Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Σταυροδρόμι πυρήνων τζιχαντιστών η Ελλάδα

«Σταυροδρόμι»… πυρήνων τζιχαντιστών κινδυνεύει να γίνει το Αιγαίο, με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών να έχει σοβαρές ενδείξεις γι αυτό, και εύλογα έχουν προκαλέσει προβληματισμό και εγρήγορση για την πολύ πιθανή
αντιμετώπιση του φαινομένου «εισαγωγής» ατόμων, τα οποία έχουν πολεμήσει στο πλευρό μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.
 Μαχητές του ISIS έχουν χρησιμοποιήσει τα ίδια περάσματα με αυτά των εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών. Οι Ευρωπαίοι μαχητές του ISIS που επιδιώκουν την «επανείσοδο» στη γηραιά ήπειρο, έχουν χρησιμοποιήσει -και αναμένεται να το κάνουν σε μεγαλύτερο βαθμό- τους τρόπους και τα ίδια περάσματα με αυτά των εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους για μία καλύτερη τύχη.
Δύο, τουλάχιστον, ενδεικτικά παραδείγματα που αποκαλύπτουν στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» αξιόπιστες πηγές των αρμόδιων διωκτικών αρχών, αναδεικνύουν την σοβαρότητα της κατάστασης. Το πρώτο εντοπίστηκε στο νησί της Κω πριν από αρκετούς μήνες.
 
Σε έρευνα που έγινε στο κινητό τηλέφωνο Σύριου δουλέμπορου που συνελήφθη στο νησί βρέθηκε βίντεο που απεικόνιζε αποκεφαλισμένα θύματα ομάδων τζιχαντιστών, όπως και ακραίους ισλαμιστές να εκπαιδεύονται στη σκοποβολή. Ο διακινητής είχε επαφές και διασυνδέσεις με αναβαθμισμένους «πυρήνες» πολεμιστών του Ισλαμικού Κράτους Το βίντεο, όπως προέκυψε από την έρευνα, είχε τραβηχτεί από τον ίδιο τον δουλέμπορο, ο οποίος παραδέχθηκε κατά την ανάκρισή του ότι «οι εικονιζόμενοι είναι αντικαθεστωτικοί που μάχονται κατά του καθεστώτος του Άσαντ».
 
Η Υπηρεσία που είχε αναλάβει να τον ανακρίνει συμπέρανε τότε -χωρίς να μπορέσει να το αποδείξει- ότι ο διακινητής είχε επαφές και διασυνδέσεις με αναβαθμισμένους «πυρήνες» πολεμιστών του Ισλαμικού Κράτους. Στο ίδιο πλαίσιο υψηλόβαθμα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας τονίζουν με νόημα τη σημασία του άγριου περιστατικού που συνέβη στις 16 Απριλίου 2015 με θύματα 12 Χριστιανούς. Φανατικοί ισλαμιστές τους πέταξαν στη θάλασσα κατά τη διάρκεια ταξιδιού τους με δουλεμπορικό από τη Λιβύη προς τη Σικελία με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο. Την οργή των δραστών, σύμφωνα με την Αστυνομία του Παλέρμο, πυροδότησε η ομολογία της χριστιανικής πίστης. «Ανάμεσα στους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που φεύγουν από τη Συρία αλλά και ανάμεσα στους διακινητές βρίσκονται ακραίοι ισλαμιστές. Μεταξύ των δραστών της τραγωδίας με τους 12 Χριστιανούς μπορεί να υπήρχαν ακραία στοιχεία που πήγαιναν στην Ευρώπη.
 
Αρκετοί από τους δουλέμπορους έχουν διπλό ρόλο. Τα ελληνικά νησιά έχουν πλημμυρίσει με κόσμο και πρακτικά δεν υπάρχει τρόπος να εξακριβώσουμε αν ανάμεσα στους μετανάστες υπάρχουν τζιχαντιστές. Τα στελέχη μας δεν έχουν ούτε το χρόνο ούτε την εκπαίδευση για να ξεχωρίσουν τους επικίνδυνους από τους πρόσφυγες», αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
 
Τζιχαντιστές με… συριακά διαβατήρια
 
Το δεύτερο στοιχείο που έχουν στα χέρια τους οι ελληνικές Αρχές και μεγεθύνει την ανησυχία είναι ότι στη Συρία υπάρχουν «πυρήνες» τζιχαντιστών που έχουν στήσει ολόκληρη «βιομηχανία» έκδοσης συριακών διαβατηρίων. Στους «μισθοφόρους» μαζί με τα ταξιδιωτικά έγγραφα δίνουν 5.000-10.000 ευρώ προκειμένου να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους στην Ευρώπη Από τις επιδρομές τους σε κτίρια δημόσιων υπηρεσιών -όπως Δημαρχεία- έχουν πάρει στην κατοχή τους επίσημες σφραγίδες του κράτους που τους βοηθούν στην πλαστογράφηση. Έτσι, φέρονται να τροφοδοτούν με συριακά διαβατήρια μετανάστες που τους χρυσοπληρώνουν αλλά και πληρωμένους πολεμιστές από χώρες όπως η Αλγερία, η Τυνησία και η Συρία. Στους «μισθοφόρους» μαζί με τα ταξιδιωτικά έγγραφα δίνουν χρήματα (5.000-10.000 ευρώ) προκειμένου να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους στην Ευρώπη.
 
