Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δέχτηκε στο Κρεμλίνο τα διαπιστευτήρια από τη νέα πρεσβευτή της Ελλάδας στη Ρωσία, Αικατερίνη Νασίκα, στο πλαίσιο επίσημης τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Κρεμλίνο.
Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασε την πεποίθηση πως η περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας των σχέσεων της Ελλάδας και της Ρωσίας ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των κρατών μας και αντιστοιχεί σε αιώνες παραδόσεων, φιλίας και αμοιβαίας συμπάθειας των δύο λαών.
Ωστόσο από το πεδίο της συνεργασίας ο Ρώσος πρόεδρος, άφησε εκτός τον τομέα της Άμυνας. Δεν το ΄κανε τυχαία και δεν ευθύνεται η Μόσχα γι΄ αυτό. Ή δεν ευθύνεται μόνο αυτή.
Οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας βρίσκονται σε μια από τις πιο “ψυχρές φάσεις” τους. Αυτό είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση και απ΄ ότι φαίνεται και η σημερινή δεν έχει σκοπό να κάνει κάτι για να το αλλάξει. Η Μόσχα έχει βρει στην Τουρκία το “τέλειο εργαλείο” για να κάνει “άνω κάτω” τη Δύση και το ΝΑΤΟ και το αξιοποιεί. Επιπλέον βγάζει “καλά λεφτά” με τις πωλήσεις όπλων και τα τεράστια κατασκευαστικά έργα που έχουν αναλάβει ρωσικές εταιρείες.
Προσπάθησε να διατηρήσει κάποιες γέφυρες με την Ελλάδα. Ζήτησε για παράδειγμα τη γραμμή παραγωγής των ΕΑΣ στο Αίγιο ,για να κατασκευάζει Καλάσνικοφ. Δεν απαντήσαμε ποτέ. Τα Καλάσνικοφ δεν επηρεάζουν την άμυνα του ΝΑΤΟ, όπως οι S-400 των Τούρκων.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε πως παράλληλα με τη διμερή συνεργασία στην πολιτική, στην οικονομία και στην ενέργεια, υπάρχουν καλές ευκαιρίες για την επέκταση των επαφών των δύο χωρών στους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ρώσος Πρόεδρος έδωσε έμφαση στο «Αφιερωματικό Έτος 2020 Γλώσσας και Λογοτεχνίας: Ελλάδας – Ρωσίας».
Μαζί με την Ελληνίδα πρέσβη, στην επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Κρεμλίνο, τα διαπιστευτήρια τους υπέβαλαν επίσης οι πρεσβευτής της Αυστραλίας, του Μαρόκου, της Κίνας, της Σουηδίας, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, της Σερβίας, της Σιγκαπούρης, της Καμπότζης, του Ιράκ, της Αλγερίας, της Μογγολίας, της Τυνησίας, του Ιράν, του Μπαγκλαντές, της Μεγάλης Βρετανίας, της Νέας Ζηλανδίας, του Καναδά, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, του Παναμά και του Καζακστάν.
Καλωσορίζοντας τους 23 νέους πρέσβεις ο Βλαντίμιρ Πούτιν τούς συνεχάρη για την επίσημη έναρξη των διπλωματικών δραστηριοτήτων τους στη Ρωσία και σημείωσε: «Έχετε μια σημαντική και σοβαρή αποστολή: να προωθήσετε την ανάπτυξη συνολικών σχέσεων μεταξύ των χωρών που εκπροσωπείτε και της Ρωσίας. Προχωρούμε από το γεγονός ότι θα είστε υπεύθυνοι για την επέκταση του πολιτικού μας διαλόγου και των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μας, καθώς και την εμβάθυνση των πολιτιστικών ανταλλαγών και την προώθηση των επαφών μεταξύ των λαών. Και ειλικρινά ενδιαφερόμαστε για την επιτυχία της πρεσβευτικής σας δουλειάς σε αυτά τα βασικά πεδία».
Σημειώνεται πως η Αικατερίνη Νασίκα πριν αναλάβει τα νέα της καθήκοντα στη Μόσχα, υπηρετούσε στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας, που εδρεύει στο Μόντρεαλ του Καναδά.