Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Άνοιξε ο ασκός της πολυπολιτισμικότητας! Ένοπλος κρατά ομήρους σε καφέ στο Σίδνεϊ (Vid)

  49χρονος Ιρανός ο δράστης της ομηρίας στο Σίδνεϊ.
Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της ομηρίας σε καφέ του Σίδνεϊ και όπως αναφέρουν διεθνή δίκτυα πρόκειται για τον 49χρονο Ιρανό Μαν Μαρόν Μονίς.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο 49χρονος που κρατά πολλούς ομήρους στο καφέ Lindt, είναι σκληροπυρηνικός μουσουλμάνους κληρικός και έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις αστυνομικές δυνάμεις.
Κίνησε την προσοχή των τοπικών αρχών όταν προ μηνών απέστειλε επιστολές με δηλητήριο στις οικογένειες νεκρών Αυστραλών στρατιωτών, ενώ πριν ένα χρόνο κατηγορήθηκε για συνέργεια στη δολοφονία της πρώην συζύγου του και μητέρα των δύο παιδιών του.



Καταδικάστηκε σε 300 ώρες κοινωνικής εργασίας για την αποστολή «προσβλητικών επιστολών» με την βοήθεια της τότε συντρόφου του, Αμιρά Ντρούντις.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα αυστραλιανών μέσων ενημέρωσης, οι επιστολές εστάλησαν στις οικογένειες του Λουκ Γουόρσλει και του Τζέισον Μαρκς, που σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν το 2007 και το 2008 αντίστοιχα, ενώ έστειλε και μία ακόμα στην οικογένεια του Κρεγκ Σέντζερ που σκοτώθηκε στη βομβιστική επίθεση του ξενοδοχείου Μάριοτ στην Τζακάρτα το 2007.
Σύμφωνα με τον ίδιο οι επιστολές αυτές ήταν η δική του εκδοχή «ενός καλαθιού με λουλούδια» και μίας «κάρτας συλλυπητηρίων».

Έγινε ευρύτερα γνωστός όταν ξεκίνησε καμπάνια μίσους για την παρουσία Αυστραλών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Το πραγματικό του όνομα είναι Μαντέγκι Μπουρτζέρντι και εγκατέλειψε το Ιράν για την Αυστραλία το 1996, όπου άλλαξε το όνομά του σε Μαν Μαρόν Μονίς
και αυτοχαρακτηρίστηκε Σείχης Χαρόν.

Το χρονικό της ομηρίας

Πλάνα διέρρευσαν από μία γυναίκα που προφανώς προσπαθεί να επικοινωνήσει με την αστυνομία και υποκρίνεται πως αν το κάνει θα της κόψει τον λαιμό.

Τα μέσα ενημέρωσης επέλεξαν να μην μεταδώσουν τις συγκεκριμένες εικόνες ούτε κι ένα βίντεο όπου ένας όμηρος διατυπώνει τα αιτήματα του ενόπλου.

Όσοι στέκονται έξω από το καφέ και αναμένουν με αγωνία τις εξελίξεις τόνισαν πως οι όμηροι φαίνονται εξαντλημένοι κι απολύτως τρομοκρατημένοι, αλλά καθώς έπεσε η νύχτα ο ένοπλος έσβησε τα φώτα και πλέον η οπτική επαφή με το εσωτερικό του καφέ και τους ομήρους είναι αδύνατη.

Πέντε όμηροι έχουν καταφέρει να ξεφύγουν.

Μία μητέρα, της οποίας ο γιος κρατείται όμηρος στην καφετέρια, μίλησε στο ραδιόφωνο 2GB και περιέγραψε το μήνυμα που της έστειλε ο γιος της.

«Μαμά, είμαι στην καφετέρια Lindt στο Σίδνεϊ» ήταν το μήνυμα που έφτασε στο κινητό της Μελ, όπως είπε η ίδια.

«Η καρδιά μου σταμάτησε», περιέγραψε η γυναίκα και το πρώτο που έκανε ήταν να ρωτήσει το παιδί της αν είναι καλά.

Η απάντησή του ήταν ότι είναι καλά και ότι δεν μπορεί να μιλήσει.

Το Σίδνεϊ βρίσκεται τις τελευταίες ώρες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι πληροφορίες είναι ακόμη συγκεχυμένες.

