Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Υπάκουοι στις διαταγές του Ερντογάν

 
«Φέτος οι Ελληνες δεν έκαναν τίποτα, γιατί τους είχαμε προειδοποιήσει ότι θα απαντήσουμε»
Τουρκική προπαγάνδα ή απίστευτη υποχωρητικότητα; Η κυβέρνηση πάντως δεν διέψευσε...


Μείζον θέμα δημιουργείται από τις νέες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χθες ισχυρίστηκε επί της ουσίας ότι η Αθήνα, υπακούοντας στις δικές του «διαταγές», δεν τόλμησε να κάνει φέτος οποιαδήποτε κίνηση στην περιοχή των Ιμίων με αφορμή την επέτειο της κρίσης του 1996! Οι δηλώσεις του «σουλτάνου» εκτός από προκλητικές είναι και απολύτως χλευαστικές για το αξιόμαχο της χώρας μας, ενώ επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει ίχνος διάθεσης να ρίξει τους τόνους στην ένταση που συντηρεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. 
Ο Ερντογάν εμφανίστηκε μάλιστα με θράσος και ιταμότητα σαν να κάνει... παραχώρηση που δεν προβαίνει σε «κάποια κίνηση» από τη στιγμή που η Ελλάδα συμμορφώθηκε, κατ' αυτόν, στις υποδείξεις του. Βεβαίως η τακτική και η ρητορική αυτή θα μπορούσε να εντάσσεται σε ένα παιχνίδι προπαγάνδας από τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά η ελληνική αντίδραση στις δηλώσεις του δεν φάνηκε ιδιαίτερα πειστική.
Επιχαίροντας πως οι απειλές του έχουν πιάσει τόπο, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Αγκυρα είχε στείλει μήνυμα στην Αθήνα να μην προκληθεί ένταση στην περιοχή των Ιμίων γιατί η απάντηση θα ήταν «διαφορετική». Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «φέτος δεν ζήσαμε κρίση στα Ιμια (σ.σ.: ο Ερντογάν χρησιμοποίησε την τουρκική ονομασία Καρντάκ). Γιατί; Διότι τηρήσαμε μια συγκεκριμένη στάση. Δηλώσαμε πως, αν γίνει κάποια κίνηση όπως στο παρελθόν, τότε θα απαντήσουμε διαφορετικά και θα δείτε πως, αν η Ελλάδα δεν κάνει κάτι στα Ιμια, δεν θα γίνει και από την πλευρά μας».
Με ύφος χιλίων «σουλτάνων», στη συνέχεια γνωστοποίησε ακόμη ότι «ο υπουργός Αμυνάς μου σήμερα (αναφερόταν στον Χουλουσί Ακάρ), κατά πάσα πιθανότητα, θα τηλεφωνήσει στον υπουργό Αμυνας της Ελλάδας για να τον ευχαριστήσει». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η επικοινωνία μεταξύ των δύο υπουργών θα γίνει «για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία και στα Ιμια και στα άλλα νησιά, όπως έγινε φέτος. Αυτό είναι που πρέπει να γίνει», επιμένοντας στο περαιτέρω «γκριζάρισμα» του Αιγαίου.
Στη συνέχεια -κι ενώ μιλούσε σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP)- ρωτήθηκε και για την κίνηση του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού να σκίσει την τουρκική σημαία μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Το χρώμα της σημαίας μας είναι στο χρώμα του αίματος των μαρτύρων μας. Αυτό (το σκίσιμο της σημαίας) είναι κάτι που δείχνει την αναιμία του (Λαγού). Εμείς δεν σκίζουμε σαν τον πολιτικό τη σημαία ενός κράτους, ενός έθνους. Δεν είμαστε από αυτούς που επιδιώκουν ένα αποτέλεσμα με μια τέτοια ανηθικότητα, τέτοια αγένεια. Εμείς απαντούμε πολύ διαφορετικά.
Δίνουμε την απάντηση μέσω πολιτικής, μέσω του στρατιωτικού μας αγώνα, της οικονομίας, του εμπορίου, του τουρισμού» απάντησε ο Ερντογάν.
«Άγρια» τουρκική προπαγάνδα ή ελληνική υποχωρητικότητα;
Την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις φρόντισε να ενισχύσει και πάλι ο Ταγίπ Ερντογάν. Επιμένοντας στην άσκηση προσωπικής διπλωματίας, ο εγωπαθής «σουλτάνος» φέρεται ότι υποστήριξε χθες σε «δημοσιογράφους» της χώρας του ότι ο Χουλουσί Ακάρ επρόκειτο να τηλεφωνήσει την ίδια μέρα στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο για να τον ευχαριστήσει για το γεγονός ότι η Ελλάδα απέφυγε να καταθέσει στεφάνι στα Ιμια και ότι εμφανίζεται να υπόσχεται πως θα επιδείξει αναλόγως καλή διάθεση «και στα υπόλοιπα νησιά» (διαβάστε αναλυτικά στη σελ. 3).
Το τηλεφώνημα μεταξύ των δύο ομολόγων έγινε, αλλά πέρασε σε δεύτερη μοίρα.
