Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Έτσι μας παρακολουθούν μέσα από το κινητό μας [vid]

 
 
Ο πρώην αναλυτής της NSA, Edward Snowden εξήγησε με ποιον τρόπο μας κατασκοπεύουν μέσω των smartphones.
Τα smartphones μας μας παρακολουθούν.
Αυτό δεν χρειάζεται να είναι κανείς καχύποπτος ή να πιστεύει κανείς σε θεωρίες συνωμοσίες για να το καταλάβει. Αρκετές φορές έχουμε δει ύποπτες διαφημίσεις στα smartphone μας, για προϊόντα τα οποία έχουμε αναζητήσει προσφάτως. Και είναι λογικό, από τη στιγμή που αφήνουμε πίσω μας ψηφιακά ίχνη για οτιδήποτε κάνουμε online. Είναι πιθανό κάποιος να μπορεί να το εντοπίσει για χτίσει το ψηφιακό προφίλ μας.
Τα ψηφιακά ίχνη του κάθε ανθρώπου μπορούν εύκολα να βρεθούν μέσω των smartphones και να αξιοποιηθούν, όμως αναλύει ο πρώην αναλυτής της NSA (Εθνική Ασφάλεια των ΗΠΑ), Edward Snowden, ο οποίος έβγαλε στη «φόρα» τις παράνομες πρακτικές της υπηρεσίας πριν από μερικά χρόνια.

Ο Snowden αναλύει σε video με ποιους τρόπους μας παρακολουθούν τα smartphones μας.

Οι κυβερνήσεις έχουν στραφεί πλέον στον mobile χώρο για να συλλέγουν μαζικά δεδομένα και οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών μπορούν να παρακολουθούν τις κινήσεις του χρήστη μέσω των πύργων κινητής τηλεφωνίας. Κάθε κίνηση του smartphone είναι και κίνηση του χρήστη, αρκεί φυσικά να το κουβαλά πάνω του, κάτι που είναι το συνηθέστερο σενάριο.
Κάθε φορά που κουβαλάς επάνω σου ένα smartphone, κάθε φορά που το ανοίγεις καταγράφεται η παρουσία σου στη συγκεκριμένη τοποθεσία και αυτό αποτελεί πολύτιμη πληροφορία για τις εταιρείες. Δεν είναι ανάγκη να κρατήσουν αυτή την πληροφορία για πάντα, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύτιμη. Και αυτό προκύπτει απλά από τη σύνδεση του smartphone στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Δε μιλάμε, δηλαδή για όλες αυτές τις εφαρμογές που υπάρχουν στο smartphone και επικοινωνούν με το δίκτυο με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα.
Ο Snowden αναφέρει ότι αν κλείσεις το smartphone ίσως υπάρξει κάποια προστασία, αλλά δεν είναι σίγουρος ότι τα σύγχρονα μοντέλα κλείνουν πραγματικά όλες τις κεραίες τους. Γενικά, θεωρεί κεντρικό πρόβλημα το γεγονός ότι οι χρήστες στην πραγματικότητα δεν έχουν ιδέα τι κάνουν τα smartphone τους και που συνδέονται.
«Όταν ήμουν στη Γενεύη με τη CIA, κουβαλούσαμε όλοι αυτά τα burner phones που βλέπουμε στα χέρια των εμπόρων ναρκωτικών. Δεν είναι smartphones και τα προτιμούσαμε επειδή μπορείς να αφαιρέσεις τη μπαταρία τους. Με άλλα λόγια, ίσως θα έπρεπε να κοιτάξετε προς τα LG V20 ή Nokia 2.2 για να έχετε λίγο το κεφάλι σας ήσυχο» αναφέρει. credit-card-smartphone-1200x799

Και συνεχίζει: Με την Apple και το iOS δυστυχώς, είναι αδύνατο να δεις τι είδους συνδέσεις δικτύου πραγματοποιούνται στη συσκευή, γι’ αυτό οι χρήστες θα πρέπει να παίρνουν “έξυπνες αποφάσεις” όταν δίνουν άδειες πρόσβασης στις εφαρμογές».

«Δυστυχώς, δεν υπάρχει κουμπί που να λέει στο smartphone να μη σε παρακολουθεί και τόσο η Apple, όσο και η Google δεν επιτρέπουν την ύπαρξη του. Στην πραγματικότητα, αμφότερες παρεμβαίνουν ενεργά στην όποια απόπειρα μπορεί να γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση, επικαλούμενες θέματα ασφαλείας και υπό μια συγκεκριμένη οπτική έχουν δίκιο, λόγω της πολυπλοκότητας που θα έφερνε στον μέσο χρήστη» καταλήγει.