Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020

Έμπλεξε για τα καλά ο Ερντογάν

Εμπλοκή τη Ρωσίας
Την ώρα που μεταφέρονταν εσπευσμένα και νέες ενισχύσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας
 με 7.000 στρατιώτες και εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και τανκς, μαχητικά αεροσκάφη προφανώς της Ρωσίας, χωρίς ωστόσο να κατονομάζονται από το τουρκικό επιτελείο, επιτέθηκαν κατά τουρκικών θέσεων. 
Δορυφορική εικόνα περιοχής του Ιντλίμπ κοντά στα τουρκικά σύνορα
Δορυφορική εικόνα περιοχής του Ιντλίμπ κοντά στα τουρκικά σύνορα
Δύο νεκροί και πέντε τραυματίες είναι ο πρώτος απολογισμός ενώ η Άγκυρα εσπευσμένα έστειλε μήνυμα στο ΝΑΤΟ ζητώντας δύο συστοιχίες Patriot για να προστατεύσει το εκστρατευτικό της σώμα στο Ιντλίμπ. Σχεδόν παράλληλα στη Μόσχα εξεδόθη πολεμικό ανακοινωθέν. Σύμφωνα με το ρωσικό επιτελείο, η Τουρκία με το πυροβολικό της προστάτευσε θέσεις των τζιχαντιστών και άλλων αντικυβερνητικών συριακών δυνάμεων σε δύο συγκεκριμένες περιοχές. Οι δυνάμεις αυτές με τη στήριξη της Τουρκίας εισήλθαν σε αυτές τις δύο περιοχές.

Ο συριακός στρατός απάντησε με επιτυχία σε αυτές τις επιθέσεις, επισημαίνει το ρωσικό ανακοινωθέν το οποίο προφανώς αναφέρεται στον από αέρος βομβαρδισμό των τουρκικών θέσεων. Στο τέλος του ανακοινωθέντος η Μόσχα επισημαίνει πως η Τουρκία πρέπει επιτέλους να σταματήσει να στηρίζει τους τρομοκράτες και να διακόψει την προμήθεια οπλικών συστημάτων και άλλων εφοδίων σε αυτούς. 
Τούρκοι στρατιώτες εκτοξεύουν πύραυλο κατά των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων
Τούρκοι στρατιώτες εκτοξεύουν πύραυλο κατά των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων

Επειδή στην περιοχή μόνο δύο πολεμικές αεροπορίες μπορούν να είναι ενεργές και μάχιμες επί του συριακού εδάφους, συμπεραίνεται πως ο βομβαρδισμός προήλθε από ρωσικά αεροσκάφη η βάση των οποίων βρίσκεται στη Λαττάκεια.
Η άλλη πολεμική αεροπορία η οποία έχει την άμεση δυνατότητα να επιχειρεί είναι η τουρκική. Η πολεμική αεροπορία του Άσαντ δεν είναι σε θέση να εκτελέσει επιχειρήσεις εναντίον δυνάμεων που διαθέτουν έστω και περιορισμένη -αλλά σύγχρονη- αντιαεροπορική ομπρέλα όπως οι τουρκικές δυνάμεις και οι τζιχαντιστές που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Η αμερικανική αεροπορία δεν επιχειρεί τους τελευταίους μήνες στον εναέριο χώρο πάνω από την επαρχία του Ιντλίμπ και αυτό διότι ο εναέριος αυτός χώρος ελέγχεται από την αντιαεροπορική ομπρέλα των Ρώσων που έχει εγκατασταθεί στην περιοχή βαθμηδόν από το 2015. 
Εάν η επίθεση αυτή ταυτοποιηθεί και επισήμως τότε η Άγκυρα θα είναι υποχρεωμένη να παραδεχθεί ότι για πρώτη φορά τουρκικές δυνάμεις και το ρωσικό εκστρατευτικό σώμα αντάλλαξαν πυρά και υπήρξαν απώλειες στην περιοχή του Ιντλίμπ. Μία τέτοια παραδοχή δεν έχει πισωγυρίσματα. Γνωρίζοντας αυτή τη λεπτομέρεια η Άγκυρα επιχείρησε αμέσως να εμπλέξει το ΝΑΤΟ στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία. Αυτός είναι ο λόγος που ζήτησε την αποστολή δύο συστοιχιών του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος Patriot αν και γνωρίζει καλύτερα από όλους πως η Ατλαντική Συμμαχία έχει ήδη δηλώσει πως δεν προτίθεται να εμπλακεί στη Συρία υπό αυτές τις αντικειμενικές συνθήκες.