Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΝΕΙ ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟ


«ΕΔΩ ΚΑΙ 15 ημέρες είμαστε χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά. Φάρμακα μόλις χθες ήρθαν στο νησί. Είχαμε ελλείψεις, αλλά αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Τα μανάβικα είναι άδεια και το ένα από τα δύο αρτοποιεία δεν έχει αλεύρι». Με αυτό τον τρόπο περιγράφει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Φούρνων Ικαρίας Ιωάννης Μαρούσης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού μετά την κατάσχεση των πλοίων του Αγούδημου, που είχε ως αποτέλεσμα το νησί να μείνει χωρίς καράβι. Όπως προσθέτει, ειδικά τα τελευταία τρία χρόνια οι δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι ήταν συνεχείς λόγω των αραιών δρομολογίων.
«Το ταξίδι για να φτάσουμε στον Πειραιά είχε μετατραπεί σε Οδύσσεια. Τώρα που δεν υπάρχει καθόλου πλοίο για τον Πειραιά είναι ακόμα χειρότερα. Οι συγκοινωνίες είναι το Α και το Ω. Αλλιώς ανάπτυξη δεν μπορεί να έχει το νησί μολονότι έχει προοπτικές». Ο κ. Μαρούσης για να δείξει πόσο έντονο είναι το πρόβλημα με τα δρομολόγια τονίζει ότι «οι κάτοικοι δεν ταλαιπωρούνται μόνο ζωντανοί αλλά και νεκροί... Πριν από λίγες ημέρες ένας πολίτης ταλαιπωρήθηκε στην προσπάθειά του να μεταφέρει ακτοπλοϊκώς τη σορό συγγενούς του, που καταγόταν από τους Φούρνους. Έπρεπε να έρθει μέσω Σάμου προκειμένου να ταφεί ο συγγενής του στους Φούρνους». Τόσο οι κάτοικοι όσο και ο ίδιος, όπως λέει, έχουν φτάσει στα όριά τους. «Οι δημότες με συναντούν στον δρόμο και με ρωτούν συνεχώς “τι θα γίνει με το βαπόρι;”. Δεν ξέρω τι να τους απαντήσω πλέον».
Τα άλλα νησιά Πλοία της εταιρείας του Αγούδημου εξυπηρετούσαν και νησιά στην «άγονη γραμμή» των Κυκλάδων, όπως η Σίκινος, η Φολέγανδρος, η Ανάφη. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα καθώς αυτά τα νησιά συνδέονται με τον Πειραιά και με πλοία άλλων εταιρειών. «Έχουμε ένα λιγότερο δρομολόγιο την εβδομάδα όπως και η Φολέγανδρος, αλλά έως τώρα δεν υπάρχουν προβλήματα. Και αυτό διότι εξυπηρετούμαστε από τα δρομολόγια του πλοίου “Αδαμάντιος Κοραής” αλλά και από πέντε ενδοκυκλαδικά δρομολόγια την εβδομάδα», ανέφερε ο πρόεδρος της κοινότητας Σικίνου Ιωάννης Συρίγος.