Ο νέος κοροναϊός έφτασε και στην Αφρική. Προς το παρόν είναι ένα μεμονωμένο κρούσμα στην Αίγυπτο. Ωστόσο η Αφρική ήταν η τελευταία ήπειρος χωρίς κρούσματα.
Όπως προειδοποίησε (πριν γίνει γνωστό αυτό το περιστατικό) ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ «ο κοροναϊός πιθανότατα ήρθε για να μείνει».
Ο νέος κοροναϊός Covid-19 έκανε δυναμική εμφάνιση με το νέο χρόνο. Μέσα σε 47 ημέρες από τη στιγμή που ενημερώθηκε για την ύπαρξή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατάφερε να εξαπλωθεί και στις πέντε ηπείρους, προσβάλλοντας στην πορεία περισσότερους από 69.000 ανθρώπους. Κόστισε επίσης τη ζωή σε περισσότερους από 1.600 (μεταξύ αυτών ένας ασθενής στην Γαλλία), ενώ έχει αφήσει χιλιάδες άλλους να χαροπαλεύουν.
Η μοναδική ήπειρος που δεν είχε κρούσματα ήταν η Αφρική. Ωστόσο την Παρασκευή το απόγευμα ανακοινώθηκε πως ανιχνεύθηκε το πρώτο (στην Αίγυπτο). Στην Κίνα, που εξακολουθεί να έχει τη συντριπτική πλειονότητα κρουσμάτων και θανάτων, ο κοροναϊός εξακολουθεί να κοστίζει ζωές. Και αυτό, παρότι έχει (ευτυχώς) χαμηλή θνησιμότητα. Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν επίσης τα νέα κρούσματα.
Σαν να μην έφταναν όλ' αυτά, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ και άλλες περιοχές αρχίζουν να αναρωτιούνται μήπως ο κοροναϊός Covid-19 εξαπλώνεται στα εδάφη τους. Και αυτό, διότι ανιχνεύουν πια κρούσματα που δεν ξέρουν πως μολύνθηκαν.
Τι έχει συμβεί σε 47 ημέρες
Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί της κατάστασης, όπως έχει διαμορφωθεί από τότε που η ανθρωπότητα ενημερώθηκε για το νέο ιό:
- 69.182 κρούσματα (μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 15 Φεβρουαρίου)
- 11.272 άνθρωποι σε σοβαρή κατάσταση
- 1.669 νεκροί
Απ' όλα αυτά τα κρούσματα, τα τουλάχιστον 682 έχουν καταγραφεί εκτός ηπειρωτικής Κίνας, σε 28 χώρες και ημιαυτόνομες περιοχές. Ανάμεσα τους συμπεριλαμβάνονται το Αιγυπτιακό κρούσμα, που είναι το πρώτο αφρικανικό, καθώς και:
- 285 κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess (τα 67 επιβεβαιώθηκαν χθες Σάββατο)
- 72 κρούσματα στη Σιγκαπούρη (τα 5 επιβεβαιώθηκαν το Σάββατο)
- 56 κρούσματα στο Χονγκ Κονγκ
- 33 στην Ταϋλάνδη
- 43 κρούσματα στην Ιαπωνία (τα 14 επιβεβαιώθηκαν το Σάββατο)
- 28 κρούσματα στη Νότια Κορέα
- 44 κρούσματα στην Ευρώπη
Τα περισσότερα κρούσματα της Ευρώπης καταγράφονται στη Γερμανία (16), στη Γαλλία (12, συμπεριλαμβανομένου του άνδρα που κατέληξε) και στη Βρετανία (9, οι οκτώ ανάρρωσαν). Τα 10 από τα ευρωπαϊκά κρούσματα σχετίζονται με έναν άνθρωπο (έναν Βρετανό) που μολύνθηκε στη Σιγκαπούρη. Αντίστοιχα στην Ιαπωνία, 8 κρούσματα σχετίζονται με έναν οδηγό ο οποίος νόσησε από τον κοροναϊό.
Η κατάσταση στην Κίνα
Το Σάββατο, ο νέος κοροναϊός ανιχνεύθηκε σε ακόμα 2.009 ανθρώπους στην ηπειρωτική Κίνα. Αυξήθηκε επίσης κατά 219 ο αριθμός των ασθενών που δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή. Άλλοι 142 άνθρωποι κατέληξαν και 1.918 παρουσίασαν ύποπτα συμπτώματα.
