Μόνο κείμενο και όχι χάρτες και συντεταγμένες περιλάμβανε η επιστολή του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου, στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, η οποία παραδόθηκε στον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, τον Κορεάτη Μπαν Κι Μουν, θεματοφύλακα της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας που υπογράφτηκε το 1982 στο Μοντέγκο Μπέι της Τζαμάικα και τέθηκε σε εφαρμογή στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν συγκεντρώθηκε ο απαραίτητος αριθμός επικυρώσεων από τα κράτη, που είχε προβλεφθεί.
Στην επιστολή σημειώνεται ότι τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας καθορίζονται στον νόμο 4001/2011, για τον οποίο έχει ενημερωθεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ από τον Μάιο του 2012. Ο υπουργός αναφέρεται επίσης σε «μονομερείς πράξεις» της Άγκυρας με στόχο να αποστερήσει από τα Δωδεκάνησα τις νόμιμες θαλάσσιες ζώνες τους, έτσι όπως αυτές ορίζονται με βάση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.
1. Η Ελλάδα τονίζει ότι «όλα τα ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Ρόδου και του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελορίζου απολαμβάνουν, πέραν της αιγιαλίτιδας ζώνης τους, θαλάσσιες ζώνες όπως κάθε άλλη εδαφική περιοχή». Αυτό θεμελιώνεται στο άρθρο 121(2) της Σύμβασης του 1982 και στη διεθνή νομολογία.
2. Επομένως, ο ισχυρισμός της Τουρκίας ότι οι περιοχές που καθορίζονται στις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου που δημοσιεύθηκαν στις 27 Απριλίου 2012 «βρίσκονται πλήρως εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας» είναι «απολύτως αστήρικτες».
3. Η χώρα μας «ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα ab initio και ipso facto για την εξερεύνηση στην υφαλοκρηπίδα και για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Αυτά τα δικαιώματα δεν θίγονται από μονομερείς πράξεις και δράσεις της Τουρκίας, όπως η χορήγηση αδειών στην ΤΡΑΟ, η οποία αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο και κατά συνέπεια δεν φέρουν νομικές συνέπειες».
4. Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας καθορίζονται σαφώς από το Άρθρο 2(1) του νόμου 2289/1995, όπως αυτός τροποποιήθηκε από τον νόμο 4001/2011».
defence-point.gr