Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Οι Τούρκοι δεν κάνουν ούτε βήμα πίσω από τις αξιώσεις τους και στήνουν πάλι πολεμικό σκηνικό μέσω του «Barbaros»

Τη δημιουργία τετελεσμένων (και πολεμικού κλίματος) στην κυπριακή ΑΟΖ επιχειρεί η Τουρκία, ανακοινώνοντας ότι το ερευνητικό πλοίο «Barbaros», που έχει εισβάλει στην περιοχή όπου η Λευκωσία (ασκώντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα) διεξάγει έρευνες υδρογονανθράκων, θα συνοδεύεται επί μονίμου βάσεως από δύο τουρκικά πλοία και θα έχει εναέρια κάλυψη από μαχητικά F-16.
Η Αγκυρα, δηλαδή, συμπεριφέρεται σαν να έχει δικαιώματα στην κυπριακή ΑΟΖ και στο FIR Λευκωσίας και με άκρως προκλητικό τρόπο δηλώνει πως δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από τις αξιώσεις της για συνδιαχείριση του φυσικού πλούτου της Κύπρου. Κι αυτό τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση συνομιλεί με τον Αχμέτ Νταβούτογλου και ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος δέχεται να συζητάει με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπό την απειλή των όπλων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μάλιστα, σε ομιλία του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο στην Κύπρο και «οι Ελληνοκύπριοι δεν απορρίπτουν αυτό το γεγονός και συνεχίζουν τις εργασίες τους στην περιοχή». Κατέληξε, λέγοντας ότι «η Τουρκία θα προστατεύει πάντα τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και σ’ αυτό το πλαίσιο γίνονται συζητήσεις με την Ελλάδα για να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματά τους».

Στο ερώτημα πώς θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων είχε απαντήσει λίγο πριν το τουρκικό γενικό επιτελείο ναυτικού, ανακοινώνοντας ότι οι φρεγάτες «Gökçeada» και «Gediz» θα βρίσκονται μονίμως δίπλα στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros». Η Αγκυρα θα στείλει μάλιστα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του επιτελείου, και μαχητικά F-16 τα οποία «θα παρακολουθούν όλες τις κινήσεις, με εντολή εμπλοκής αν παρατηρηθούν ύποπτες κινήσεις προς το τουρκικό ερευνητικό σκάφος».
Θρίλερ με πύραυλο στο FIR Λευκωσίας

Σε συναγερμό τέθηκαν τα υπουργεία Αμυνας σε Κύπρο και Ελλάδα χθες, για βαλλιστικό πύραυλο ο οποίος εκτοξεύτηκε από άγνωστη πλατφόρμα στο νοτιοδυτικό άκρο του FIR Λευκωσίας. Κι αυτό γιατί δεν υπήρχε καμία ενημέρωση ούτε για άσκηση ούτε για δοκιμή στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και -το σπουδαιότερο- ουδείς γνώριζε τη σκοπιμότητα της εκτόξευσης ενός πυραύλου με μέγιστο βεληνεκές εκατοντάδες μίλια.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ραντάρ κατέγραψαν την πορεία ενός βλήματος το οποίο εκτοξεύτηκε σε απόσταση 200-250 μιλίων νοτιοδυτικά της Κύπρου και στο σημείο όπου τέμνονται τα FIR Λευκωσίας και Τελ Αβίβ.
 
Ο πύραυλος έφυγε από πλατφόρμα στη θάλασσα, αλλά στη θάλασσα έγινε και η πρόπτωσή του. Η απόσταση που διήνυσε ήταν από 100 έως 150 μίλια (σε ευθεία γραμμή στα όρια του FIR Λευκωσίας) και αυτό δείχνει τη μεγάλη ανησυχία και τον κίνδυνο ατυχήματος, αφού καμία ενημέρωση δεν υπήρχε.
Εικάζεται ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από αμερικανικό υποβρύχιο, κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πηγές, στην περιοχή είχε δεσμευτεί χώρος για ασκήσεις από το ναυτικό των ΗΠΑ. Πλοίο επιφανείας στην περιοχή δεν υπήρχε, ούτε όμως και έκδοση προαναγγελίας άσκησης, όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές από την Αθήνα και τη Λευκωσία. Την ίδια στιγμή, τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters μιλά για δοκιμή αντιβαλλιστικής ασπίδας που έκανε το Ισραήλ, και μάλιστα χωρίς να έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
 

Ανδ. Κούτρας
dimokratianews.gr