Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΝΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΩΜΟΤΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ


«Η προσευχή μου μαζί με τον ουκρανικό λαό αποδείχτηκε πετυχημένη. Έχω αισθανθεί πολλά χαρούμενα αισθήματα κατά την περιοδεία μου στην Ουκρανία και έχω καταλάβει ότι δεν την τρομάζει καμιά απόσχιση». Με αυτά τα πρώτα λόγια που ειπώθηκαν ήδη στη ρωσική γη ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών Ρωσιών Κύριλλος συνόψισε τα αποτελέσματα της δεκαήμερης περιοδείας του στην Ουκρανία. Κίεβο, Ντονέτσικ. Σεβαστούπολη, Συμφερούπολη, Ρόβνο, Κόρετς, Λουτσκ, Ποτσάγιεβο – τέτοια ήταν η διαδρομή του Προκαθημένου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αυτή την περιοδεία του Πατριάρχη σήμερα κιόλας την ονομάζουν αποστολική και όχι απλώς ποιμενική και την συγκρίνουν με τα ταξιδια των Αγίων Αποστόλων και την προώθηση της χριστιανοσύνης κατά τους πρώτους αιώνες μετά την εμφάνισή της. Η επίσκεψη του Πατριάρχη Κυρίλλου σημαδεύτηκε από μια σειρά σπάνιων γεγονότων. Για πρώτη φορά στην ιστορία στο Κίεβο συνεδρίασε η Ιερά Σύνοδος του Μοσχοβίτικου Πατριαρχείου.
Για πρώτη φορά ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας επισκέφτηκε τον τόπο που είχε βαπτιστεί ο Άγιος, Ισαπόστολος ηγεμόνας Βλαντίμιρ στην πόλη Χερσονές και τέλεσε εκεί θεία λειτουργία. Για πρώτη φορά τέλεσε θείες λειτουργίες και στις τρείς Λαύρες της Ουκρανίας- στο Κίεβο, το Σβιατογκόρσκ και το Ποτσάγιεβο. «Πήγαινα στην Ουκρανία όχι σαν πολιτικός, αλλά σαν ποιμήν και προσκυνητής και αισθάνθηκε πραγματικά απίθανη χαρά από τις συναντήσεις και τις επικοινωνίες μου με τους ανθρώπους,- εξομολόγησε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών Ρωσιών μετά το τέλος της επίσκεψής του στην Ουκρανία. Φων --- Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων προϋπαντούσαν θερμά τον Πατριάρχη τους. Προσευχηθήκαμε μαζί με 20 χιλιάδες πιστούς στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, με 25 χιλιάδες – στη Λαύρα του Σβιατογκόρσκ και σχεδον 20 χιλιάδες πιστοί παρέστησαν στη θεία λειτουργία στην πόλη Χερσονές. Στη Λαύρα του Ποτσάγιεβο παρευρέθηκαν 50 χιλιάδες προσκυνητές.
Οι δρόμοι από τους οποίους πέρασα, μου έδοσαν τη δυνατότητα να αγγίξω την ορθόδοξη Ουκρανία και να δω τους ευσεβείς της ανθρώπους. Ιδιαίτερα μεγάλη εντύπωση μου προκάλεσε η συνάντηση με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και τους ιεράρχες της- θαρραλέους και δυνατούς που έχουν ατσαλωθεί μέσα στις δύσκολες συνθήκες της σημερινής εκκλησιαστικής κατάστασης στη χώρα. Είδα πολύ δυνατή, ακράδαντη πίστη του ουκρανικού λαού, την πίστη του στην κανονική ορθοδοξία. Είδα επίσης την εκ μέρους του υποστήριξη της εκκλησιαστικής ενότητας. Όταν αισθάνεστε σε επίπεδο καρδιάς την συγγένεια σας με τους ανθρώπους, αυτό είναι υπεράνω όλων. Σ’ αυτό το φόντο, στο φόντο της ενότητας στις βασικές αξίες, της ενοτητας του λαού- είτε του ουκρανικού, είτε του ρωσικού, όλοι αυτοί οι πολιτικοί καυγάδες και συγκρούσεις φαίνονται τόσο ασήμαντοι, και όλη αυτή η διενεκτική ατμόσφαιρα δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη τη συσπειρωτική δύναμη όπως είναι σήμερα η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στη Ρωσία, την Ουκρανία και άλλες χώρες του κόσμου, που αποτελούν αυτό τον θαυμάσιο χώρο τον οποίο ονομάζουμε Αγία Ρους. Η επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας και πασών Ρωσιών Κυρίλλου έδειξε σε όλους μας ανάγλυφα δύο πράγματα. Πρώτο, ο Πρωθιεράρχης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν θα επιτρέψει σε καμιά περίπτωση εκκλησιαστική απόσχιση στη χώρα.
Ο Πατριάρχης Κυριλλος αγνοώντας τις κάθε λογής προκλητικές προειδοποιήσεις και απειλές, δεν φοβήθηκε να επισκεφτεί τις πιο απομακρισμένες περιοχές της χώρας, όπου είναι ιδιαίτερα αισθητή η εκκλησιαστική απόσχιση και έδειξε με αυτό τον τρόπο ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θα απαρνηθεί ποτέ την ιδέα της διατήρησης της ενότητας και των χριστιανικών αξιών. Και δεύτερο, η κατάσταση γύρω από την απόσχιση στη χώρα μεγαλοποιείται εσκεμμένα από τις πολιτικές αρχές της Ουκρανίας για να χωρίσουν όσο το δυνατό περισσότερο τους ορθόδοξους λαούς των δύο χωρών. «Θα προσεύχομαι και θα δουλεύω έτσι ώστε οι αντιρωσικές διαθέσεις να μη νικήσουν ποτέ στην Ουκρανία. Ιδιαίτερα θα προσεύχομαι και θα δουλεύω ώστε οι αντιουκρανικές διαθέσεις να μη νικήσουν ποτέ στη Ρωσία. Θα κάνω το παν ώστε η Ουκρανία να διατηρήσει την ακεραιότητά της και να είναι πάντα οικεία, φιλική και συγγενή για τη Ρωσία χώρα»,- υποσχέθηκε ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.