Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Πιστός στους 'Δανειστές' του

Αλβανός πρωθυπουργός: Ο Πούτιν είναι σοβαρή απειλή για την Ευρώπη
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, κάλεσε την Ευρώπη να αντιδράσει σε αυτό που αποκάλεσε «Απειλή Πούτιν».

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Stuttgarder Zeitung», κατά τη διήμερη επίσκεψή του στη Γερμανία, μίλησε για τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις Αλβανίας-Γερμανίας και τα κοινά σχέδια για το μέλλον των δύο χωρών.
Μεταξύ των άλλων, γράφει η αλβανική Shekulli,  ο Ράμα μίλησε για τις σχέσεις Αλβανίας – Σερβίας και την επιρροή τους στα Βαλκάνια. Ο πρωθυπουργός είπε ότι εργάζεται στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Όσον αφορά την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, ο Ράμα είπε ότι αυτή είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και συνεχή συνεργασία με την Ευρώπη, κυρίως στον τομέα της ασφάλειας.
Κατά την επίσκεψή του, στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Γερμανίας, Βάδη-Βυρτεμβέργη, ο Έντι Ράμα, δεν παρέλειψε να δείξει τις φιλοδυτικές του κατευθύνσεις, αναφέροντας για ‘απειλή από τη Ρωσία’.
Γράφει η αλβανική εφημερίδα: 
«Στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης, φαίνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, προσπαθεί να πάρει με τις θέσεις του, χώρες όπως το Μαυροβούνιο, την Ελλάδα, την Ουγγαρία και τη Σερβία. Αυτό σημαίνει διαταραχή στην Ευρώπη;»
Έντι Ράμα: Κατά τη γνώμη μου, ο Πούτιν επιδιώκει μια στρατηγική, που είναι απόλυτη απειλή για την Ευρώπη. Αυτή είναι μια σαρωτική στρατηγική που υλοποιήθηκε με την προσάρτηση της Κριμαίας και την παρέμβαση στην Ανατολική Ουκρανία. Η Ευρώπη θα  πρέπει να ανταποκριθεί. Αλλά η Ευρώπη εξακολουθεί να έχει άλλα προβλήματα:  τη διεθνή τρομοκρατία και τον ισλαμικό ριζοσπαστισμό. Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια προσέγγιση στα Βαλκάνια. Χρειάζεται μια τολμηρή και επιθετική στρατηγική για την επέκταση. Μεγαλύτερη, και όχι περιορισμένη, αυτή είναι η σωστή απάντηση κατά αυτήν την περίοδο. 
Οι σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και της Αλβανίας, εξάλλου, δεν έχουν ηρεμήσει από εντάσεις, λόγω του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου.