Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Μεγάλη κίνηση από Α.Τσίπρα: Προχωρά σε άμεση οριοθέτηση ΑΟΖ (vid)

ΠΡΟΣΠΕΡΝΑ ΤΟ "ΕΜΠΟΔΙΟ" ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΕΞΥΠΝΗ "ΝΤΡΙΠΛΑ"
Σε μια μεγάλη κίνηση προχώρησε σήμερα μετά το πέρας της τριμερούς διάσκεψης ο Α.Τσίπρας αναγγέλοντας την άμεση οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο προσπερνώντας το "εμπόδιο" της Τουρκίας
και "περικυκώνοντας" έτσι την παρανόμως αμφισβητούμενη από την Άγκυρα θαλάσσια ζώνη της Μεγίστης (Καστελόριζο).
 
Με την κίνηση αυτή ο Α.Τσίπρας βγάζει το μείζον αυτό ζήτημα από την στασιμότητα, και παρά τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία, προχωρά σε ουσιαστική απελευθέρωση του μεγαλύτερου μέρους του ενεργειακού δυναμικού της χώρας.
 
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι συμφώνησαν να προχωρήσει η οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών όπου αυτό δεν απαιτεί τη συνεννόηση και συνεργασία τρίτων χωρών, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Σημείωσε πάντως ότι από την διαδικασία αυτή δεν θα υπάρξει όφελος μόνο για τις τρεις χώρες αλλά θα είναι πρόκληση και για τις άλλες χώρες της περιοχής για συνεργασία και οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους επί τη βάση πάντα των αρχών του διεθνούς δικαίου.
 
«Είχα επίσης ευκαιρία να το κοινό όραμα που διαπνέει και εμένα για δίκαιη λύση του κυπριακού ζητήματος. Από πλευράς Ελλάδας στηρίζουμε την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλίων και ελπίζουμε να οδηγήσουν σε ουσιαστική πρόοδο», υπογράμμισε.
 
Ζητήματα όπως η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, η οικονομική συνεργασία σε μια σειρά από τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η ναυτιλία και ο τουρισμός, και το Κυπριακό απασχόλησαν τις σημερινές συνομιλίες της τριμερούς διάσκεψης Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, σε επίπεδο αρχηγών κρατών, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας.
 
Ευχαριστώντας τον κύπριο πρόεδρο Αναστασιάδη για τη φιλοξενία της δεύτερης κατά σειρά συνάντησης της τριμερούς και δηλώντας ικανοποιημένος από το γεγονός ότι γνώρισε από κοντά τον αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι, ο έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως «στο πλαίσιο των συνομιλιών μας είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πλευρές της συνεργασίας μας και δράσεων εμβάθυνσής της σε μια σειρά από τομείς».
 
Πρώτο, όπως ανέφερε, στον τομέα ασφάλειας «μας ανησυχεί η επιδεινούμενη κατάσταση τη Λιβύη, τη Δυτική Αφρική, το Ιράκ, τη Συρία, η στασιμότητα στο παλαιστινιακό αλλά και η εξάπλωση ακραίων στοιχείων του ισλαμικού εξτρεμισμού που αποτελούν διαρκή και ασύμμετρο κίνδυνο για τον πολιτισμό μας».
 
«Σε αυτό το ενισχυτικό πλαίσιο μιας ευρύτερα αποσταθεροποιημένης περιοχής στη γειτονιά μας η συνεργασία παίρνει ιδιαίτερα στρατηγική», επισήμανε για να συμπληρώσει πως «Ελλάδα, Αίγυπτος και Κύπρος αποτελούν πυλώνες ασφάλειας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή».
 
«Για τον σκοπό αυτό, για να αντιμετωπίσουμε την ασύμμετρη απειλή της τρομοκρατίας αποφασίσαμε να εντείνουμε τη συνεργασία τόσο σε διπλωματικό και τεχνικό επίπεδο όσο και στους διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχουμε», συνέχισε ο κ. Τσίπρας. 
 
Δεύτερον, ανέφερε, «αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία σε οικονομία και εμπόριο με σύγκληση συναντήσεων τεχνικών ομάδων. Επίσης, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Σίσι συμφωνήσαμε για μια νέα τεχνική ομάδα για την οικονομία και το εμπόριο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο». 
 
«Μιλήσαμε ειδικότερα για έργα στους τομείς ενέργειας μεταφορών ναυτιλίας, τουρισμού», διευκρίνισε και πρόσθεσε: «Η οικονομική συνεργασία, η εμπορική, η ενεργειακή των χωρών της ανατολικής Μεσογείου συμβάλλουν αποτελεσματικά για την εμπέδωση της ευημερίας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου».
 
 

 
 defencenet.gr