Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι εξυμνεί επίσημα τη ναζιστική «Εντελβάις» που αιματοκύλισε και την Ελλάδα



«Το τιμητικό όνομα “Edelweiss”»
Τη ναζιστική ταξιαρχία Εντελβάις, διαβόητη για τις σφαγές της σε ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, εξυμνεί ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε προεδρικό διάταγμα, με το οποίο δίνει τιμητικά το όνομά της σε μονάδα του ουκρανικού στρατού.
ΕπιμέλειαΓιώργος Γεωρτζόγλου

Την ονομασία «ταξιαρχία Εντελβάις» δίνει τιμητικά σε μονάδα του ουκρανικού στρατού με διάταγμά του ο πρόεδρος τη Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξυμνώντας με τον πιο επίσημο τρόπο τη φρικτή δράση της ομώνυμης ναζιστικής ταξιαρχίας της Βέρμαχτ στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα.
«Το τιμητικό όνομα “Edelweiss”»

«Διατάσσω να αποδοθεί στη 10η ανεξάρτητη ορεινή ταξιαρχία πεζικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας το τιμητικό όνομα “Edelweiss” και να ονομάζεται στο εξής 10η ανεξάρτητη ορεινή ταξιαρχία πεζικού “Edelweiss” των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας» αναφέρεται στο προεδρικό διάταγμα του κ. Ζελένσκι.

Ο ουκρανός πρόεδρος βραβεύει τη συγκεκριμένη μονάδα λόγω «της υποδειγματικής εκτέλεσης των καθηκόντων που της έχουν ανατεθεί για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας», δίνοντάς της το όνομα της διαβόητης ναζιστικής Ταξιαρχίας Ορεινών Καταδρομών Εντελβάις.

Στο έμβλημα, μάλιστα, της ουκρανικής στρατιωτικής μονάδας «Εντελβάις» (φωτογραφία, επάνω), η οποία τιμάται μ’ αυτόν τον ξεχωριστό τρόπο «για την υποδειγματική εκτέλεση των καθηκόντων της», αναπαριστάται το ομώνυμο λουλούδι των Αλπεων και είναι ακριβώς το ίδιο με της ναζιστικής ταξιαρχίας.

Η ναζιστική Εντελβάις έδρασε στη Γαλλία, την Πολωνία, τη Γιουγκοσλαβία, το Λουξεμβούργο και κατέγραψε τις μεγαλύτερες σφαγές και θηριωδίες κατά των άμαχων Ελλήνων.
Οι σφαγές στην Ελλάδα

Ηταν η διαβόητη ομάδα που είχε αιματοκυλίσει την Ηπειρο, τη Θεσπρωτία, την Κεφαλλονιά και τα χωριά Μουσιωτίτσα, Kομμένο Αρτας και Λιγκιάδες Ιωαννίνων.

Αναλυτικότερα, στις 25 Ιουλίου 1943 πραγματοποίησε το ολοκαύτωμα της Μουσιωτίτσας Ιωαννίνων, δολοφονώντας 153 ανθρώπους. Επίσης, στις 16 Αυγούστου 1943 κατέστρεψε ολοσχερώς το Κομμένο Αρτας και εκτέλεσε 317 κατοίκους του.

Η ναζιστική Εντελβάϊς «διεκπεραίωσε» τη δολοφονία των 5.200 ιταλών στρατιωτών της Μεραρχίας «Acqui», τον Σεπτέμβριο του 1943 στην Κεφαλλονιά, αλλά και την εκτέλεση των αξιωματικών της ιταλικής μεραρχίας «Perugia» στην Αλβανία.

Η εγκληματική δράση της στην Ελλάδα «ολοκληρώθηκε» με το ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων Ιωαννίνων την 1η Οκτωβρίου 1943 και τη δολοφονία των 92 από τους 96 κατοίκους του.