Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Τουρκικά υποβρύχια σε Ρόδο και Κρήτη - Σε ετοιμότητα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ
Με ανθυποβρυχιακές ασκήσεις στο νότιο Αιγαίο και βολές επιφανείας αέρος στον Κόλπο Ξηρού απαντούν οι Τούρκοι στις ασκήσεις του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα με αποκορύφωμα την «καταιγίδα» πυραύλων στην Κρήτη.
Οι Τούρκοι έχουν δεσμεύσει δύο περιοχές, από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες, για ανθυποβρυχιακές ασκήσεις νότια της Κρήτης και απέναντι από τη Ρόδο, ανοιχτά του κόλπου Ακσάζ.

 Στην πρώτη περιοχή, βρίσκεται ήδη ένα υποβρύχιο, ενώ δεν αποκλείεται να συμμετάσχουν και πλοία επιφανείας. Απέναντι από τη Ρόδο θα πραγματοποιηθούν γυμνάσια από δύο τουρκικά υποβρύχια. Την ίδια στιγμή, ανοιχτά του κόλπου Ξηρού, σε δεσμευμένη περιοχή, βρίσκεται από χθες η τουρκική κορβέτα «Μπαντίρμα», κάνοντας βολές.
Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς οι Τούρκοι δεν αποκλείεται να επιχειρήσουν κλιμάκωση της έντασης ή προκλήσεις σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Η «εισβολή» του τουρκικού ελικοπτέρου στην Κάλυμνο έδειξε πώς οι Τούρκοι είναι έτοιμοι να «δοκιμάσουν» την ελληνική αεράμυνα και προκαλέσουν ακόμη και «θερμό επεισόδιο».
Με τις ασκήσεις στο βόρειο και νότιο Αιγαίο οι Τούρκοι θέλουν να δώσουν τη δική τους απάντηση στη νέα «καταιγίδα» πυραύλων που εξαπέλυσε το Πολεμικό Ναυτικό στην Κρήτη, στο πλαίσιο των ασκήσεων «Αστραπή», «Ορμή» και «Γρίπας», κινητοποιώντας ένα μεγάλο μέρος του Στόλου, φρεγάτες και πυραυλακάτους.
Οι βολές πυραύλων εδάφους-επιφανείας ΜΜ-38 Exocet, Penguin και AGM-114 Hellfire, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από επάκτιες πυροβολαρχίες, πυραυλάκατους και ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού ήταν απόλυτα επιτυχημένες και προκάλεσαν ανησυχία στην τουρκική πλευρά που στερείται δυνατοτήτων αποτελεσματικών βολών.
Η άμεση ενέργεια της Άγκυρας πάντως δείχνει πώς δεν είναι διατεθειμένη να παραιτηθεί των αξιώσεων της στο Αιγαίο και δείχνει έτοιμη να απαντήσει και να απειλήσει κλιμακώνοντας την ένταση. Η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και ενδεχόμενη αναφορά σε θέμα υδρογονανθράκων και ΑΟΖ είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ένταση στο Αιγαίο από την πλευρά των Τούρκων.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr