Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Συναγερμός και για «ροές» τζιχαντιστών


Σε συναγερμό βρίσκονται (ΕΥΠ) και (ΕΛ.ΑΣ.) για το ενδεχόμενο ανάμεσα στους παράτυπους μετανάστες, που εντοπίζονται κατά εκατοντάδες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τον Εβρο,
να υπάρχουν μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS). Μεικτά κλιμάκια αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής και υπαλλήλων της ΕΥΠ, με εξειδίκευση σε θέματα διεθνούς-ισλαμιστικής τρομοκρατίας, βρίσκονται στα σημεία εισόδου παράτυπων μεταναστών, στη Μυτιλήνη, τη Χίο, τον μεθοριακό σταθμό Κήπων Εβρου κ.ά.
Την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, μεταξύ μεταναστών που διασώθηκαν στη Χίο από άνδρες του Λιμενικού εντοπίστηκε υπήκοος Συρίας, που στο κινητό του τηλέφωνο είχε αποθηκευμένες φωτογραφίες με όπλα και πυρομαχικά από πεδία μαχών στη Συρία. Ανακρινόμενος, δήλωσε «αντικαθεστωτικός» που πολεμάει εναντίον της κυβέρνησης Ασαντ. Κατά μια εκδοχή, δεν προέκυψαν ενδείξεις διασύνδεσής του με δίκτυα ισλαμιστών τρομοκρατών, ενώ, επιπλέον, τα στοιχεία ταυτότητάς του δεν βρέθηκαν καταχωρισμένα στον «κατάλογο υπόπτων» της λίστας Σένγκεν (Schengen Information System).
Παρόμοιο συμβάν καταγράφηκε, την Τετάρτη, στην ελληνοαλβανική μεθόριο. Συνελήφθη για παράνομη είσοδο στη χώρα και απελάθηκε 18χρονος Αλβανός, ο οποίος, εξεταζόμενος από την Αντιτρομοκρατική της γειτονικής χώρας, φέρεται να ομολόγησε ότι πρόθεσή του ήταν να ταξιδέψει στη Συρία.
Αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ προβλέπουν ότι το φαινόμενο θα ενταθεί τους καλοκαιρινούς μήνες (παράλληλα, δηλαδή, με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών) και επισημαίνουν ότι ενισχύονται με προσωπικό οι μεθοριακοί σταθμοί της χώρας. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι Ευρωπαίοι μαχητές της τζιχάντ θα επιχειρήσουν να μεταβούν αεροπορικώς στη Συρία και το Ιράκ μέσω απευθείας πτήσεων τσάρτερ προς περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, όπως της Ρόδου, της Κω κ.ά.
Σύμφωνα, εξάλλου, με ξένες αρχές πληροφοριών, το μεγαλύτερο ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών που πολεμούν στις τάξεις του ISIS μετέβησαν στη Συρία και το Ιράκ αεροπορικώς, κυρίως μέσω του αεροδρομίου «Κεμάλ Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης. Στο μεταξύ, αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δήλωσε στην «Κ» ότι αξιοποιούνται μυστικά κονδύλια της ΕΥΠ για τη δημιουργία δικτύου συλλογής πληροφοριών και την ενεργοποίηση «πηγών» σε χώρους συγκέντρωσης μεταναστών, πλατείες, τζαμιά, εστιατόρια κ.λπ. Η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι ενέργειες γίνονται και στο πεδίο της μυστικής διπλωματίας, με στόχο την ενίσχυση συνεργασίας των ελληνικών υπηρεσιών με αντίστοιχες χωρών του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων και της Τουρκίας.
Για άμεση ανταπόκριση σε αιτήματα ξένων διωκτικών αρχών για την παρακολούθηση ή σύλληψη υπόπτων για τρομοκρατία, που βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους, μιλούν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Ως παράδειγμα αναφέρουν τη σύλληψη την περασμένη εβδομάδα ενός Γερμανού και ενός Τούρκου υπηκόου, υπόπτων για συμμετοχή σε δίκτυο ακροαριστερής τρομοκρατίας, ύστερα από αίτημα της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Γερμανίας (BKA).
Στη διαδικασία, πάντως, εντοπίζονται σοβαρά κενά. Η βάση δεδομένων Eurodac, στην οποία καταχωρίζονται τα βιομετρικά στοιχεία των παράτυπων μεταναστών, δεν είναι διασυνδεδεμένη με τη βάση δεδομένων Σένγκεν (SIS), όπου αποθηκεύονται τα στοιχεία υπόπτων για τρομοκρατία. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», οι υπηρεσίες αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ. είχαν ταυτοποιήσει ως Σύρο πρόσφυγα και είχαν χορηγήσει εξάμηνη αναστολή απέλασης στον καταζητούμενο, σήμερα, Γάλλο υπήκοο, ο οποίος είχε προσαχθεί τον Ιανουάριο από διαμέρισμα του Παγκρατίου μαζί με τον Ομάρ Νταμάς, ύποπτο για συμμετοχή στο δίκτυο ισλαμιστών τρομοκρατών της πόλης Βερβιέ του Βελγίου...
πηγή: kathimerini.gr