Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Οι «πολιτοφυλακές» του Ερντογάν στη χώρα προκαλούν ανησυχία

 
Στα βήματα του Ιράν, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας, υπό την ηγεσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,
 επιδιώκει να δημιουργήσει πολιτοφυλακές που μοιάζουν με  τις πολιτοφυλακές που υπάρχουν στις τουρκικές πόλεις, γεγονός που αποτελεί μεγάλη απειλή, λέει η τουρκική αντιπολίτευση.
Η ιστορία ξεκίνησε στα τέλη Ιανουαρίου, όταν βουλευτής από το τουρκικό κυβερνών κόμμα, ο Μοχάμεντ Μους,  κατέθεσε σχέδιο νόμου περί  νυχτερινών φρουρών στη χώρα.
Μια υποεπιτροπή στο Κοινοβούλιο ενέκρινε τα περισσότερα από τα άρθρα του νομοσχεδίου και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας, δείχνει ότι είναι σε θέση να εγκρίνει τον νέο νόμο.
 
Η πρόταση επιδιώκει να αυξήσει τις εξουσίες αυτών των φρουρών, ώστε να μπορούν να ζητούν την ταυτότητα των πολιτών, να τους ανακρίνουν και να τους συλλαμβάνουν, ακόμη και να χρησιμοποιούν όπλα, αν είναι αναγκαίο, που είναι καθαρά εξουσίες της αστυνομίας.
Η τουρκική κυβέρνηση αναβίωσε τη λεγόμενη «Οθωμανική Φρουρά»  από το 2016, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις αστυνομικές δυνάμεις για τη διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας σε κατοικημένες γειτονιές.
 
Αυτοί οι φρουροί μπορούν τώρα να οργανώσουν περιπολίες ασφαλείας στις γειτονιές και να καλέσουν την αστυνομία όταν χρειάζεται και να τους βοηθήσουν, χωρίς όμως να φέρουν όπλο.
 
Τα τελευταία χρόνια, αυτή η δύναμη έχει αυξηθεί πολύ, σε περισσότερους από 200.000 φύλακες, και είναι επικίνδυνη για πολλούς αντιπάλους, υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακόμη και πρώην μέλη του κυβερνώντος κόμματος.

Πολλές οι ανησυχίες
 Αυτό που εγείρει ανησυχίες στο νέο νομοσχέδιο είναι ότι οι φρουροί είναι πολίτες που διορίζονται από το Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας και τους επιλέγουν μεταξύ εκείνων που είναι πιστοί (οπαδοί) αποκλειστικά στο κυβερνών κόμμα.
 
Λέει ο βουλευτής από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, Αλί Οζτούρκ,  ότι ο ίδιος διαφωνεί με το νόμο, διότι δίνει  στους φύλακες εξουσίες που θα μπορούσαν εύκολα να εκτραπούν.Επιπρόσθετα, ο πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος  Μουσταφά Γιανάρολγου, έγραψε στο Twitter, ότι οι νέες εξουσίες που χορηγούνται στους φρουρούς θα οδηγήσουν σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά ότι δίνονται σε άτομα που δεν έχουν λάβει καμία εκπαίδευση.
Ο Τούρκος συγγραφέας Ζουλφικάρ Ντογάν λέει σε ένα άρθρο στην Ahwal al-Turki ότι η επέκταση των δυνάμεων των φρουρών της νύχτας και η όπλιση τους σημαίνει ότι σχηματίζεται μια παραστρατιωτική δύναμη πιστή στον Ερντογάν.
 
Ο Ντογάν σημειώνει το παράδοξο στο κυβερνών κόμμα, το οποίο το 2007 κατήργησε τη δύναμη των φρουρών που περιπολούσαν τις αγορές από την οθωμανική εποχή, αλλά μετά την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος το 2016,  ο Ερντογάν την ξαναδημιουργεί για τον εαυτό του, όπως σημειώνει το αραβικό Sky News.