Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Ο Ουκρανικός στρατός έσπασε την εκεγχειρία

Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία
Καμπανάκι από το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν-Κι-μουν που εξέφρασε την «ανησυχία του για τη σοβαρή κλιμάκωση των μαχών γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία» και απηύθυνε έκκληση για την «άμεση διακοπή των εχθροπραξιών».
Ύστερα από δύο ημέρες σφοδρών μαχών, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε χθες (18/01) ότι απώθησε με άρματα μάχης την επίθεση των φιλορώσων ανταρτών στο αεροδρόμιο. Ένα μέρος του Ντονέτσκ παρέλυσε εξαιτίας των βομβαρδισμών.
Οι μάχες για τον έλεγχο του αεροδρομίου του Ντονέτσκ έχουν κλιμακωθεί σοβαρά και απειλούν να θέσουν σε κίνδυνο οριστικά τις συμφωνίες εκεχειρίας που έχουν υπογραφεί στο Μινσκ τον Σεπτεμβρίου του 2014, δήλωσε αργά χθες ο Μπαν Κι-μουν, τονίζοντας ότι ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να υποστηρίξει κάθε προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της έντασης. Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει την Τετάρτη για να εξετάσει την κατάσταση στην Ουκρανία.
Εκτός από τρεις στρατιώτες νεκρούς και 31 τραυματίες σε ένα 24ωρο (και έναν τέταρτο νεκρό σε άλλη περιοχή), τουλάχιστον δέκα πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους στην περιοχή του Ντονέτσκ, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές και τους φιλορώσους αυτονομιστές.