Απάντηση με την οποία επιμένει στη νομιμότητα των κινήσεών της γνωστοποίησε η Άγκυρα, μετά την ελληνική ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ, με αφορμή τις άδειες για έρευνες υδρογονανθράκων που έ-χουν δοθεί στην τουρκική κρατική εταιρεία TPAO.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι οι άδειες που δόθηκαν για έρευνες σε οικόπεδα στα έξι μίλια από το Καστελόριζο και στα έντεκα από τη Ρόδο αφορούν περιοχές εντός των ορίων της τουρκικής υφαλοκριπίδας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα κατέγραψε στα Ηνωμένα Έθνη τις απόψεις της αναφορικά με την ελληνική υφαλοκρηπίδα σχετικά με τις άδειες που δόθηκαν από τη χώρα μας στον ΤΡΑΟ για την υφαλοκρηπίδα μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι εν λόγω ισχυρισμοί της Ελλάδος δεν έχουν κάποια βάση στο Διεθνές Δίκαιο.Είναι χαρακτηριστικό ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι οι άδειες που δόθηκαν για έρευνες σε οικόπεδα στα έξι μίλια από το Καστελόριζο και στα έντεκα από τη Ρόδο αφορούν περιοχές εντός των ορίων της τουρκικής υφαλοκριπίδας.
Οι ισχυρισμοί αυτοί βασικά εκφράζονταν κατά τις ενέργειες της Ελλάδος σε διμερές επίπεδο και δίδονταν από τη χώρα μας οι απαιτούμενες απαντήσεις. Αυτή τη φορά θα πραγματοποιηθούν ανάλογα βήματα από πλευράς μας και στο επίπεδο των Ηνωμένων Εθνών.
Οι άδειες που έδωσε η Τουρκία από το 2007 μέχρι τώρα στον ΤΡΑΟ είναι εντός των ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο και υπάρχουν κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας για έρευνα και εξόρυξη φυσικών πηγών στους τομείς αυτούς. Η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα δικαιώματά της αυτά που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο.
Ενώ γίνονται τα απαιτούμενα βήματα για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων θα συνεχιστεί η συμπεριφορά μας για τη συνέχιση της ανάπτυξης των σχέσεών μας με την Ελλάδα και το να επωφελούμαστε από τους διαύλους διαλόγου που δημιουργήθηκαν με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων».
Πρέπει να σημειωθεί ότι η τουρκική απάντηση έχει επί του παρόντος τη μορφή ανακοίνωσης τύπου, αλλά θα πρέπει να αναμένεται αντίστοιχη κίνηση σε επίπεδο ΟΗΕ, όπως άλλωστε προναγγέλλεται στην ανακοίνωση.
Η ελληνική διακοίνωση
Στη ρηματική διακοίνωση που κατέθεσε η Αθήνα στα Ηνωμένα Έθνη παρατίθενται οι τουρκικές παραχωρήσεις αδειών προς την κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) και οι ενέργειες της Ελλάδας σε διμερές επίπεδο προς την Τουρκία. Ακολουθεί η απόρριψη των τουρκικών ισχυρισμών περί περιοχών εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, με επίκληση των προβλέψεων της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας.
«Η Ελλάδα ασκεί ab initio και ipso facto κυριαρχικά δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας και εκμετάλλευσης των φυσικών αποθεμάτων της. Αυτά τα δικαιώματα δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας, όπως η αδειοδότηση της ΤΡΑΟ, που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και, ως αποτέλεσμα, δεν αποφέρουν νομικό αποτέλεσμα», αναφέρεται στη ρηματική διακοίνωση.
Εμμέσως, προσδιορίζονται τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς, όπως επισημαίνεται, αυτά ξεκάθαρα καθορίζονται από το νόμο 4001/2011, ο οποίος κοινοποιήθηκε στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ με τη ρηματική διακοίνωση Νο. 974, στις 8 Μαΐου του 2012. Ως εκ τούτου, καταλήγει το κείμενο, οι «άδειες» που παραχωρήθηκαν στην ΤΡΑΟ από το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο και αφορούν περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και, συνεπώς, είναι έωλες και άκυρες.enkripto.com
Με στοιχεία από www.kathimerini.gr