Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

Κοροναϊός: Τρομάζει ο ΠΟΥ! “Εξαπλώνεται εκτός Κίνας με ταχύτατα”

 
Στο Ιράν καταγράφηκαν 10 νέα κρούσματα, που ανεβάζουν στούς 28 τον συνολικό αριθμό των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό Covid-19 στην Ισλαμική Δημοκρατία. 5 μέχρι στιγμής έχουν πεθάνει.

Ανησυχία για την ταχύτητα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί για την ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται ο ιός στο Ιράν και για τους κινδύνους που υπάρχουν για άλλες χώρες, όπως ο Λίβανος.
«Είδαμε μία πολύ ταχεία αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες», διαπιστώνει η Σιλβί Μπριάν, διευθύντρια του τμήματος Παγκόσμια Προετοιμασία για τους Κινδύνους Μετάδοσης του ΠΟΥ. Και επισημαίνει τον «εν δυνάμει κίνδυνο για αύξηση των εξαγόμενων κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί για τον κίνδυνο διάδοσης του Covid-19 σε χώρες τα συστήματα υγείας των οποίων είναι επισφαλή», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσιους.
Αναφερόταν σε πολλές αφρικανικές χώρες οι υποδομές υγείας και το ιατρικό προσωπικό των οποίων δεν είναι προετοιμασμένα για να αντιμετωπίσουν την επιδημία. Προς το παρόν, στην αφρικανική ήπειρο, μόνο η Αίγυπτος έχει καταγράψει επιβεβαιωμένο κρούσμα της επιδημίας.

 “Μη εντοπισμένες αλυσίδες διάδοσης εκτός της Κίνας”

Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πιθανόν να είναι υποτιμημένος: μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες από το Κέντρο Λοιμωδών Νόσων του Imperial College του Λονδίνου «εκτιμά ότι περί τα δύο τρία των κρουσμάτων του Covid-19 που βγήκαν από την Κίνα δεν έχουν εντοπισθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, με εν δυνάμει αποτέλεσμα πολλαπλές μη εντοπισμένες αλυσίδες διάδοσης εκτός της Κίνας».
Επιπλέον, παρά τις προφυλάξεις (καραντίνα, περιορισμός, συστηματική θερμομέτρηση…), ορισμένα κρούσματα μπορεί να διαφεύγουν. Η Ιαπωνία παραδέχθηκε σήμερα ότι 23 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess εγκατέλειψαν το πλοίο χωρίς να περάσουν από τους ιατρικούς ελέγχους για τον ιό Covid-19.
Την στιγμή που η ασθένεια έχει ήδη πλήξει 77.000 ανθρώπους στον κόσμο, η Ιταλία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που καταγράφει θανατηφόρα κρούσματα μεταξύ των πολιτών της: μία γυναίκα 75 ετών και ένας άνδρας 78 επί 60 κρουσμάτων συνολικά στο βόρειο τμήμα της χώρας. Σχολεία, εκκλησίες, αθλητικές εγκαταστάσεις , βιβλιοθήκες και άλλοι δημόσιοι χώροι έχουν κλείσει σε δέκα ιταλικές πόλεις.
Εκτός της ηπειρωτικής Κίνας, περισσότερα από 1.300 κρούσματα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, κυρίως στην Νότια Κορέα και στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess στην Ιαπωνία.
Διακοπή λειτουργίας ενός εργοστασίου Samsung
Στην Νότια Κορέα, ανακοινώθηκε σήμερα και δεύτερος θάνατος και ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατακόρυφα με 229 νέες περιπτώσεις, επί 433 συνολικά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Η επιδημία εισήλθε σε «σοβαρό στάδιο και η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να προλάβει την εξάπλωση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Τσουν Σιε-κιουν.
Η μία από τις εστίες του ιού είναι το νοσοκομείο του Τσονγκντό: 95 από τα πρόσφατα κρούσματα συνδέονται με ασθενείς ή μέλη του προσωπικού αυτού του νοσοκομείου, όπου είχαν νοσηλευθεί οι δύο ασθενείς που κατέληξαν.
Η άλλη εστία είναι η Εκκλησία του Shincheonji, στην πόλη Νταεγκού. Συνολικά, περισσότερα από 200 μέλη αυτής της χριστιανικής αίρεσης έχουν προσβληθεί.
Ενας υπάλληλος του εργοστασίου Samsung Electronics στο Γκουμί, σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από την Σεούλ, έχει προσβληθεί και η μονάδα διέκοψε την λειτουργία της μέχρι την Δευτέρα.
Στην Ιαπωνία, το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess παραμένει η σημαντικότερη εστία της επιδημίας εκτός της Κίνας. Από τους 3.711 επιβαίνοντες, τουλάχιστον 630 προσβλήθηκαν από τον ιό.