Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Όχι κοιτάσματα της Δυτικής Θράκης, ούτε στο Ιόνιο δεν τολμούμε να κάνουμε εξόρυξη

Βρήκαν φυσικό αέριο στην ανατολική Θράκη
Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ
Η καναδέζικη εταιρεία Marsa Energy που δραστηριοποιείται στην χερσόνησο της Καλλίπολης στην Ανατ. Θράκη της Τουρκίας , ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο πεδίο Ποϊράζ (Poyraz) . Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, τα αποθέματα φυσικού αερίου που μόλις ανακαλύφθηκαν είναι γύρω στα 600 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. 
Στην περιοχή έχει τεκμηριωθεί η ύπαρξη 277 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ενώ η καθαρή παρούσα αξία της συνολικής ποσότητας φυσικού αερίου σ’ αυτό το πεδίο εκτιμάται ότι ανέρχεται σε  85,7 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ .Οι πρώτες πωλήσεις φυσικού αερίου αναμένεται το επόμενο έτος πιθανότατα κατά το α' τρίμηνο του 2016.

Στελέχη της εταιρίας δήλωσαν ότι είναι στα σχέδια να συνδέσουν το κοίτασμα με τον αγωγό που Τουρκίας-Ελλάδας -Ιταλίας Οι μετοχές της εταιρίας που έχει την βάση της στο Κάλγκαρυ ανέβηκαν σήμερα μετά την αναγνώριση των αποθεμάτων, αναφέρουν ξένες πηγές.

Και στην Μαύρη Θάλασσα

Εξάλλου σε μια παράλληλη εξέλιξη - και ενώ ανακοινώθηκε ότι εργασίες γεωτρήσεις ξεκινούν  και στην Μαύρη Θάλασσα- ο  Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, κ. Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος παρακολουθούσε το ερευνητικό πλοίο να αναχωρεί από την Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι ''πρώτος μας στόχος είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη των ενεργειακών μας πόρων, προκειμένου να είμαστε σε θέση να συγκαταλεγόμαστε μεταξύ των 10 μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο το 2023''.
2014: 226 γεωτρήσεις, 60 με πετρέλαιο και 2 με Φ.Α.

Ο κ. Γιλντίζ ανέφερε ότι η Τουρκία συνεχίζει να εργάζεται, σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες στον τομέα αυτό, και πρόσθεσε ότι το 2014 η κρατική εταιρία ερευνών ΤΡΑΟ διενήργησε 226 εργασίες γεώτρησης με 28 τοπικές και 17 ξένες εταιρείες σε μια έκταση 310.000 τ.χλ γης και θάλασσας. Ανέφερε ακόμα  ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους άνοιξαν 188 πηγάδια, 90 εκ των οποίων ήταν για έρευνα και αξιολόγηση και 98 για την παραγωγή.Στην συνέχεια σημείωσε  ότι βρήκαν πετρέλαιο σε 60 πηγάδια και φυσικό αέριο σε 2, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των εισαγωγών πετρελαίου κατά 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
onalert