Το Πεντάγωνο
Όπως ανακοινώθηκε επίσημα από το ελληνικό Πεντάγωνο, συζητήθηκαν θέματα «της επικείμενης συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αλλά και οι προοπτικές του διμερούς διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, μεταξύ 17-21 Φεβρουαρίου», ο οποίος βραχυκυκλώθηκε από τους... ανέμους που έφεραν το ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» προκλητικά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Υπό την προϋπόθεση ότι οι δηλώσεις Ερντογάν αληθεύουν, πρόκειται για ακόμα ένα θλιβερό επεισόδιο στη διαρκή εθνική διολίσθηση που ξεκίνησε από τη Μαδρίτη (επί Σημίτη), οπότε η Ελλάδα όχι μόνο αναγνωρίζει το «γκρίζο» καθεστώς των Ιμίων, αλλά αποδέχεται σιωπηλά την επέκτασή του και στα υπόλοιπα ελληνικά νησιά, των οποίων την κυριαρχία αμφισβητεί επίμονα η Τουρκία.
Σε προσεκτική ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να υιοθετεί τις τουρκικές διαρροές, ζητεί εξηγήσεις: «Πριν λίγες μέρες μάς είπαν ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος παρασύρθηκε δυτικά από τον άνεμο, παρόλο που αυτός φυσούσε από τα βορειοδυτικά. Την επομένη μας είπαν ότι η Τουρκία δοκίμαζε τις αντιδράσεις της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας που κατά τη διάρκεια της κρίσης αντάλλασσε παραινέσεις ψυχραιμίας μεταξύ της. Και σήμερα ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι απείλησε την ελληνική ηγεσία να μην προβεί σε κατάθεση στεφάνου στα Ιμια, υπονοώντας πως οι κινήσεις του “Oruc Reis” συνδέονταν με αυτήν την προοπτική».
Ιδιαίτερα αιχμηρή ανακοίνωση εξέδωσε και το ΚΙΝ.ΑΛ. επικρίνοντας την κυβέρνηση για τη σιωπή της.
Αργά το βράδυ σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια -χωρίς πάντως να διαψεύδεται τίποτε- σημειωνόταν μεταξύ άλλων:
«Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε μικροπολιτικούς διαλόγους επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Θα συνεχίσει να ασκεί εξωτερική πολιτική με την απαιτούμενη νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα για την αποτελεσματική θωράκιση και προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Συνεχίζουν οι ΗΠΑ το βρόμικο παιχνίδι των ίσων αποστάσεων
«Πάνω από όλα οι ενεργειακές μπίζνες. Τα υπόλοιπα θα τα βρείτε μεταξύ σας». Αυτό, σε ελεύθερη απόδοση, ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε χθες από την Κύπρο ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Φράνσις Φάνον. 
«Υπάρχουν πολιτικά σύννεφα που αιωρούνται πάνω από αρκετές χώρες στην περιοχή. Ομως αυτό που εμείς βλέπουμε είναι σημαντικές εμπορικές σχέσεις» είπε μεταξύ άλλων.
Παραβλέποντας εξόφθαλμα την πειρατική τακτική του τουρκικού καθεστώτος, ο Φάνον συνέστησε ισοπεδωτικά «προς όλα τα μέρη» «να μην προβαίνουν σε προκλητικές ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή».
Επιμένοντας στη γραμμή της Ουάσινγκτον, η οποία με αφετηρία τα ενεργειακά προωθεί συστηματικά συνολικότερες τακτοποιήσεις στην περιοχή, οι οποίες προφανώς δεν εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα, σχολίασε ότι: «Υποστηρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία στην ανάπτυξη των πόρων της στην ΑΟΖ της» και πρόσθεσε ότι τα έσοδα που θα προκύψουν από τις δραστηριότητες αυτές θα χρησιμοποιηθούν προς όφελος των δύο κοινοτήτων, «στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού».
Ο Φάνον ανέφερε ότι το οικοδόμημα 3+1 μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ είναι ένα πολύ σημαντικό όχημα για διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ κρατών, εκφράζοντας την ευαρέσκεια των ΗΠΑ για το γεγονός ότι αμερικανικές εταιρίες εμπλέκονται σε όλες τις πτυχές της συνεργασίας, που θα επιτρέψει στις χώρες της περιοχής να αναζητήσουν τα δικά τους «ενεργειακά μονοπάτια» μέσω αυτού του μοντέλου.
Την ίδια στιγμή ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχολιάζοντας τις κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. με αφορμή τις παράνομες ενέργειες της χώρας του στην κυπριακή ΑΟΖ, προειδοποιούσε: «Εάν συνεχίσουν να αρνούνται την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων, για κάθε αρνητικό βήμα που θα κάνει η Ε.Ε. εναντίον μας θα κάνουμε και εμείς ένα βήμα εναντίον. Τότε θα αυξηθεί η ένταση. Ωστόσο πρέπει να κάνουμε βήματα μαζί για τη μείωσή της».