Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Ρωσική κυριαρχία στον Αρκτικό κύκλο

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, η Ρωσία ετοιμάζεται να κατασκευάσει 10, νέα, αεροδρόμια στην Αρκτική, έως το τέλος του 2015, δίνοντας έμφαση στην περιοχή, όπως προβλέπει το νέο της επιχειρησιακό δόγμα,που παρουσίασε ο πρόεδρος Πούτιν στα τέλη Δεκεμβρίου.
Η Ρωσία διαθέτει, αυτή την στιγμή, τέσσερα επιχειρησιακά αεροδρόμια στην περιοχή.
Όπως δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός άμυνας Ντμίτρι Μπουλγκάκοφ, τα 10 νέα αεροδρόμια θα είναι, οπωσδήποτε, έτοιμα, μέχρι το τέλος του 2015, ώστε οι ρωσικές δυνάμεις να είναι σε θέση να επιτηρούν την περιοχή, αποτελεσματικότερα, ενισχύοντας τις απαιτήσεις της χώρας εκεί.
Δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το που θα κατασκευαστούν τα αεροδρόμια, αλλά σύμφωνα με αμερικανικές πληροφορίες, θα κατασκευαστούν κατά μήκος των ρωσικών, αρκτικών, ακτών, ώστε να επιχειρούν από αυτά αεροσκάφη επιτήρησης, τακτικά αναγνωριστικά, αναχαιτιστικά σημείου και ελικόπτερα.

Η Ρωσία, βάσει του νέου επιχειρησιακού της δόγματος, προβλέπεται να δώσει μεγάλη έμφαση στην περιοχή της Αρκτικής. Για τον σκοπό αυτό, άλλωστε, θα δημιουργήσει μια νέα, κοινή για όλους τους κλάδους των ενόπλων της δυνάμεων, διοίκηση στην περιοχή, την Αρκτική, Κοινή Στρατηγική Διοίκηση, η οποία θα είναι απολύτως υπεύθυνη για την περιοχή.

Επίσης η Ρωσία ανακοίνωσε πως θα εκπαιδεύσει, εντατικά, την Ταξιαρχία Πεζοναυτών του Βορείου Στόλου της, ώστε να μπορεί να επιχειρεί στην Αρκτική, ως δύναμη ταχείας αντίδρασης. Παράλληλα η Ρωσία σχεδιάζει τη δημιουργία δύο ειδικών ταξιαρχιών, οι οποίες θα επιχειρούν, υπό την Αρκτική Διοίκηση και θα έχουν συγκροτηθεί, το αργότερο, εντός του 2016. Η Ρωσία επιθυμεί να έχει ενισχύσει την Αρκτική Διοίκηση με χερσαίες, θαλάσσιες και εναέριες δυνάμεις, μέχρι το 2020.
Τα ρωσικά συμφέροντα στην Αρκτική, στην οποία θεωρείται πως υπάρχουν εξαιρετικά πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, συγκρούονται με τα συμφέροντα του Καναδά, της Νορβηγίας και της Δανίας, που επίσης έχουν δικαιώματα στην περιοχή. Οι Αμερικανοί, αν και μιλούν για επέκταση της ρωσικής απειλής στην Αρκτική, συνεργάζονται με τους Ρώσους στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιοχή.

Πηγή:The Dilomat
Απόδοση-Επιμέλεια: On Alert