Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Συγκοινωνούντα δοχεία οι παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών με τις τρομοκρατικές δηλώσεις του Σόϊμπλερ

Σε μια θρασύτατη πρόκληση προχώρησε χθες η Τουρκία, στέλνοντας μαχητικά αεροσκάφη της να κάνουν υπέρπτηση πάνω από τρία ελληνικά νησιά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, τη στιγμή που το ελληνικό ενδιαφέρον ήταν στραμμένο στην επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του πλοίου «Norman Atlantic».
Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έσπευσαν να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν τα τουρκικά μαχητικά που πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι, το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους.Συγκεκριμένα, δύο τουρκικά F-16 παραβίασαν το FIR Αθηνών στις 15.22 μεταξύ της Λέσβου και της Χίου και πραγματοποίησαν στις 15.51 υπέρπτηση άνωθεν των νησιών Μακρονησίου και Ανθρωποφάγων, σε ύψος 21.000 πόδια. Εξήλθαν του FIR Αθηνών τρία λεπτά αργότερα, νοτίως της Σάμου.
 Ταυτόχρονα, ένα άλλο ζεύγος F-16 της Αγκυρας μπήκε παράνομα στο FIR Αθηνών νοτίως της Σάμου στις 15.46 και πέταξε άνωθεν του νησιού Ανθρωποφάγοι, σε ύψος 18.000 ποδών, στις 15.49. Εξήλθαν νοτίως της Σάμου τρία λεπτά αργότερα. Συνολικά, χθες τα μαχητικά της Αγκυρας πραγματοποίησαν 22 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο.

Οι τουρκικές προκλήσεις, όπως αναφέρουν επιτελείς του Πενταγώνου, σε καμία περίπτωση δεν δείχνουν προσπάθεια αποκλιμάκωσης, ενώ είναι πιθανό να συνδέονται και με την εσωτερική κρίση στην Τουρκία. Κι αυτό γιατί ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν παραγκωνίζει τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ανακοινώνοντας ότι θα προεδρεύσει αυτός (!) του πρώτου υπουργικού συμβουλίου στις αρχές του νέου έτους.