Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Η εμμονή της Τουρκίας με την Συρία εγείρει περίεργα ερωτήματα

 
 
Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, με την υποστήριξη της συμμάχου του Ρωσίας,
προέλασαν σε μια πόλη-κλειδί της επαρχίας Ιντλίμπ, της τελευταίας που απομένει στα χέρια των τζιχαντιστών και των ισλαμιστών, με μια εξαιρετικά καταστροφική επίθεση στο βορειοδυτικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας, όπου σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση σκοτώθηκαν 17 άμαχοι, ανάμεσά τους και παιδιά.
  
Εν μέσω της ανθρωπιστικής τραγωδίας που κλιμακώνει η έφοδος των κυβερνητικών δυνάμεων που άρχισε τον Δεκέμβριο εναντίον της Ιντλίμπ και γειτονικών της τομέων, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε χθες Πέμπτη εκτάκτως για τη Συρία κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι δυτικές χώρες καταδίκασαν έντονη τη «σφαγή» σε εξέλιξη στην επαρχία, με πολλές ευρωπαϊκές χώρες ιδίως να καλούν να «σιγήσουν τα όπλα».
Από τη δική του πλευρά, το Ιράν προσφέρθηκε μέσω του πρεσβευτή του στον ΟΗΕ να βοηθήσει να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις ανάμεσα στη Συρία και την Τουρκία.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε για άλλη μια φορά τη Ρωσία να «φρενάρει» την επέλαση των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος στην Ιντλίμπ «το συντομότερο δυνατόν».
Πάντως όπως υποστηρίζει στους Financial Times o Ασλί Αϊντιντασμπάς, σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων η Άγκυρα «δεν έχει πραγματικά τη δυνατότητα να αποξενώσει τη Ρωσία»,
Μάλιστα προβλέπει ότι οι δεσμοί των δύο χωρών θα επιβιώσουν – για μία ακόμη φορά – από τις τελευταίες εντάσεις για την Ιντλίμπ.
Αυτό σε γενικές γραμμές δήλωσε και ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία «έχει πολλές σοβαρές στρατηγικές πρωτοβουλίες» με τη Ρωσία και υποσχέθηκε να «καθήσει και να μιλήσει για όλα, χωρίς οργή».
«Διότι αυτός που σηκώνεται όρθιος με θυμό θα καθήσει μετά με λύπη», πρόσθεσε δανειζόμενος μία τουρκική παροιμία.