Σύμφωνα με το CNN τουλάχιστον 10 άτομα βρίσκονται όμηροι, ο Guardian μιλά για έναν αριθμό οκτώ έως και πενήντα ατόμων, ενώ δημοσιογράφοι που βρίσκονται μια «ανάσα» από το καφέ μιλούν για 15 ομήρους, γυναίκες και άντρες.

Δεν κάνουν καμία αναφορά για ομήρους-παιδιά.

Το Ισλαμικό Κράτος στο Twitter

Την ίδια ώρα το Ιλσαμικό Κράτος με ανάρτησή του στο Twitter έστειλε το δικό του μήνυμα στην κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ώρες με την υπόθεση ομηρίας στο Σίδνεϊ. «Η αστυνομία της Αυστραλίας πιέζει τους σουνίτες».







Τρία τηλεοπτικά μέσα έχουν μιλήσει απευθείας με ομήρους, ένα εξ αυτών είναι και το Channel 10.

Κατά τα λεγόμενά τους ο δράστης έχει ως αίτημά του να μιλήσει με τον πρωθυπουργό Τόνι Αμποτ και ζητάει μια σημαία του ISIS.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες για Έλληνες μεταξύ των ομήρων.

Έπειτα από τις μαρτυρίες των δύο γυναικών που απέδρασαν από το καφέ, ο δράστης ισχυρίζεται ότι έχει τοποθετήσει τέσσερις βόμβες, δύο μέσα στο «Lindt Chocolate Cafe» και άλλες δύο σε άγνωστα σημεία, εκτός του καφέ.

Ωστόσο, η αστυνομία κρατά επιφυλακτική στάση απέναντι σε αυτές τις πληροφορίες.

Σύμφωνα με την αστυνομία ο δράστης είναι γνωστός στις Αρχές.

Αυτόπτης μάρτυρας κάνει λόγο για έναν ψηλό ήρεμο άντρα, γύρω στα 40.«Οι άνθρωποι που έπιναν καφέ στο κατάστημα δεν είχαν αντιληφθεί τι συμβαίνει και βρέθηκαν δίχως να το γνωρίζουν κλειδωμένοι μέσα στο καφέ», μεταδίδει η Telegraph.

Κρατά όμηρο ως ανθρώπινη ασπίδα;

Η φωτογραφία που κάνει το γύρο του διαδικτύου απεικονίζει το δράστη να κρατά έναν όμηρο μπροστά του ως ανθρώπινη ασπίδα. Υπάρχουν ωστόσο και αναφορές ότι το χέρι που απεικονίζεται μπροστά από τον αδίστακτο άντρα είναι ψεύτικο.



Σε αυτή τη φωτογραφία απεικονίζεται υπάλληλος-όμηρος του καφέ να κατευθύνεται προς την είσοδο του καταστήματος για να σβήσει κατ' εντολήν τα φώτα.



Δείτε ζωντανή μετάδοση:



Κάμερα κατέγραψε το πρόσωπο του δράστη

Ο δράστης ανάγκασε νωρίς το πρωί τους ομήρους στο Lindt Chocolat Café που βρίσκεται στην Martin Place να κρατούν ψηλά μια μαύρη σημαία (Shahada flag) με θρησκευτικό μήνυμα και να είναι κολλημένοι στη τζαμαρία με τα χέρια ψηλά. Η σημαία έφερε την ισλαμική διακήρυξη της πίστης : «Δεν υπάρχει Θεός αλλά ο Θεός και Μωάμεθ είναι ο προφήτης του Θεού».



Η σημαία «Shahada» χρησιμοποιείται από την ομάδα Σύρων Εξτρεμιστών Jabhat al-Nusra, η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Η ομάδα μάχεται κατά της κυβέρνησης και έχει ως σύνθημά της τη φράση: «Δεν υπάρχει Θεός, υπάρχει μόνο ο Αλλάχ».

Η συγκεκριμένη σημαία είναι ιδιαιτέρως γνωστή στους κόλπους των σουνιτικών ισλαμιστικών οργανώσεων, όπως είναι το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian τρεις άνθρωποι κατάφεραν να βγουν τρέχοντας έξω από το καφέ. Πρόκειται για έναν εργαζόμενο του καταστήματος και τουλάχιστον δύο πελάτες.

