Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Κάντο όπως η ΣΟΥΗΔΙΑ: Κοντέινερ (επί πληρωμή) για τους Σουηδούς φοιτητές, πολυτελή ξενοδοχεία με γκολφ και spa (δωρεάν) για τους λαθρομετανάστες!

Στην Σουηδία, συμβαίνει το εξής απίστευτο, αλλά εξόχως «προοδευτικό»: Την ίδια ώρα που οι παράνομοι μετανάστες – αιτούντες άσυλο διαμένουν σε υπερπολυτελή και ιστορικά ξενοδοχεία, οι φοιτητές και οι νέοι της Σουηδίας αναγκάζονται να ζουν μέσα σε κοντέινερ, λόγω της έλλειψης στέγης που η μαζική μετανάστευση έχει προκαλέσει.
 Διαβάζουμε στην αγγλόφωνη έκδοση της σουηδικής The Local :
 Κοντέινερς θα ενοικιάζονται σε φοιτητές, σε μια προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος της χρόνιας έλλειψης στέγης της Σουηδίας. Η Local μίλησε με την εταιρεία πίσω από αυτά.
65 κινητά σπίτια κατασκευάζονται επί του παρόντος στο προάστιο της Στοκχόλμη, Sundbyberg. Η σουηδική κατασκευαστική εταιρεία XLNT Living έχει δημιουργήσει διαμερίσματα 26 τετραγωνικών μέτρων από πρώην δοχεία χάλυβα. Αλλά ο ιδρυτής της επιχείρησης, Elman Azari, δήλωσε στην Local ότι (το κοντέινερ) είναι ακριβώς όπως οποιοδήποτε άλλο σύγχρονο νεόκτιστο σπίτι.
«Μία από τις προκλήσεις μας ήταν να κάνουμε τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι είναι στην πραγματικότητα αρκετά αξιοπρεπές να ζήσουν εκεί μέσα. Είναι ευρύχωρα - πολύ πιο ευρύχωρα από ό, τι τα περισσότερα φοιτητικά διαμερίσματα - και πληρούν όλες τις βασικές απαιτήσεις όσον αφορά τον αερισμό, το φως και όλα τα άλλα. Είναι απλά θέμα νοοτροπίας: μέσα είναι ακριβώς όπως και κάθε άλλο σπίτι. Σε καμία περίπτωση δεν αισθάνεστε ότι ζείτε σε ένα άσχημο, κλειστό δοχείο», είπε.
Η έλλειψη στέγης στη Σουηδία ήταν ένα βασικό ζήτημα της προεκλογικής εκστρατείας στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Κοντά στους 300.000 νέους ενήλικες μεταξύ 20 και 27 ετών δεν διαθέτουν δική τους περιουσία, ούτε έχουν μια μακροπρόθεσμη σύμβαση ενοικίασης.
Η σημερινή έλλειψη στέγασης είναι ιδιαίτερα έντονη στην πρωτεύουσα την Στοκχόλμη, όπου σε ορισμένα σημεία της πόλης υπάρχει αναμονή έως και 20 ετών για όσους αναζητούν διαμέρισμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ευδοκιμεί η υπενοικίαση, με τις τιμές να ανεβαίνουν ραγδαία τα τελευταία χρόνια, παρά τους κανόνες που αποσκοπούν να θέσουν ένα ανώτατο όριο ενοικίασης αυξήσεις.
 «Τα κινητά σπίτια θα μπορούσαν να λύσουν κάπως το πρόβλημα έλλειψης στέγης στη Σουηδία σήμερα. Η πολιτική είναι το μόνο εμπόδιο. Φυσικά πρέπει να κατασκευαστούν και πιο μόνιμες κατοικίες, αλλά εν τω μεταξύ τα κινητά σπίτια είναι μία λύση», δήλωσε ο Anzari.
«Το όφελος είναι ότι μπορείτε να προσαρμόσετε πόσα σπίτια χτίζετε με την τρέχουσα κατάσταση. Ας πούμε για παράδειγμα ότι χρειάζεστε να χτίσετε πιο πολλά καταλύματα για πρόσφυγες. Στη συνέχεια, μπορείτε να πείτε "εντάξει, πιστεύουμε ότι θα έχουμε ένα Χ αριθμό προσφύγων αυτό το έτος, προκειμένου να οικοδομήσουμε αναλόγως". Αλλά σε πέντε χρόνια, η παγκόσμια κατάσταση μπορεί να έχει αλλάξει, και στη συνέχεια, μπορείτε να προσαρμοστείτε σ' αυτή», πρόσθεσε.
Συνεδριακό ξενοδοχείο γίνεται ξενοδοχείο για πρόσφυγες. Η Σουηδική Επιτροπή Μετανάστευσης έχει εγκρίνει το ξενοδοχειακό συγκρότημα Marsviken, να παραδοθεί για αποκλειστικά δωρεάν διαμονή παράνομων μεταναστών από χώρες του Τρίτου Κόσμου που ζητούν άσυλο.
 Το ξενοδοχειακό συγκρότημα ‘Marsviken golf and conference’ στο Nykoping ξαφνικά μετατράπηκε σε κατάλυμα μεταναστών που ζητούν άσυλο. Το δημοφιλές χριστουγεννιάτικο δείπνο του ξενοδοχείου φέτος δεν θα είναι διαθέσιμο για το κοινό, αφού η Επιτροπή Μετανάστευσης επιτρέψει σε 110 αιτούντες άσυλο να εγκατασταθούν στα όμορφα διακοσμημένα δωμάτια του ξενοδοχείου.
 
