Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Ο Ερντογάν στέλνει στην Ευρώπη τζιχαντιστές με όλα τα ''νόμιμα έγγραφα''

 
Ο τζιχαντιστής οπλαρχηγός Ισλάμ Αλούς, πρώην εκπρόσωπος της οργάνωσης Τζαΐς Αλ Ισλάμ (Στρατός του Ισλάμ), που συνελήφθη πρόσφατα στη νότια Γαλλία κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου και βασανιστήρια,

έφτασε στη χώρα από την Τουρκία με νόμιμη βίζα μικρής διαρκείας, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών την Πέμπτη.
  
Ο Ισλάμ Αλούς απευθύνθηκε στο Γαλλικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη και έλαβε από εκεί τη βίζα, διάρκειας 90 ημερών, η οποία επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση σε όλες τις χώρες του Σέγκεν.
Μάλιστα, όπως γράφεται, έλαβε τη βίζα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών «Εράσμους» για να παρακολουθήσει μαθήματα σε γαλλικό πανεπιστήμιο.
Στο προφίλ του στο Facebook αναφέρει ότι σπούδασε στο δημόσιο πανεπιστήμιο ELTE της Βουδαπέστης το 2018, από το οποίο έλαβε πτυχίο στις πολιτικές επιστήμες, ενώ πτυχίο στις διεθνείς σχέσεις υποστηρίζει ότι έλαβε από το Πανεπιστήμιο Aydin της Κωνσταντινούπολης.
Ο Αλούς, που το πραγματικό του όνομα είναι Ματζντί Νεμά, συνελήφθη στη Μασσαλία στις 29 Ιανουαρίου.

Η Τζαΐς Αλ Ισλάμ

Η ισλαμιστική (σαλαφιστική) οργάνωσης Τζαΐς Αλ Ισλάμ, που έφτασε να αριθμεί δύναμη σχεδόν δύο μεραρχιών, ήταν από τις ισχυρότερες στα ανατολικά προάστια της Δαμασκού.
Η έδρα της ήταν η περιοχή Ντούμα, στην Ανατολική Γούτα της Δαμασκού.
Το 2018 ηττήθηκε και ύστερα από συνθήκη με τη συριακή κυβέρνηση παρέδωσε τις περιοχές κοντά στην πρωτεύουσα που είχε υπό τον έλεγχό της με αντάλλαγμα οι άνδρες της και οι οικογένειές τους να μεταφερθούν με ασφάλεια στη βόρεια Συρία, στα υπό τουρκική κατοχή εδάφη.
Εκεί η Τζαΐς Αλ Ισλάμ τέθηκε υπό τουρκική στρατιωτική διοίκηση και εντάχτηκε στον φιλοτουρκικό Συριακό Εθνικό Στρατό (Αλ Τζαΐς Αλ Ουατάνι Ας Σούρι).
Οι χιλιάδες τζιχαντιστές της Τζαΐς Αλ Ισλάμ με τις οικογένειές τους εγκαταστάθηκαν στις ακίνητες περιουσίες Κούρδων που εκτοπίστηκαν λόγω των τουρκικών εισβολών στη βορειοδυτική Συρία.
Είναι μέρος της λεγόμενης δημογραφικής αλλοίωσης που καταγγέλλουν οι Κούρδοι της Συρίας.
Άνδρες της Τζαΐς Αλ Ισλάμ πρωτοστάτησαν στην τελευταία τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία, στην επιχείριση «Πηγής Ειρήνης», υποστηριζόμενοι από τουρκικά τανκς Leopard, προβαίνοντας σε νέα εγκλήματα πολέμου.
Ιδρυτής της οργάνωσης ήταν ο Ζαχράν Αλούς που σκοτώθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 κοντά στη Δαμασκό από αεροπορικό πλήγμα.

Πρώην αξιωματικός του συριακού στρατού

Ο Ισλάμ Αλούς, που συνελήφθη στη Γαλλία, αποχώρησε από την Τζαΐς Αλ Ισλάμ το 2017.
Γεννημένος το 1988, ο Ισλάμ Αλούς -ή ορθότερα ο Ματζντί Νεμά- ήταν αξιωματικός του συριακού στρατού με τον βαθμό του λοχαγού.
Λιποτάκτησε και συντάχθηκε με τους ισλαμιστές.
Μετά, κατά τα φαινόμενα (ή όπως θέλει ο ίδιος να μας κάνει να πιστέψουμε) αποφάσισε να παρατήσει τον τζιχάντ για να σπουδάσει.
Στη Γαλλία βρισκόταν από τον Νοέμβριο του 2019 στο πανεπιστήμιο Aix-Marseille και είχε εγγραφεί στο ερευνητικό ινστιτούτο IREMAM για τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο.
Ο διευθυντής του IREMAM πάντως δήλωσε ότι δεν είναι ασυνήθιστο νεαροί Άραβες που ενεπλάκησαν στις εξεγέρσεις της «Αραβικής Άνοιξης» αργότερα να προσπαθούν να σπουδάσουν.
Ο Κρις Ντόιλ, διευθυντής του Συμβουλίου Αραβο-Βρετανικής Κατανόησης (Caabu) στο Λονδίνο, δήλωσε ότι ο Νεμά είχε επιχειρήσει να εγγραφεί και σε βρετανικό πανεπιστήμιο αλλά η αίτησή του απορρίφθηκε, αφήνοντας υπονοούμενα για έλλειμμα ελέγχων ασφαλείας από τη Γαλλία.