Λίγη ώρα αργότερα, άλλα δύο άτομα, γυναίκες που εργάζονταν στο κατάστημα κατάφεραν να βγουν έξω. Παραμένει άγνωστο εάν απέδρασαν ή αφέθηκαν ελεύθεροι. Ένας από τους ομήρους που ξέφυγαν από το καφέ νοσηλεύεται σε νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μια γυναίκα που έχει γραφείο απέναντι από το καφέ είδε νωρίτερα να μπαίνει στο κατάστημα ένας άνδρας με μπλε αθλητική τσάντα και ανέφερε ότι μέσα σ' αυτήν υπήρχε ένα όπλο.

Μάρτυρες αναφέρουν ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί από το κατάστημα.

Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί από νωρίς το πρωί αστυνομικές δυνάμεις, ενώ τα γύρω κτήρια και οι δρόμοι έχουν εκκενωθεί. Παράλληλα εκκενώθηκαν και πιθανοί μεγάλοι στόχοι, όπως η Όπερα του Σίδνεϊ.

Με ανακοίνωσή της η αλυσίδα καφέ κοινοποίησε την απόφασή της να κλείσει όλα τα καταστήματά της στο Σίδνεϊ για λόγους ασφαλείας.

Αξιωματικός της αστυνομίας ανακοίνωσε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. «Θέλουμε το περιστατικό να λήξει ειρηνικά. Η ομάδα μας είναι εκπαιδευμένη για τέτοιου είδους γεγονότα».

Η UBER χρέωνε τους πολίτες 100 δολάρια για να τους απομακρύνει από την περιοχή

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Guardian η εταιρεία ταξί, εκμεταλλευόμενη το συμβάν, χρέωνε 100 δολάρια τον κάθε πολίτη, προκειμένου να τον απομακρύνει από την περιοχή και να τον μεταφέρει στον προορισμό του. Όταν δημοσιοποιήθηκε η δράση τους, αμέσως η εταιρεία άρχισε να εκτελεί τις διαδρομές δωρεάν.

Άμποτ: Το περιστατικό είναι βαθιά ανησυχητικό

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, ο οποίος είχε προειδοποιήσει κατά το πρόσφατο παρελθόν για σχέδια ισλαμιστών να πλήξουν στόχους στην Αυστραλία, ανέφερε πως δεν έχει γίνει γνωστό εάν το περιστατικό έχει «πολιτικά κίνητρα», αν και όπως είπε, «υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι έτσι». Ανακοίνωσε ακόμη πως συγκάλεσε την Εθνική Επιτροπή Ασφάλειας για να ενημερωθεί σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα.

«Είναι πράγματι σοκαριστικό το γεγονός ότι αθώοι άνθρωποι κρατούνται όμηροι από ένοπλους που έχουν πολιτικά κίνητρα», δηλώνει λίγη ώρα μετά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αντιστρέφοντας τις προηγούμενες δηλώσεις του.Στην τελευταία συνέντευξη Τύπου των αστυνομικών αρχών ο επικεφαλής της αστυνομίας δήλωσε: «Προτεραιότητά μας είναι όλοι οι άνθρωποι να βγουν από το καφέ σώοι και αβλαβείς. Είμαστε υπερήφανοι για τον τρόπο που έχει αντιδράσει η Πολιτεία. Κανένας από τους ομήρους δεν έχει τραυματιστεί και είμαστε υπερήφανοι για αυτό. Συνιστώ ψυχραιμία».

Σε ερώτηση αν γνωρίζουν οι Αρχές ποιος ή ποιοι βρίσκονται μέσα στο καφέ, ο εκπρόσωπος αναφέρει ότι δεν είναι σε θέση να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Εκκενώθηκε και το αμερικανικό προξενείο στο Σίδνεϊ, που βρίσκεται πολύ κοντά στο καφέ, ενώ εξέδωσε και ανακοίνωση-προειδοποίηση σε όλους τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.



Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, ο οποίος έκανε έκκληση για ψυχραιμία αλλά και επαγρύπνηση, παρέμεινε εκτάκτως στην Καμπέρα απόψε.

Επιπλέον μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στο Σίδνεϊ αλλά και σε όλες τις αυστραλιανές πόλεις.
 

   http://www.briefingnews.gr/