Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Τα ίδια γεγονότα πριν τον πόλεμο του 1999

ΠΓΔΜ: Αναβρασμός μετά την επίθεση του «UCK» και φωνές για «στημένο» συμβάν
Εκτακτη σύσκεψη της ηγεσίας της ΠΓΔΜ, την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, για την εξέταση της κατάστασης ασφαλείας πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στα Σκόπια, μετά το επεισόδιο με την εισβολή ενόπλων σε αστυνομικό φυλάκιο της ΠΓΔΜ, κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο.Στη σύσκεψη, πέραν του προέδρου της ΠΓΔΜ, μετείχαν ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, ο πρόεδρος της Βουλής Τράικο Βελιάνοσκι, οι υπουργοί Αμυνας και Εσωτερικών,
ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με την αστυνομία της ΠΓΔΜ, ομάδα περίπου σαράντα ενόπλων Αλβανών εισέβαλαν τα ξημερώματα της Τρίτης σε αστυνομικό φυλάκιο του αλβανόφωνου χωριού της ΠΓΔΜ, Γκόσιντσε, κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο και αφόπλισαν τους αστυνομικούς.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, Ιβο Κότεσκι, έκανε λόγο για «τρομοκρατική επίθεση» και ανέφερε ότι οι ένοπλοι φορούσαν στολές και έφεραν διακριτικά του UCK και εισήλθαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ από το Κόσοβο.

Οι ένοπλοι, σύμφωνα με την αστυνομία της ΠΓΔΜ, κατά την εισβολή τους στο αστυνομικό τμήμα έδεσαν με χειροπέδες τρεις από τους τέσσερις αστυνομικούς του φυλακίου και χτύπησαν ακόμη έναν.

Μετά το επεισόδιο απομακρύνθηκαν από το σημείο, ενώ στην περιοχή μετέβησαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας της ΠΓΔΜ.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κοσόβου, με ανακοίνωση του, καταδίκασε το επεισόδιο.

Εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες...

Ωστόσο, ορισμένα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων και πολιτικοί αναλυτές αναρωτιούνται κατά πόσον το περιστατικό συνέβη όπως το περιέγραψε η αστυνομία της ΠΓΔΜ ή πρόκειται για «στημένο» συμβάν, που εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες, μεσούσης και της πολιτικής κρίσης στη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ορισμένα μέσα ενημέρωσης υπενθυμίζουν πρόσφατες αναφορές του πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της αστυνομίας της ΠΓΔΜ και βετεράνου των συγκρούσεων του 2001, Στογιάντσε Ανγκέλοφ (δριμύς επικριτής της κυβέρνησης του Ν. Γκρούεφσκι), ο οποίος πριν μερικές ημέρες είχε υποστηρίξει πως επίκειται διεθνοτικό επεισόδιο στην ΠΓΔΜ.

Μάλιστα, είχε αναφέρει ότι έχουν δοθεί 2 εκατ. ευρώ σε αλβανούς εγκληματίες που δεν έχουν καμία σχέση με τον UCK, οι οποίοι προέρχονται από την περιοχή Λίπκοβο (στην οποία ανήκει και το αστυνομικό φυλάκιο στο χωριό Γκόσιντσε) και θα επιτεθούν σε αστυνομικούς ή στρατιωτικούς, προκειμένου να προκαλέσουν διεθνοτική σύγκρουση.

O πρώην βουλευτής αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ και πρώην μέλος του UCK, Αμπεντίν Ζιμπέρι, ο οποίος ζει στην περιοχή του Λίπκοβο, τόνισε πως στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχουν ένοπλες ομάδες και το επεισόδιο αυτό είναι σκηνοθετημένο από τον Νίκολα Γκρούεφσκι και την αστυνομία της ΠΓΔΜ.

Υποστήριξε ακόμη πως θεωρεί το περιστατικό μια απόπειρα της κυβέρνησης για να αποσπάσει την προσοχή από όσα συμβαίνουν στην πολιτική σκηνή της ΠΓΔΜ, μετά και τις αποκαλύψεις της αντιπολίτευσης που πλήττουν την αξιοπιστία του Ν. Γκρούεφσκι.