Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΟΣΧΑΣ


«Η συνάντηση του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου με τον Πάπα Βενέδικτο τον 16ο, θα γίνει όταν θα μπορούμε να μιλάμε για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας», τόνισε ο Πρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Αρχιεπίσκοπος Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας.
Το σχίσμα της Χριστιανικής Εκκλησίας, το οποίο διαιρέθηκε σε Ρωμαίο-καθολική στη Δύση και Ορθόδοξη στην Ανατολή με κέντρο την Κωνσταντινούπολη πραγματοποιήθηκε το 1054.Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα, κάνεις Πατριάρχης Μόσχας μέχρι σήμερα δεν συναντήθηκε με τον Πάπα Ρώμης.«Η συνάντηση πρέπει να έχει ουσιαστικό χαρακτήρα, να μην είναι μια συνάντηση πρωτοκόλλου. Κατά την γνώμη μου, μια τέτοια συνάντηση θα πρέπει να διεξαχθεί, μόνο όταν καταστεί δυνατή η ανάπτυξη των σχέσεων μας», συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιλαρίωνας.
Να αναφερθεί ότι ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος, ως Μητροπολίτης Σμολένσκ και Καλίνινγκραντ είχε συναντηθεί με τον Πάπα Βενέδικτο.
«Πρέπει, χωρίς να περιμένουμε την επίλυση όλων των προβλημάτων να μάθουμε να ενεργούμε ως ένα ενιαίο σύνολο, ως μια δομή, και χωρίς να είμαστε μια δομή διοικητικά να μεταβούμε από τις σχέσεις ανταγωνισμού στις σχέσεις συμμαχίας», δήλωσε επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Ιλαρίωνας.
Τέλος, να σημειωθεί, ότι ο Πρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Σχέσεων, Αρχιεπίσκοπος Ιλαρίωνας στο εγγύς μέλλον θα συναντηθεί στην Ρώμη με τον Πάπα Βενέδικτο τον 16ο.