Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑ ΑΠΟ Α. ΙΛΑΡΙΩΝΑ


Ρώμη - Με τον Πάπα Βενέδικτο τον ΙΣΤ΄ συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Αρχιεπίσκοπος Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας, στην θερινή
κατοικία του Πάπα στο Καστέλ Γκαντόλφο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η οποία διήρκησε περίπου μια ώρα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιλαρίωνας μετά το πέρας της συνάντησης μεταξύ άλλων δήλωσε: «Τα προβλήματα των Ορθοδόξων και Ελλήνων – Καθολικών (Ουνίτες) στην Ουκρανία, παραμένουν η πιο δύσκολη ερώτηση για τον διάλογο μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ρωμαιοκαθολικής».
«Πρέπει να αποδεχθούν τις βαθιές ιστορικές και πολιτικές ρίζες του προβλήματος», συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιλαρίωνας, παροτρύνοντας τους Καθολικούς «να μην αποσύρουν την ερώτηση αυτή από την ατζέντα των διμερών σχέσεων».
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιλαρίωνας, τόνισε ότι «υπάρχουν δυο εκκλησιολογικά μοντέλα ένα από τα οποία (Ρωμαιοκαθολικό) προϋποθέτει την ύπαρξη ενός ενιαίου διοικητικού κέντρου για όλη την Οικουμενική Εκκλησία, ενώ το άλλο δεν προϋποθέτει την ύπαρξη ενός τέτοιου μοντέλου».«Μέσα στην οικογένεια των Ορθοδόξων κατά τόπους εκκλησιών, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως απολαμβάνει πρωτεία τιμής, όμως η δικαιοδοσία του δεν επεκτείνεται πέρα των ορίων του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως», συνέχισε ο κ. Ιλαρίωνας.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης, ότι είναι αναγκαίο να ανανεώσουν τις εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων.Ακόμη, ο Αρχιεπίσκοπος Ιλαρίωνας τόνισε την ανάγκη να αξιοποιηθούν οι διμερείς σχέσεις, στον τομέα του πολιτισμού και ειδικά την «ημέρα του Ρωσικού Πνευματικού Πολιτισμού στην Ρώμη» που έχει προγραμματιστεί για την άνοιξη του 2010.Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας, προσέφερε στον Πάπα Βενέδικτο τον ΙΣΤ’, ένα επιστήθιο σταυρό ο οποίος φιλοτεχνήθηκε στα εργαστήρια του Πατριαρχείου Μόσχας.