Ο πρόσφατα εκλεγμένος με την ΝΔ, περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ζήτησε πριν λίγο να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα νησιά Λέσβος, Χίος και Σάμος ως αποτέλεσμα των χθεσινών εμπρησμών,
λεηλασιών και επιθέσεων των παράνομων αλλοδαπών σε κατοίκους και αστυνομικές δυνάμεις.
Φυσικά οι έκτακτες ανάγκες αφορούν φυσικές καταστροφές δεν αφορούν κίνδυνο για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, οπότε κηρύσσεται στρατιωτικός νόμος.
Ο στρατιωτικός νόμος επιβάλλεται ακόμα και σε περιπτώσεις μεγάλων φυσικών καταστροφών για την διατήρηση της τάξης, αλλά κυρίως για καταστολή εξεγέρσεων των πολιτών μίας χώρας, όπου πολλές χώρες χρησιμοποιούν εναλλακτικά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η κατάσταση στη Λέσβο είναι έκρυθμη μετά τους εμπρησμούς στην Μόρια, την Μυτιλήνη, το εργοστάσιο της ΔΕΗ κλπ. με μια διμοιρία των ΜΑΤ να φτάνει στη Μυτιλήνη κατά τη διάρκεια της νύχτας για να ενισχύσει τις αστυνομικές δυνάμεις.
Ο Κ.Μουτζούρης σε επιστολή έκκληση προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την οποία ζητά να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα τρία νησιά του ανατολικού Αιγαίου, προσθέτοντας ότι σε συνομιλία του με τον Νότη Μηταράκη του ειπώθηκε ότι η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το αίτημα αυτό.
«Φοβάμαι ακραίες καταστάσεις αν δρουν οι μεν και αντιδρούν οι δε. Είναι μια χειροβομβίδα που έχει απασφαλίσει», πρόσθεσε ο κ. Μουτζούρης.
Την ίδια ώρα οι κάτοικοι της Λέσβου προγραμματίζουν για σήμερα κατάληψη του κτηρίου της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Στη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν οι κάτοικοι της Μόριας το βράδυ της Δευτέρας ζήτησαν την παρουσία σταθερής διμοιρίας από τα ΜΑΤ στην είσοδο του χωριού, αίτημα που σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου ικανοποιήθηκε καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας έφτασαν άνδρες των ΜΑΤ στο νησί.
Στην χθεσινή έφοδο 2.000 Αφγανών στην πόλη της Μυτιλήνης και εν συνεχεία στο χωριό της Μόριας σημειώθηκαν επεισόδια, με οδομαχίες και φωτιές, με τον αρμόδιο υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη να επισημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης των συγκεκριμένων αντιδράσεων.