Έτσι, από την αρχή της επιδημίας έως και τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 15 Φεβρουαρίου είχαν καταγραφεί στην ηπειρωτική Κίνα:
- 68.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα
- 1.665 θάνατοι
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι συνολικώς 11.272 από τους ασθενείς βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Μόλις 9.419, εξ άλλου, είχαν αναρρώσει έως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και είχαν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία.
Στην κινεζική επικράτεια υπάρχουν επίσης άλλα 84 περιστατικά που αφορούν τις ημιαυτόνομες περιοχές (Χονγκ Κονγκ, Μακάο και Ταϊβάν). Από τους ασθενείς αυτούς, οι 6 έχουν αναρρώσει και ο 1 κατέληξε.
Αίγυπτος και Ιαπωνία
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της χώρας. Πρόκειται για «έναν αλλοδαπό», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Dr. Khaled Mujahid εξήγησε ότι το περιστατικό ανιχνεύθηκε κατά τους ελέγχους στους οποίους υποβάλλονται όλοι όσοι προέρχονται από χώρες όπου υπάρχουν κρούσματα.
Ο Dr Mujahid πρόσθεσε ότι αμέσως ενημερώθηκε ο ΠΟΥ και ελήφθησαν όλα τα απαιτούμενα προληπτικά μέτρα.
Αντίστοιχα, η Ιαπωνία ανακοίνωσε το Σάββατο 14 νέα κρούσματα και την Παρασκευή 8. Κανένα από αυτά δεν προέρχεται από το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess που βρίσκεται σε καραντίνα στον κόλπο της Yokohama.
Επιπλέον, ο όγδοος ασθενής της Παρασκευής είναι ένας 30άρης αξιωματούχος της πόλης, ο οποίος βοήθησε έναν μολυσμένο ασθενή του κρουαζιερόπλοιου. Ωστόσο φορούσε προστατευτικό εξοπλισμό και γυαλιά και ουδείς γνωρίζει πως μολύνθηκε από τον κοροναϊό.
Άγνωστο είναι επίσης πως μολύνθηκαν δύο άλλοι ασθενείς, ένας γιατρός στη δυτική Ιαπωνία και ένας νεαρός άνδρας στην πόλη Chiba, κοντά στο Τόκιο. Γι' αυτό τον λόγο οι Αρχές αναρωτιούνται μήπως εξαπλώνεται ο νέος κοροναϊός στο εσωτερικό της χώρας τους.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και σε άλλες περιοχές. Στον Χονγκ Κονγκ, π.χ., ήδη από τις 6 Φεβρουαρίου οι υγειονομικές Αρχές παρατηρούσαν κρούσματα με τοπική μετάδοση, τα οποία όμως δεν ήσαν συγγενείς ασθενών ούτε είχαν επαφή με την Κίνα.
Δυσοίωνη πρόβλεψη από τα CDC
Συνοψίζοντας την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί έως τώρα, ο Robert Redfield, διευθυντής των ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (CDC) δήλωσε στο CNN: «Ο κοροναϊός πιθανώς θα είναι μαζί μας και πέρα από αυτή τη σεζόν, πέρα από αυτόν τον χρόνο».
Όπως εξήγησε, οι ΗΠΑ έχουν ήδη 15 κρούσματα και προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο. Το σενάριο αυτό προβλέπει εκτεταμένα κρούσματα σε όλες τις αμερικανικές πολιτείες.
«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε βάση αυστηρής επιτήρησης και περιορισμού», είπε. «Είναι όμως πολλά αυτά που δεν ξέρουμε για τον κοροναϊό Covid-19. Ο κοροναϊός πιθανότατα θα είναι μαζί μας και πέρα από αυτή την σεζόν, πέρα από αυτό τον χρόνο. Πιστεύω ότι τελικά θα βρει τον τρόπο για να προκαλέσει μετάδοση μέσα στην κοινότητα».
Και πρόσθεσε: «Η φάση του περιορισμού στην πραγματικότητα μας δίνει απλώς χρόνο. Πιστεύω ότι κάποια στιγμή εφέτος ή του χρόνου, ο νέος κοροναϊός θα μετατραπεί σε ιό της κοινότητας». Κάτι σαν τη γρίπη, δηλαδή;
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι τα 15 κρούσματα στις ΗΠΑ έχουν επιβεβαιωθεί σε επτά πολιτείες. Τα 8 στην Καλιφόρνια, 2 στο Ιλινόι και από ένα σε Αριζόνα, Ουάσινγκτον, Μασαχουσέτη, Ουϊσκώνσιν και Τέξας.