Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΕΡΒΟΙ, ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΜΑΦΙΑ.


Οι φρίκες του «Κίτρινου Σπιτιού». Η υπόθεση των «μαύρων μεταμοσχευτών»

Η υπόθεση των «μαύρων μεταμοσχευτών», που οργίαζαν στα Βαλκάνια στη διάρκεια της διένεξης του Κοσσυφοπεδίου στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής των ΜΜΕ. Στο θέμα αναφέρεται ο ανταποκριτής της "Φωνής της Ρωσίας" από το Βελιγράδι Ιγκορ Γκοϊκόβιτς.
Η Αποστολή της ΕΕ στο Κόσοβο (EULEX) ακόμα δεν άρχισε την έρευνα έναντι των αλβανών τρομοκρατών στη Β. Αλβανία, γιατί γι΄αυτή την υπόθεση δεν υπάρχουν ούτε πειστικές αποδείξεις, ούτε μάρτυρες των γεγονότων, δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής διερεύνησης των εγκλημάτων πολέμου της EULEX Μάττι Ράατικαϊνεν (Matti Raatikainen) σε συνέντευξη που έδωσε στο έντυπο του Κοσόβου «Koha Ditore». Ο ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε επίσης ότι σήμερα μπορούμε να υποστηρίξουμε με βεβαιότητα ότι υπάρχει κατοικία, στην οποία, βάσει των δεδομένων της Σερβικής Εισαγγελίας και της πρώην Εισαγγελέα του Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία Κάρλα ντελ Πόντε, οργανώθηκε «νοσοκομείο», όπου δούλευαν «μαύροι μεταμοσχευτές».
Σύμφωνα με πληροφορίες των σερβικών δικαστικών οργάνων, στο λεγόμενο «Κίτρινο σπίτι» στη Β. Αλβανία στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 τους απαχθέντες Σέρβους κοσοβάρους τους υπόβαλλαν σε βασανιστήρια, τους σκότωναν και μετά από το σώμα τους αφαιρούσαν όργανα, τα οποία μετά πωλούσαν στη «μαύρη αγορά».
Επι του παρόντος η Σερβική Εισαγγελία Στρατιωτικών Εγκλημάτων, στη βάση των φωτογραφιών, που έχει στη διάθεση της, εξακρίβωσε την ταυτότητα 10 από τους ύποπτους βασανιστές και ενός από τα θύματα. Εκτος του «κίτρινου σπιτιού» γίνεται αναφορά σε άλλους τρεις τόπους στη Β. Αλβανία, όπου επίσης, ίσως, διαπράττονταν εγκληματικές εγχειρήσεις. Πέρυσι το Μαϊο, μετά την έκδοση του βιβλίου «Κυνήγι» ("The Hunt") της πρώην Εισαγγελέα του Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία Κάρλα ντελ Πόντε, τα δικαστικά όργανα της Σερβίας άρχισαν έρευνα για το εμπόριο οργάνων αγνοούμενων Σέρβων. Η Σερβική Εισαγγελία και η διεθνής οργάνωση «Human Rights Watch» («Χιούμαν ράιτς γουότς») απαίτησαν από την Αλβανία να αρχίσει και αυτή σχετική έρευνα. Όμως τα Τίρανα και η πρωτεύουσα του μονομερώς ανακηρυγμένου κράτους του Κοσόβου – Πρίστινα απάντησαν με άρνηση, γιατί όπως ισχυρίζονται, όλη αυτή η ιστορία αποτελεί «μέρος βρώμικης εκστρατείας εναντίον των ηγετών του Κοσσυφοπεδίου».
Πρόσφατα η Γραμματέας τύπου της EULEX δήλωσε ότι η αποστολή διαθέτει πληροφορίες για την ύπαρξη «κίτρινου σπιτιού» και στρατοπέδου στη Β. Αλβανία. Και υπογράμμισε ότι αυτό το ζήτημα δεν επιτρέπεται να επιλυθεί «χωρίς περιφερειακή συνεργασία».
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της έρευνας για τα αλβανικά στρατόπεδα Μάικλ Μοντγκόμερι δηλώνει ότι το Διεθνές Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία έχει καταστρέψει τις ιατρικές αποδείξεις και το υλικό, που χρησιμοποιήθηκε στο «κίτρινο σπίτι», μάλιστα η κύρια κατήγορος Κάρλα ντελ Πόντε τίποτα δεν ήξερε γι΄αυτό το ζήτημα.