Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

«Πόλεμος» της Κίνας ενάντια στον κορονοϊό, με τον ΠΟΥ να εκτιμά πως η επιδημία δεν έχει κορυφωθεί

 Οι επιπτώσεις της επιδημίας γίνονται αισθητές στην παγκόσμια οικονομία
«Λαϊκό πόλεμο» ενάντια στον κορονοϊό κήρυξε ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, την Πέμπτη, καθώς οι επιπτώσεις της επιδημίας γίνονται αισθητές ανά τον κόσμο, σε τομείς που κυμαίνονται από τη λειτουργία των εργοστασίων μέχρι την κρουαζιέρα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι είναι πολύ νωρίς προς το παρόν για να θεωρήσει ότι η επιδημία του νέου κινεζικού κοροναϊού έχει κορυφωθεί, σημειώνοντας όμως ότι η Τετάρτη ήταν η πρώτη ημέρα που ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε. Ο Μάικ Ράιαν, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ, είπε ότι παρατηρείται σταθερή αύξηση των κρουσμάτων στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, που είναι στο επίκεντρο της επιδημίας. Ωστόσο, δεν παρατηρείται παρόμοια αύξηση στις άλλες επαρχίες.
Οι νεκροί στην κινεζική ενδοχώρα έφτασαν τους 563, με πάνω από 28.000 κρούσματα να έχουν επιβεβαιωθεί στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Η ανησυχία στη χώρα είναι τέτοια, που έχει αναφερθεί ότι κάποιοι Κινέζοι πολίτες ζητούν φάρμακα από ασθενείς του HIV. Επίσης, κινεζικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι πέθανε από τον ιό ο γιατρός που, όπως είχε αναφερθεί, είχε προσπαθήσει να προειδοποιήσει συναδέλφους του, ωστόσο δέχτηκε προειδοποιήσεις από τις αρχές για να σταματήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Ο Κινέζος πρόεδρος, επιδιώκοντας να αποτρέψει τον πανικό, είπε ότι οι δυνατότητες κινητοποίησης της Κίνας και η εμπειρία της στον τομέα της δημόσιας υγείας θα επιτρέψουν στη χώρα να νικήσει τον κορονοϊό. «Ολόκληρη η χώρα έχει ανταποκριθεί με όλη της τη δύναμη για να απαντήσει με τα πιο εκτενή και αυστηρά μέτρα πρόληψης και ελέγχου, αρχίζοντας έναν “λαϊκό πόλεμο” για την αποτροπή και τον έλεγχο της επιδημίας» είπε ο Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με το Xinhua, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στα ανοιχτά της Ιαπωνίας, στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, περίπου 3.700 άνθρωποι παραμένουν σε καραντίνα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, καθώς το πλοίο έχει 20 κρούσματα. Στο Χονγκ Κονγκ άλλο ένα κρουαζιερόπλοιο με 3.600 επιβάτες και πλήρωμα τέθηκε σε καραντίνα για δεύτερη ημέρα, λόγω εξετάσεων μετά από τρία κρούσματα. Η Ταϊβάν, που έχει 13 κρούσματα, απαγόρευσε να δένουν κρουαζιερόπλοια. Στην Κίνα πόλεις έχουν αποκλειστεί, πτήσεις έχουν ματαιωθεί και εργοστάσια έχουν σταματήσει να λειτουργούν, προκαλώντας αναταραχή σε αλυσίδες προμηθευτών που είναι ζωτικής σημασίας για πολυεθνικές επιχειρήσεις.
Εταιρείες- κολοσσοί όπως η Hyundai Motor, η Tesla, η Ford, η PSA Peugeot Citroen, η Nissan, η Airbus, η Adidas και η Foxconn δέχονται πίεση, ενώ οικονομικοί αναλυτές έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους ως προς την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας. Η Nintendo προειδοποίησε την Πέμπτη για καθυστερήσεις στην παραγωγή και διάθεση της κονσόλας Switch και άλλων προϊόντων της στην ιαπωνική αγορά, ενώ η ιαπωνική εφημερίδα Nikkei έγραψε πως η Honda Μotor εξετάζει το ενδεχόμενο μεγαλύτερης του αναμενομένου παύσης της λειτουργίας τριών εργοστασίων της στη Γουχάν, επίκεντρο του ξεσπάσματος του ιού. Πάνω από 20 μεγάλες εμπορικές εκθέσεις και βιομηχανικές συνδιασκέψεις στην Ασία, όπου συνήθως κλείνονται συμφωνίες δισεκατομμυρίων, έχουν αναβληθεί.
 
ASSOCIATED PRESS
 
Το Χονγκ Κονγκ, όπου επί μήνες λάμβαναν χώρα διαδηλώσεις κατά της κινεζικής κυβέρνησης, ανέφερε πως ο κορονοϊός βλάπτει την οικονομία του και ζήτησε από τις τράπεζες να υιοθετήσουν μια στάση μεγαλύτερης κατανόησης απέναντι στους δανειολήπτες. Ωστόσο ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, δήλωσε ότι αναμένει η Κίνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για ενίσχυση των αγορών αμερικανικών προϊόντων και υπηρεσιών κατά τουλάχιστον 200 δισ. δολάρια μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας.
Αξιωματούχοι του χώρου της υγείας σε ΗΠΑ και Κίνα επιδιώκουν έναρξη δοκιμών σε ανθρώπους ενός εμβολίου μέσα σε διάστημα μηνών, ωστόσο οι φαρμακοβιομηχανίες προειδοποιούν πως ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς. «Δεν υπάρχουν γνωστές αποτελεσματικές θεραπείες» είπε ο Ταρίκ Γιασάρεβιτς, εκπρόσωπος του ΠΟΥ, ερωτηθείς περί αναφορών για πρόοδο στο θέμα την Τετάρτη, οι οποίες είχαν προκαλέσει άνοδο στις αγορές.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας είπε ότι ο Iopinavir/ritonavir, φάρμακο για τον HIV, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ασθενείς του κορονοϊού, χωρίς να προσδιοριστεί πώς ακριβώς. Επίσης, μεγάλη είναι η ζήτηση στη χώρα για μάσκες.
(με πληροφορίες από Reuters, BBC)