Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΚΡΙΘΗΚΕ ΑΘΩΟΣ


Αθώος κρίθηκε με εισαγγελική απόφαση ο Τούρκος ηθοποιός, Ατίλα Ολγκάτς, που είχε ομολογήσει ότι εκτέλεσε δέκα Ελληνοκυπρίους αιχμαλώτους κατά την τουρκική εισβολή το 1974. Η Άγκυρα είχε εξ αρχής επιχειρήσει να απαξιώσει τη μαρτυρία του ηθοποιού –ο οποίος υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία κατά την εισβολή- εξαναγκάζοντάς τον να ανασκευάσει τις δηλώσεις του. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εισαγγελέας στο πόρισμά του εμφανίζει τον Ολγκάτς ως διαταραγμένη προσωπικότητα, ενώ παρουσιάζει στοιχεία του Επιτελείου Στρατού, σύμφωνα με τα οποία ο ηθοποιός δεν υπηρέτησε στην πρώτη γραμμή, αλλά στα μετόπισθεν, άρα δεν θα μπορούσε να είχε λάβει μέρος στις αγριότητες που κατήγγειλε 35 χρόνια μετά.
Ο ιστορικός Κιουτσούκ, που ήταν διοικητής του Ολγκάτς στην Κύπρο και κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας, χαρακτήρισε τον ηθοποιό «φοβισμένη προσωπικότητα», που δεν είχε λάβει μέρος στις μάχες.
Ενδεικτικό του πολιτικού χειρισμού της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι ο εισαγγελέας κάλεσε ως μάρτυρες δύο καθηγητές Πανεπιστημίου με ειδίκευση στο ανθρωπιστικό δίκαιο. Αμφότεροι ισχυρίστηκαν ότι, ακόμη και αν ευσταθούν οι ισχυρισμοί του Ολγκάτς, η Τουρκία δεν φέρει καμία ευθύνη και ότι δεν τίθεται θέμα να δικαστεί ο ηθοποιός στο διεθνές δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου.