'διοικητές του είχουν αναλάβει πολιτικά αξιώματα'
Της Έλλης Πάνου
Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, με θύματα Σέρβους και Ρομά μετά το 1999, αναγνωρίζει ο εισαγγελέας που όρισε η Ε.Ε.
Οργισμένες οι οικογένειες τουλάχιστον 400 θυμάτων, που «εξαφανίστηκαν» από προσώπου γης στα τέλη του πολέμου, επιμένουν ζητώντας δικαίωση.
Ηγετικές πολιτικές φυσιογνωμίες στο Κόσοβο αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο παραπομπής τους σε ειδικό δικαστήριο
για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας –όπως δολοφονίες, απαγωγές, σεξουαλική βία- κατά Σέρβων και Ρομά, σύμφωνα με τον εισαγγελέα που ήταν επικεφαλής τριετούς έρευνας.
Οι κατηγορίες στοιχειοθετούνται από την έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες από τον Κλιντ Γουίλιαμσον, τον αμερικανό εισαγγελέα που είχε οριστεί από την ΕΕ το 2011 να ερευνήσει τις εθνικές εκκαθαρίσεις που έγιναν στο Κόσοβο μετά τον τερματισμό των συγκρούσεων το 1999. Ο Γουίλιαμσον δεν κατονόμασε τους υπόπτους, αλλά τους περιέγραψε ως «ανώτερα στελέχη του πρώην Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου» (UCK), που συμμετείχαν στις συγκρούσεις κατά του καθεστώτος Μιλόσεβιτς.
Πολλοί από τους διοικητές του ΚΑΙ είχαν αναλάβει πολιτικά αξιώματα, όταν το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008 και πιστεύεται ότι τουλάχιστον μερικά από τα κατηγορητήρια που ετοιμάζει η Ειδική Ερευνητική Ομάδα (SIFT) αφορούν άτομα που παραμένουν στην ενεργό πολιτική.
Στο άλλο μεγάλο θέμα, ωστόσο, την υπόθεση εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων από τους ενόπλους του ΚΑΙ, ο Γουίλιαμσον ήταν λιγότερο σαφής. Δεν βρήκε αποδείξεις, αλλά «σοβαρές ενδείξεις» ότι «αυτή η πρακτική πράγματι συνέβαινε». Αλλά μπήκε σε πολύ κόπο να εξηγήσει και να διευκρινήσει ότι «η συλλογή οργάνων δεν ήταν μία γενικευμένη πρακτική», απορρίπτοντας έτσι τις σχετικές καταγγελίες συγγενών εκατοντάδων θυμάτων.
«Ήταν μία χούφτα στην κυριολεξία –έως δέκα-«, είπε ο Γουίλιαμσον μετρώντας τα δάχτυλά του, «αν και το γεγονός ότι ήταν περιορισμένης κλίμακας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ήταν ένα φρικτό έγκλημα».
Έτσι η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα επιβεβαίωσε μεν τις ήδη υπάρχουσες καταγγελίες ότι αφαιρέθηκαν όργανα από κρατούμενους που εκτελέστηκαν και διακινήθηκαν με σκοπό το κέρδος, αλλά 15 χρόνια μετά τα εγκλήματα αυτά δεν βρέθηκαν ακλόνητα αποδεικτικά στοιχεία.
«Για να εκδικαστούν τέτοια εγκλήματα απαιτούνται ακλόνητες αποδείξεις που δεν έχουμε διασφαλίσει» είπε ο Γουίλιαμσον στον Guardian. «Και μετά από 15 χρόνια έχουμε μεν αξιόπιστες πληροφορίες ότι όλα αυτά συνέβησαν, αλλά κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Δεν υπάρχουν πτώματα, δεν έχουμε ονόματα θυμάτων».
Οργισμένες οι οικογένειες τουλάχιστον 400 θυμάτων, που «εξαφανίστηκαν» από προσώπου γης στα τέλη του πολέμου, επιμένουν ζητώντας δικαίωση.
«Το λιγότερο που περιμέναμε» -αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωσή τους- «ήταν μία σαφής επιβεβαίωση ότι γινόταν εμπόριο οργάνων, που αφαιρέθηκαν από απαχθέντες Σέρβους. Όχι από μία χούφτα, όπως είπε κ. Γουίλιαμσον, αλλά από περισσότερους από 300».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της οργάνωσης «Οικογένειες Απαχθέντων και Δολοφονηθέντων στο Κόσοβο και στα Μετόχια» Μιρένα Πάρλτς, η λίστα με τους αγνοούμενους περιλαμβάνει 530 ονόματα Σέρβων του Κοσόβου, των οποίων οι σοροί δεν βρέθηκαν ποτέ.
«Εάν κρίνει κανείς από τη γραμμή που ακολουθεί η διεθνής κοινότητα, φαίνεται ότι οι Σέρβοι απήγαγαν μόνοι τους εαυτούς τους, αφαίρεσαν τα όργανά τους, και μετά… αυτοδολοφονήθηκαν!», είπε με μεγάλη δόση πικρίας η κ. Πάρλιτς, τόνισε ότι οι οικογένειες έχουν παραδώσει αποδεικτικό υλικό στους ερευνητές και κατέληξε ότι αυτό στο οποίο ελπίζουν όλοι οι συγγενείς είναι ο πρώτος που θα καθίσει στο εδώλιο να είναι ο πρώην ηγέτης του ΚLA και νυν πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χατσίμ Θάτσι.
Πηγή “EfSyn”