Η σύμβαση ισχύει από αυτή την εβδομάδα και σύντομα οι πρώτοι αιτούντες άσυλο θα προχωρήσουν στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, οι οποίες είναι αποκλειστικά εξοπλισμένες με ένα εστιατόριο «παγκόσμιας κλάσης», ένα σπα και ένα χώρο χαλάρωσης με χαμάμ, τζακούζι και μια ανακαινισμένη αίθουσα κινηματογράφου.
Το Marsviken είναι γνωστό για το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δείπνο, το οποίο φέτος θα είναι κλειστό για τους επισκέπτες, διότι η Επιτροπή Μετανάστευσης το παραχώρησε για δωρεάν διαμονή των αιτούντων άσυλο.
 
Τα δωρεάν γεύματα για τους αιτούντες άσυλο στο ξενοδοχείο πληρώνει η Επιτροπή Μετανάστευσης στο πλαίσιο σύμβασης προμηθειών, που κοστίζουν 121 σουηδικές κορώνες ανά άτομο την ημέρα. Αξίζει αυτό το ποσό να συγκριθεί με τα σουηδικά σχολικά γεύματα, που κοστίζουν κατά μέσο όρο 9 σουηδικές κορώνες ανά μαθητή.

Έχει κι άλλο:
 
Το πολυτελές ξενοδοχείο και spa Cape East” στην Haparanda θα γίνει το χρηματοδοτούμενο από το κράτος κατάλυμα για 500 μετανάστες από χώρες του τρίτου κόσμου. Αυτό ανακοινώθηκε από την Σουηδική Επιτροπή Μετανάστευσης, την Τετάρτη.
Ο επιχειρηματίας Bert Karlsson, (πρώην τηλεπερσόνα και μεγιστάνας της ποπ) που έχει πλουτίσει από την ιστορία με τους ξενώνες για τους αιτούντες άσυλο, μαζί με τον δισεκατομμυριούχο ακινήτων Roger Akelius έχει κερδίσει την προσοδοφόρα σύμβαση με τη Σουηδική Επιτροπή Μετανάστευσης.
 
«Θα είναι η καλύτερη διαμονή αιτούντων άσυλο στον κόσμο. Είναι μια φανταστική εγκατάσταση», λέει ο Karlsson στο P4 Norrbotten.
 
Κάθε είδους άνεση περιμένει τους αιτούντες άσυλο. Οι εγκαταστάσεις σπα στο Cape East είναι εξοπλισμένες με την μεγαλύτερη σάουνα του κόσμου (με χώρο για 150 άτομα), ντους, χιονόπτωση, τρύπα στον πάγο, ζεστές και κρύες πηγές. Υπάρχει επίσης ένα εστιατόριο "παγκόσμιας κλάσης" - Οι χώροι του θα είναι κλειστοί για το κοινό.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα ασυνήθιστα πολυτελή καταλύματα για αιτούντες άσυλο, θα κοστίσουν 54,7 εκατομμύρια σουηδικές κορόνες ανά έτος. Αυτό αναλογεί σε 150.000 σουηδικές κορώνες ανά ημέρα για κάθε Σουηδό φορολογούμενο.
 
Ο δημοτικός σύμβουλος της Haparanda Peter Waara, πιστεύει ότι η διαμονή των αιτούντων άσυλο είναι «μια πρόκληση».
 
«Μπορεί κάποιος να θέσει το ερώτημα πόσο λογικό είναι η Σουηδική Επιτροπή Μετανάστευσης και ένας ιδιώτης εργολάβος να έχουν ένα διάλογο χωρίς ο δήμος να συμμετέχει σε κανένα διάλογο. Είναι λίγο παράξενο, οφείλω να ομολογήσω», είπε ο Waara στην P4 Norrbotten.
 
«Εγώ είμαι ένας επιχειρηματίας και εφόσον υπάρχει μια αγορά, μπορώ να βγάλω καλά χρήματα», δήλωσε ο Karlsson, (φώτο), ο επικαλούμενος και "σωτήρας των προσφύγων" που είχε κάνει και πολιτικός στο παρελθόν. «Μπορώ να χρησιμοποιήσω το μοντέλο της Ikea:. Χαμηλή τιμή, καλή ποιότητα».
 
Σε διάστημα ενός έτους, ο Karlsson έχει ανοίξει τέσσερις ξενώνες φιλοξενίας για περίπου 1.000 πρόσφυγες. Έχει υποβάλει αίτηση για να ανοίξει 19 περισσότερους, που θα στεγάζουν μέχρι 7.000 άτομα, γεγονός που θα τον κάνει μακράν τον μεγαλύτερο πάροχο διαμονής προσφύγων στην Σουηδία, μια χώρα γνωστή για τους ευνοϊκούς όρους παροχής ασύλου.
 
Ο Karlsson θεωρεί, πάντως ότι έχει μια «αποστολή» να βοηθήσει τους πρόσφυγες να κάνουν μια νέα αρχή. Οι κακοπροαίρετοι ωστόσο, υποψιάζονται ότι το εγχείρημα είναι απλά ένα μέσο για γρήγορο κέρδος..
 
Και ένα διδακτικό βίντεο για να προετοιμαστούμε κι εμείς οι "οπισθοδρομικοί" και "ξενοφοβικοί" για την εισαγωγή του "σουηδικού μοντέλου" :


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