδικά συμφέροντα χωρών, οργανισμών και συνασπισμών.
Χαρακτηρίζονται ακόμη από ισορροπίες ισχύος.
Ισορροπίες οι όποιες. Όπως και οι συνδυασμοί συμφερόντων μεταβάλλονται διαρκώς και μάλιστα κατά τρόπο δυναμικό.
Είναι λοιπόν τεράστιο στρατηγικό σφάλμα, να επιδιώκει μια χώρα την επίτευξη εθνικών στόχων, σε στιγμές κατά τις όποιες οι ισορροπίες ισχύος δεν την ευνοούν.
Οποιεσδήποτε συμφωνίες υπάρξουν αντανακλούν τις ισορροπίες ισχύος των περιόδων κατά τις όποιες συνήφθησαν.
Οι όποιες αυτή την εποχή δεν είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκές για την Ελλάδα.
Το τεράστιο σφάλμα είναι, ότι η χώρα μας ουδέποτε επέδειξε την ευστροφία και την αποφασιστικότητα, για να εκμεταλλευθεί τις περιόδους κατά τις όποιες ή ισορροπία δυνάμεων και η διεθνής κατάστασις την ευνοούσαν.
Δεν είναι τώρα ή πρώτη φορά πού ή Τουρκία εξουσιοδοτεί έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδος.
Από το 1978 μέχρι σήμερα το έχει πράξει 62 φορές! Σε πόσες περιπτώσεις από αυτές υπήρξε ελληνική αντίδρασις; Δεν ήσαν τα δεδομένα δυσμενή για την Ελλάδα καθ\\\' όλη την περίοδο αυτών των 35 ετών.
Μάλιστα, στα χρόνια αυτά έχουν σημειωθεί τρεις μείζονες κρίσεις (πάντα με υπαιτιότητα της Τουρκίας) οι δύο από τις οποίες υπήρξαν τακτικές επιτυχίες τής ελληνικής πλευράς, η όποια όμως απέτυχε -ή δεν επεδίωξε- να επωφεληθεί, δημιουργώντας τετελεσμένα.
Η κρίσις του 1975 που συνδέθηκε στην συλλογική μνήμη με την φράση του τότε αρχηγού της ελάσσονος αντιπολιτεύσεως Ανδρέα Παπανδρέου «βυθίσατε το Χόρα», όπως και η κρίσις του Μαρτίου του 1987 οδήγησαν τους Τούρκους σε τακτική αναδίπλωση επί του πεδίου.
Αποτύχαμε όμως να κεφαλαιοποιήσουμε αυτές τις επιτυχίες.
Όσο για την κρίση των Ιμίων, το μόνο που θα μπορούσαμε τώρα να επισημάνουμε είναι ότι τότε είδαμε τον στόλο να βγαίνει για να πάρει θέσεις μάχης στο Αιγαίο, ενώ σήμερα έχουμε 13 φρεγάτες που δεν βγαίνουν από τον Ναύσταθμο ούτε για ασκήσεις.
Σε αυτή την χρονική στιγμή, η ελληνική Κυβέρνησις δεν έχει πολλά περιθώρια αντιδράσεως στην τουρκική προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στις περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδος που αμφισβητεί.
Η ρηματική διακοίνωσις στον ΟΗΕ -την οποία ή Τουρκία έσπευσε να απορρίψει- χαρακτηρίζεται ήπια, άλλα η αλήθεια είναι ότι οι δυνατότητες ελιγμών μας σε μια ενδεχομένη κλιμάκωση είναι πολύ περιορισμένες.
Διότι μια χώρα, μπορεί να διασφάλιση, μόνον όσα μπορεί να υποστηρίξει δια της ισχύος.
Και είπαμε, η ισορροπία ισχύος της εποχής ουδόλως μας ευνοεί.
Και αν νομίζει κανείς πως μια ολιγόωρος επίσκεψις του Γάλλου προέδρου μπορεί να ανατρέψει τα γεωπολιτικά δεδομένα, πλανάται πλάνην οικτράν.
Άλλωστε ο κ. Ολλάντ ήλθε στην Αθήνα προερχόμενος εξ Αγκύρας, όπου κατέστη σαφής η υποστήριξίς του προς την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
Σε απόλυτη μάλιστα αντίθεση προς την πολιτική του προκατόχου του. Νικολά Σαρκοζύ.
Ούτε βεβαίως θα μας σώσει -οικονομικώς καταστροφική- μίσθωσις δύο γαλλικών φρεγατών πού υπάρχουν μόνον σε σχέδια και τις όποιες το Ναυτικό μας ουδέποτε εζήτησε...
elthraki.gr