Οι Έλληνες αστυνομικοί και οι λιμενικοί παίρνουν στα χέρια τους καθημερινά εκατοντάδες συριακά διαβατήρια και λόγω της ταχύτητας και του φόρτου εργασίας δεν αποκλείεται πιστές αντιγραφές να θεωρούνται γνήσια έγγραφα. Το βέβαιο είναι, σύμφωνα με τους αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ότι ο προορισμός τους δεν είναι η Ελλάδα. Η χώρα μας, ωστόσο, μπορεί να είναι ο μεταβατικός σταθμός, καθώς τα «δρομολόγια» των δουλεμπόρων για την Ευρώπη κάνουν… στάση στην Ελλάδα. Η τελευταία φορά που οι ελληνικές Αρχές απασχολήθηκαν με το θέμα των τζιχαντιστών ήταν στις 17 Ιανουαρίου 2015 όταν η Αντιτρομοκρατική προσήγαγε τον 33χρονο Αλγερινό Omar Damash και ακόμα ένα άτομο –Γάλλο υπήκοο- σε διαμέρισμα στο Παγκράτι. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο ότι και σε αυτή την περίπτωση οι αστυνομικοί βρέθηκαν μπροστά σε πλαστά διαβατήρια με τα οποία κινούνταν οι δύο άνδρες. Ο 33χρονος Omar θεωρείται από τις βελγικές Αρχές ύποπτος για συμμετοχή σε πυρήνα τζιχαντιστών στην πόλη Βερβιέ.
 
Πρόκειται για την περιοχή όπου έπεσαν νεκροί δύο νεαροί σε επιχείρηση της βελγικής Αστυνομίας για τη σύλληψη τρομοκρατών. Οι δύο νεαροί, όπως και ένα ακόμα άτομο που συνελήφθη, φέρονται να είχαν επιστρέψει στην πόλη Βερβιέ από τη Συρία -όπου ήταν πολεμιστές- με σκοπό να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικό χτύπημα κατά αστυνομικών στόχων. Ο Omar Damash εκτιμάται ότι βρήκε καταφύγιο στην Αθήνα για να διαφύγει της σύλληψης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βελγικού Τύπου, ο Damash μετά την έκδοσή του από την Ελλάδα φέρεται να παραδέχτηκε ότι είχε τηλεφωνικές επαφές με μέλη του «πυρήνα» τζιχαντιστών. Αρνήθηκε, ωστόσο, ότι είχε ανάμειξη στο σχέδιο τρομοκρατικών επιθέσεων. Αντιθέτως, ο Γάλλος υπήκοος που εντοπίστηκε στο ίδιο διαμέρισμα στο Παγκράτι αφέθηκε ελεύθερος 24 ώρες μετά την προσαγωγή του (την 18η Ιανουαρίου) καθώς στο διάστημα κράτησής του, εντός δηλαδή των ορίων του αυτοφώρου, δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος του.
 
Πλαστά με τη… σέσουλα

 
Τα πλαστά διαβατήρια αποτελούν «πονοκέφαλο» για τους άνδρες της Frontex, οι οποίοι είναι ειδικά εκπαιδευμένοι στην αναγνώρισή τους και διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για την εξακρίβωση παραχαράξεων. Από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014, βρέθηκαν από άνδρες της Frontex συνολικά 2.500 πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα Σε έκθεση της Frontex για το 2014 επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η μεγάλη επικινδυνότητα που υπάρχει σε διεθνή αεροδρόμια και λιμάνια. Μόνο το διάστημα από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, βρέθηκαν από άνδρες της Frontex συνολικά 2.500 πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Οι κάτοχοί τους ήταν άτομα που προσπάθησαν να ταξιδέψουν παράνομα προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα ελληνικά νησιά, πάντως, έχουν παραμείνει ελάχιστοι άνδρες της Frontex που βρίσκονται κυρίως στη Λέσβο και στη Σάμο. Για όλες αυτές της ανησυχίες και συγκεκριμένα περιστατικά με λεπτομέρειες ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο γραφείο του διοικητή της ΕΥΠ κ. Γιάννη Ρουμπάτη. Κυρίαρχο θέμα συζήτησης ήταν οι τζιχαντιστές και το κατά πόσο μπορούν να γίνουν απειλή για τη χώρα μας. Ο αρμόδιος υπουργός κ. Πανούσης ερωτώμενος για το θέμα απάντησε αινιγματικά: «Ο κίνδυνος των τζιχαντιστών προς το παρόν είναι ''αόρατος'', αλλά όχι απίθανος»…
 defencenews.gr