Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Άνισο το ισοζύγιο Στρατιωτικής Ισχύος Ελλάδας – Τουρκίας. Αναπτύσεται σαν μια μικρή υπερδύναμη!

Η Τουρκία παρέλαβε και δεύτερο A400M - Εμείς περιμένουμε ακόμη τα C 27 να...πετάξουν
Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ To 2ο εκ των 10 μεταγωγικών στρατιωτικών αεροσκαφών A400M που έχει παραγγείλει η Τουρκία στην ευρωπαϊκή κοινοπραξία Airbus,έφθασε ήδη στην γειτονική χώρα, ανακοίνωσε η Υπογραμματεία Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SSM).
Μετά την παράδοση, που επισημοποιήθηκε στην τελική γραμμή συναρμολόγησης της Airbus στη Σεβίλλη, το αεροσκάφος προσγειώθηκε στη Βάση Αερομεταφορών στην Erkilet στην κεντρική επαρχία της Ανατολίας Καϊσέρι στις 23 Δεκεμβρίου.
Η παράδοση του τετρακινητήριου turboprop αεροσκάφους τακτικών μεταφορών (MSN0013, με αριθμό ουράς 14-0013),έγινε αφού τελικά η Τουρκία αποδέχθηκε  το 1ο αεροσκάφος A400M της τον Απρίλιο, μετά από  μια πολύμηνη διαμάχη για το αν το αεροσκάφος πληρούσε τις  τεχνικές προδιαγραφές που προέβλεπε η σύμβαση. Το πρόγραμμα γενικά είχε  μια μακρά  δύσκολη και με πολλές αναταράξεις πορεία.

Η Τουρκία έχει το 5,5 % στο πρόγραμμα A400M, μέσω της τουρκικής Aerospace Industries Inc. (TUSAŞ) για παροχή μέρους της άτρακτο και των πτερύγων. Εκτός από την Τουρκία, το αεροσκάφος, ενώ έχει επίσης παραγγελθεί από τις αεροπορικές δυνάμεις του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Λουξεμβούργου, τη Μαλαισία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο- το τελευταίο έχει παραγγείλει 22 η παράδοση των οποίων θα ολοκληρωθεί το 2019.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε ουσιαστικά το 2001 με πρώτη προγραμματισμένη πτήση το 2008, και  με τις παραδόσεις να ξεκινούν το επόμενο έτος.Το αεροσκάφος πέταξε για πρώτη φορά το 2009 και το πρώτο αεροσκάφος παραγωγής παραδόθηκε στη Γαλλία πέρσι, με την Τουρκία να ακολουθεί  τον Απρίλιο και το Ηνωμένο Βασίλειο να γίνει η τρίτη χώρα που το παρέλαβε.Τα προβλήματα πάντως της Airbus με το A400M δεν μπορούν ακόμη να τελειώσουν. Στην πιο πρόσφατη τριμηνιαία έκθεση της εταιρείας, στις 14 Νοεμβρίου, προειδοποίησε ότι οι καθυστερήσεις θα συνεχιστούν μέσα στο πρόγραμμα με δεδομένες τις μεταβολές  στο σχεδιασμό για κάθε πελάτη.

Συνολικά η Airbus έχει παραγγελίες για 174 A400M, με τη Γερμανία να αγοράζει 53, τη Γαλλία 50,την Ισπανία 27, τη Βρετανία 22, την Τουρκία 10,το Βέλγιο 7, την  Μαλαισία 4 και το Λουξεμβούργο ένα.

Η Ελλάδα είχε παραγγείλει  12 κι έχει παραλάβει οκτώ αεροσκάφη C 27. Τα οποία όμως ...δεν πετάνε. Σχετικά πρόσφατα αποφασίστηκε να μην παραληφθούν τα υπόλοιπα τέσσερα με...αντάλλαγμα να πετάξουν ...κάποια από τα οκτώ αεροσκάφη! Το μαύρο μας το χάλι το οποίο όμως σύντομα θα μας απασχολήσει σοβαρά.

http://www.onalert.gr/stories/i-tourkia-parelave-kai-deytero-a400/39535