Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Αμερική:Δεν έχουν συμπεριλάβει το ισλαμικό κράτος ώς τρομοκρατική οργάνωση

«Οι Αμερικανοί αρνήθηκαν κατηγορηματικά να δεχθούν ότι το ‘Ισλαμικό κράτος’ εμφανίστηκε ως αποτέλεσμα των ενεργειών τους στο Ιράκ, ιδιαίτερα στη Λιβύη και τη Συρία.

»Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προσπαθούν να προσποιούνται ότι, σήμερα δεν έχει γίνει τίποτε παραπάνω, από την κακή ‘Αλ Κάιντα’, η οποία, βέβαια,  ενισχύθηκε και επεκτάθηκε επί 80 χρόνια με την πολιτική της  χρηματοδότησης των μουτζαχεντίν κατά της Σοβιετικής Ένωσης.
»Τώρα δίνουν την εντύπωση ότι το Ισλαμικό κράτος δεν είναι δημιούργημα της αμερικανικής πολιτικής», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στους δημοσιογράφους Μαργαρίτα Σιμόνιαν και Αλεξέι Βενεντίκτοφ και Σεργκέι Ντορένκο στο «ράδιο Ηχώ της Μόσχας», αποσπάσματα της οποίας δημοσίευσε η ‘glasove’.
Άλλα ήλπιζα από τον Ομπάμα
« Όσο για τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα»- συνεχίζει η συνέντευξη- «είχα πολλές ελπίδες στην προσωπικότητά του, βάρος σε αυτήν έπαιξε και το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, φυσικά. Αλλά, στη συνέχεια ακολούθησαν πόλεμοι παράλογοι που δεν συμμορφώνονταν με το συμφέρον της σταθερότητας, τόσο στην περιοχή του Αφγανιστάν,  όσο του Ιράκ και της Λιβύης και τώρα όλοι μαζί παλεύουν για το ‘ισλαμικό κράτος’.
»Εμείς παρεμπιπτόντως είχαμε προτείνει το ‘ισλαμικό κράτος’ να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.
 »Οι Αμερικανοί αρνήθηκαν κατηγορηματικά,  με βάση ένα ενδιαφέρον επιχείρημα. Είπαν, καταλαβαίνουμε ότι αυτή είναι μια ξεχωριστή δομή, όπως και η Αλ Κάιντα.  Και η εξήγησή τους ήταν πολύ απλή: Δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι η οργάνωση αυτή εμφανίστηκε ως αποτέλεσμα των ενεργειών τους στο Ιράκ και ιδιαίτερα στη Λιβύη και τη Συρία. Όπως παλαιότερα,  ενισχύθηκε και η Αλ Κάιντα,  με τη χρηματοδότηση προς τους μουτζαχεντίν εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης», είπε μεταξύ άλλων ο Ρώσος πολιτικός.
Σε ερώτηση για την Ουκρανία και ιδιαίτερα για τις «δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ δήλωσε: 
«Έχουμε ένα τεκμήριο εκ των πραγμάτων. Η Ουκρανία είναι ένας άμεσος γείτονάς μας. Οι λαοί μας είναι αδελφικοί και όλος ο λαός θέλει να ζήσει με ασφάλεια. Για να συμβεί αυτό, πρέπει η Ουκρανία να παραμείνει ενωμένη. Επί του παρόντος δεν αναφέρομαι στην Κριμαία, αυτή έχει μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει επανειλημμένως και εκτενώς αναφερθεί στους λόγους που συνέβησαν όλα αυτά, μετά από το αντισυνταγματικό πραξικόπημα στο Κίεβο».
 
--