Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

FSB: Πραγματική απειλή το Ισλαμικό Κράτος για τη Ρωσία

Η απειλή που προέρχεται από το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος (επίσης γνωστό ως ISIS, ή ISIL) ήταν απολύτως πραγματική για τη Ρωσία και τις γειτονικές της χώρες, ανέφερε ένας ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της Ρωσίας.
«Η απειλή του ISIS είναι πραγματική, επειδή πάρα πολλοί πολίτες από τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) λαμβάνουν μέρος στις δραστηριότητες του»,
είπε ο αναπληρωτής διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας σε δημοσιογράφους μετά από μια σύνοδο του περιφερειακού αντιτρομοκρατικού οργάνου του SCO.
Ο στρατηγός, Σεργκέι Σμιρνοφ πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου διαθέτουν πληροφορίες για περίπου 1.700 Ρώσους πολίτες που πολεμούν στο Ιράκ από την πλευρά των σουνιτών εξτρεμιστών. «Ο κίνδυνος του ISIS είναι επίσης η ικανότητά τους να διεισδύσουν σε άλλες τρομοκρατικές ομάδες», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ειδικότερα, οι τρομοκράτες έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για την ομάδα Imarat του Καύκασο και μερικούς από τους ηγέτες της έχουν ήδη υποσχεθεί την πίστη του στην Ίσιδα, δήλωσε ο Σμιρνόφ. 
Αξιωματούχοι στο Τατζικιστάν έχουν υπολογίσει τον αριθμό των πολιτών της χώρας της Κεντρικής Ασίας που πολεμούν με τον ISIS σε περίπου 300, σύμφωνα με τον Ρώσο στρατηγό. Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων από τις μετα-σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας που πολεμούν με τον ISIS θα μπορούσε να φτάνει και τους 4.000, πρόσθεσε ο ίδιος και αναφέρθηκε σε στοιχεία που παρέχει η Διεθνής Ερευνητική Ομάδα Κρίσεων Περιφερειών.
Μέλη των περιφερειακών σωμάτων αντι-τρομοκρατίας του SCO έχουν συμφωνήσει να παρακολουθούν την κίνηση των τρομοκρατών του ISIS στα κράτη τους και από κοινού να ματαιώνουν τις δραστηριότητές τους, πρόσθεσε ο Ρώσος αξιωματούχος ασφαλείας. Το 2001 συγκροτήθηκε ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης, που αποτελείται από τη Ρωσία, την Κίνα, το Τατζικιστάν, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν. Ξ Λευκορωσία, το Αφγανιστάν, η Ινδία, το Ιράν, το Πακιστάν και η Μογγολία διατηρούν κατάσταση παρατηρητή στον οργανισμό.
Τον Δεκέμβριο, η ρωσική κυβέρνηση απαγόρευε το Ισλαμικό Κράτος ως τρομοκρατική οργάνωση, και έθεσε εκτός νόμου την ιδιότητας μέλους ή κάθε υποστήριξη προς την οργάνωση με την απειλή της ποινικής δίωξης. Επιπλέον, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε όλα τα έθνη να αναγνωρίσουν τον ISIS και τις ομάδες τζιχαντιστών που συνεργάζονται, όπως η Al-Nusra, ως τρομοκρατικές ομάδες και σημείωσε ότι ένα τέτοιο βήμα θα πρέπει να υποστηρίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Στα τέλη Μαρτίου, μια σημαντική ρωσική μουσουλμανική ομάδα εξέδωσε φετφά εναντίον του ISIS και ανακοίνωσε ότι όλα τα μέλη της ήταν εχθροί του Ισλάμ και ζήτησε την τιμωρία τους ως εγκληματιών.
Επίσης, τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας μέλος, Νικολάι Πατρούτσεφ, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να εγκαταλείψει την πολιτική δύο μέτρα και δύο σταθμά για την τρομοκρατία και να αρχίσει την καταπολέμηση της απειλής, σύμφωνα με τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα του διεθνούς δικαίου.
Ο Πατρούτσεφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο ίδιος και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι προτίμησαν να χρησιμοποιήσει τον όρο «Ισλαμικό Κράτος» σε εισαγωγικά για να αποφύγουν τις προσβολές στους αληθινούς μουσουλμάνους οι οποίοι, κατά την άποψή του, δεν έχουν καμία σχέση με τους τρομοκράτες και εξτρεμιστές. Για τον ίδιο λόγο, κάλεσε το λαό να αναφέρεται στην οργάνωση με το αρχικό όνομα της, δηλαδή Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε, ή ISIL.
gr.rbth.com